Reklama

Reklama

Let Fénixe

  • Česko Let Phoenixe (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Havarované letadlo uprostřed Sahary. Všichni chtějí přežít. Všichni slouží společné věci, někteří více - někteří méně. Všichni myslí v první řadě na sebe, na své životy, na své ego. Bitva může začít... (TV Prima Cool)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (69)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Klasická hrdinská epopej, jejímuž výsledku nemůžete mohutně nefandit. Nicméně je tam spousta věcí, které vás přirozeně budou štvát - těžko by na poušti dokázali postavit letadlo, všude tam bylo moc světla, množství vody na počet lidí a dnů by znamenal mnohem rychlejší dehydrataci všech. Stewart tentokrát spíše v polozáporné roli, pro sympatie byl vybrán Hardy Krüger. Skvělé jsou momenty, kdy se vlastně (zatím anebo vůbec) nic akčního neděje, ale hudba předznamenává zásadní moment, a divák si to tak může opravdu vychutnat. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že snímky tohoto typu mám moc rád. Máme zde spektrum špičkových herců ztvárňujících zajímavé postavy, jimž divák po celou dobu filmu zákonitě musí fandit. Skvělá atmosféra odloučení a nutnost spolupráce zúčastněných - výborné napětí. Na tohle Aldrichovo dílo jsem se moc těšil a nakonec jsem nadšen, Let Fénixe by si zasloužil daleko víc pozornosti, než se mu aktuálně dostává. Doporučuji! ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

„Let Fénixa” priamo naráža na nikoho iného, než práve na bájneho vtáka gréckej mytológie, ktorý zrejme jedného, krásneho dňa len tak znenazdajky „vstal z popola a vzlietol” , pričom „padáme preto, aby sme sa naučili opäť sa postaviť” , ale najprv musíme vlastne okúsiť, čo to všetko s nami narobí... ? Lietadlo je typom dopravného prostriedku, ktoré je síce mnohými odborníkmi považované za "najbezpečnejšie" , čo sa teda týka osobnej prepravy, no občas sa stáva, že padajú na zem, ako hrušky, čo akurát postihlo i dvojmotorový nákladný avión Fairchild C-82 Packet, ktorý sa vďaka piesočnej búrke zrúti kdesi do líbyjskej púšte v Sahare. Našťastie "voľný pád" prežila väčšia časť cestujúcich, vrátane posádky s pilotom Frankom Townsom a navigátorom Lewom Moranom. Ako kľúčové sa čoskoro ukáže byť najmä to, že medzi preživšími je taktiež i renomovaný "konštruktér lietadiel" Heinrich Dorfmann, ktorý dostáva veľmi ambiciózny nápad, čo zo začiatku nemá väčšinovú podporu. Nakoľko sa ale zásoby vody čoraz viacej míňajú, neostáva im príliš veľa času na premýšľanie, a zároveň aj na celkové vyviaznutie zo vskutku ozaj nepriaznivej situácie, a tak nakoniec všetci prikývnu na to, aby sa z nepoškodených krídiel skonštruovalo menšie "lietadielko" , aké trebárs používali legendárni bratia Wrightovci...? Niekoľko postáv má obzvlášť "temperamentné povahy" , čím chcem tak trochu naznačiť, že absolútne nič nie je dopredu isté, pretože sily pomaly odbúdajú a zbesilé horúčavy zase pribúdajú, kde ich zvráskané tváre hodne napovedajú. / Remake z roku 2004, je nielenže totálnym nepodarkom, ale to je v podstate úplne to isté, akoby som teraz porovnával mravca so slonom. Totižto írskeho rodáka Johna Moorea považujem za jedného z vôbec najhorších súčasných režisérov, ktorý tvorcovi "Tuctu špinavcov," nesiaha ani po členky ! Robert "Bob" Aldrich sa maximálne prehrešil iba tým, že si mal skrátka vziať do ruky strihačské nožničky, a minimálne o dobrých dvadsať minút film skrátiť, čo sa síce nestalo, ale tento "handicap" mi vykompenzoval parádnym hereckým ansámblom, na čele s mrzutým Jimmom Stewartom, alebo Richardom "Dickom" Attenboroughom, ktorým ešte zručne sekundujú samé herecké elity, v zložení z Petra Fincha, Hardyho Krügera a Ernesta Borgnineho. Fanúšikovia hercov, či režiséra, nech si kľudne pridajú ďalších 20 %, len sa následne musíte trochu povzniesť nad "rozťahanosťou" . ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Typický Aldrich aneb O chlapech pro chlapy. Tentokrát se spolu s hrdiny ocitneme uprostřed rozžhavené pouště, takže i u monitoru nebo před televizí obrazovkou můžeme pod nohama cítit horký písek a mít nutkání pořádně se napít vody. Funguje především interakce mezi jednotlivými postavami, což vychází jednak z přirozenosti dialogů a uvěřitelnosti situace, druhak z hereckých výkonů všech zúčastněných. Oni také Borgnine, Finch nebo Stewart nejsou legendami pro nic za nic. Postupné vtahování do děje, zoufalost sluncem spálených mužů a překvapivé střety i konce jednotlivých hrdinů dělají z Letu Fénixe jeden z nejzajímavějších dobrodružných filmů všech dob. ()

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Pot, špína, nedostatek jídla a vody, tuny písku a hrstka přeživších chlápků. To je představa extrémní životní situace ve vyprahlé, nehostinné poušti v podání Roberta Aldriche. Na příkladu remaku z roku 2004 je krásně vidět, jak se vnímání filmu od šedesátých let změnilo. Zatímco dnes se dbá hlavně na to, aby byla osádka rasově i genderově vyvážená, Aldrich se zaměřuje zejména na to, co je opravdu důležité - tedy soužití malé skupinky lidí na omezeném prostoru, postupné konflikty uvnitř komunity, ale také vyobrazení demoralizace jednotlivce a tvrdou dřinu. Ačkoli se celou dobu pohybujeme na prostoru několika desítek metrů čtverečních, ty dvě a čtvrt hodiny uběhnou jako voda i díky tomu, že se zde objevuje herecká špička tehdejší doby včetně „toho jediného správného pilota“. 85% ()

Galerie (42)

Zajímavosti (4)

  • Hardy Krüger odmítl svou nominaci na Zlatý Globus v kategorii nejlepší vedlejší herec. (Ruuzha)
  • Počas nakrúcania filmu zomrel filmový pilot Paul Mantz. Vo filme použili netradičné lietadlo skonštruované len pre účely tohto filmu - Tallmants Phoenix P-1. Lietadlo sa však pri nakrúcaní scén tesne nad arizonskou púšťou rozlomilo a dopadlo čelom do zeme. Paul bol na mieste mŕtvy. (Raccoon.city)
  • Přibližně v osmé minutě, kdy se objevuje záběr na letadlo letící v písečné bouři, lze dobře vidět dva provázky, které drží model ve vzduchu. (Chegi)

Související novinky

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Reklama

Reklama