Reklama

Reklama

Film Květ pouště vznikl podle stejnojmenné autobiografické knihy autorky Waris Dirie, která vyrůstala do svých třinácti let v Somálsku a po útěku do Londýna se stala jednou z nejznámějších světových topmodelek. Když se kniha v roce 1998 objevila na pultech knihkupectví, svět byl šokován. Bývalá modelka vypráví dechberoucí životní příběh, v němž popisuje svou neuvěřitelnou cestu od kočovného života v somálské poušti na nejznámější světová přehlídková mola. Byl to sen a noční můra zároveň. V New Yorku, na vrcholu své kariéry, poprvé v rozhovoru otevřeně promluvila o problému ženské obřízky, kterou sama vytrpěla, když jí bylo teprve 5 let. Krátce po rozhovoru se rozhodla, že skončí s kariérou modelky a zasvětí život boji proti tomuto starobylému rituálu. Od roku 1997 je Velvyslankyní UNFPA (United Nations Population Fund) pro odstranění problému ženské obřízky ve světě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (311)

zablaga 

všechny recenze uživatele

Nie som ovplyvnená knihou, pretože som ju nečítala. Nepočula som nič o tomto príbehu. Hodnotím tento film čisto ako film. A preto sa pýtam, prečo to vôbec natočili? Myslím, že by z toho mohol byť zaujímavý dokument, no nie film. Súcitím, so ženami, ktoré to majú ťažké a viem, že túto správu treba ďalej rozširovať, no podľa mňa je toto veľká filmová bublina a všetci ľudia (aby nevyzerali ako bezcitné mrchy) ho obdivujú. Pre mňa je slabý! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem narazila na film, který mě opravdu zaujal a nebyl ze staré školy. Zpočátku se sice vyvíjí trochu jako pohádka o Popelce, ale nenechte se zmást. Vyvrcholení je skvělé a skutečně oceňuji tvůrce, že film neuzavřeli nějakým přihlouplým happy endem. Představitelka hlavní hrdinky je navíc andělsky krásná, křehká i silná zároveň, takže výsledek může být jen plný počet hvězdiček. ()

Reklama

Tayen 

všechny recenze uživatele

Tenhle film bude perlou ve filmovém klubu, např. na ČT2, ovšem ne v kině. Snímek je to skrz naskrz autobiografický a určený pro úzkou skupinu lidí. Příběh je o somálské "Popelce", která se z kmene udržujícího tradici dívčího obřezání dostane přes poušť až do Londýna a odtud na přehlídková mola a titulní strany prestižních časopisů. Ač je to vyprávění veskrz neuvěřitelné, je skutečné a svým způsobem optimistické, protože podává svědectví o tom, že lidská síla, vytrvalost a odvaha jsou těmi nástroji, které nám pomohou dosáhnout, čeho si zamaneme. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Modeling mám sťažka u prdele a myslím, že nie som nejaké necitlivé hovado, ale v podstate mi je jedno aj téma ženskej obriezky na čiernom kontinente. Nech si tam chlapci a dievčatá obrezávajú podľa svojej chuti, čo len chcú. Nech nosia disky o veľkosti polievkového taniera v spodnej pere a uchu, keď sa im to vidí praktické, tak aj ich 30 kovových obručí na krku a závažia na guliach sú mi jedno. Takže suma sumárum, tento film ma spracovávanou témou ani nemal šancu osloviť. Proste úplne mimo môj okruh - to sa občas stáva... ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Hlavní představitelka rozhodně zaslouží obdiv nejen pro svoji krásu...., Sally Hawkins je neuvěřitelně sympatické nenapodobitelné trhlé "střevo", rozhodně filmu dodává šťávu. Filmové 2 hodiny utekly jako nic a klidně bych u toho ješta vydržela déle, abych se dozvěděla, jak to dopadlo s jejím bratrem, mámou i jejími budoucími láskami. Podstatné téma ženské obřízky je tedy daleko víc šokující, než jsem si před tím myslela. Představa, jak si manžel při svatební noci svoji ženu rozřízne je nanejvýš nechutná a to, že i v dnešní době leckdy i v civilizovaných zemích, podstupuje toto fanatické zvěrstvo denně 6000 muslimských dívek, je nepředstavitelné. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Kniha Waris Dirie KVĚT POUŠTĚ (DESERT FLOWER), která zachycuje její neuvěřitelnou pouť od africké kočovné dívky po mezinárodní topmodelku, se stala světovým bestsellerem s více než 11 milióny prodanými kusy. [Cinemart] (POMO)
  • Postava fotografa Terryho Donaldsona (Tymothy Spall) je inšpirovaná Terrencom Donovanom, ktorý sa preslávil ako fotograf hviezd, napr. Davida Bowieho, princeznej Diany alebo Humphrey Bogarta. (toi-toi)
  • V roce 1995 natočila BBC s Waris Dirie dokumentární film Nomádka v New Yorku. (Lucas87)

Reklama

Reklama