Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (311)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Varía silná žena,která přes všechnu bolest a utrpení prošla snad celý svět až se usadila v Londýně, kde bez znalosti jazyka posunky a frázemi narazila na prodavačku v obchodě s oblečením,která jí v podstatě zachránila život.Knihu jsem sice nečetla,ale film je silný.Líbí se mi její odhodlanost a píle něco dokázat a žádné negativní reakce na práci nebo jiné činnosti,které musela dělat pro to,aby přežila.Bohužel jsem díky jejich řeči v retrospektivním ději málo porozumněla,ale mnohdy stačil pohled na "obrázky".Díky své tragédii dokázala najít přítelkyni,pomoct trochu světu a změnit si kompletně život - a ruku na srdce KOMU z nás se tohle kdy povedlo?Nikomu....proto se snažme žít své životy trochu užitečněji než jen spotřebitelsky.. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Obrovský a děsivý příběh a bohužel i skutečnost. Tomuto filmu jen a jen fandím a to hlavně proto, že odhaluje další kousek skutečnosti. Nekonečně obdivuji Waris Dirie a nedovedu si představit bolest jakou musela projít. Z filmu šla spousta emocí, bolesti i strachu. Stejně si ale myslím, že takový příběh si zasloužil ještě lepší zpracování. ()

Reklama

Dont 

všechny recenze uživatele

Příběh je to velmi silný, ale filmové zpracování ničím neohromí, bylo spíše průměrné. Hlavně v první třetině postrádá jednání některých postav motivaci a scénář je zkratkovitý a nečitelný. V závěru houstnou dramatické pasáže a snímek vyvíjí vcelku úspěšně značný tlak na emoce, ale tenhle snímek asi prostě není můj šálek kávy. Není snadné točit podle skutečných událostí, a tvůrci tohoto filmu to nepokazili, ale přesto si myslím, že scénář i režie mohly být na vyšší úrovni. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

O ženské obřízce jsem nevěděla zhola nic, až do šokující výpovědi somálské modelky Waris Dirie žijící trvale v Londýně. Ale jedno vím. Pilířem Islámu jsou muži, ženy v něm nemají plnohodnotné místo. Muslimská žena si svůj původ nosí v sobě navěky; a přijímá ho s pokorou. -)) Křesťanský svět tuto víru nikdy nepochopí… a já taky ne, i kdybych tisíckrát chtěla. /// Hudba : Martin Todsharow ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ženská obřízka je téma značně nepříjemné a filmy, které ho tematizují, většinou obletí festivaly a v nejlepším případě skončí kdesi kolem půlnoci na čétédvojce. Jak tedy přitáhnout pozornost diváků? Co třeba popelkovský příběh podle skutečných událostí? Bingo! A vyšlo to perfektně. Liya Kebede je nejen modelkovsky krásná, ale dokáže vypadat přirozeně i ve společnosti Sally Hawkins, což je pořádně vysoko nastavená laťka. Režisérka (až na pár zbytečně kýčovitých záběrů) předvádí talent na všech frontách (práce s herci, obrazem, hudbou, střihem) a silné kapky si fikaně nechává až na samotný závěr, po kterém spousta diváků zapomene, že ne všechno předtím bylo úplně dokonalé. Jo, jsem jeden z nich (90%). ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Skutečná Waris Dirie hrála vedlejší roli v „bondovce“ Dech života (1987). (Lucas87)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)

Reklama

Reklama