Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Presný obraz dnešnej fejsbukovej (de)generácie a to ani nemusia byť precvaknutý auťáci. Na statusy vypisujú vygúglené múdra starovekých Grékov, so svojimi degenerátmi z rovnakej kasty preberajú témy rannej erekcie a na četoch silácky riešia všetko čo má podľa avataru kundu a krvný obeh. Problém nastáva pri osobnom kontakte kedy na seba čumia samí stroskotanci, ktorí niesú schopní zo seba vyblafnút holú vetu. Celé naplánované kúúúl stretko klanu sa obmedzí na pohľady do steny a usrkávanie si z malej kofoly, kým ich rodičia nevyzdvihnú. Druhá najčastejšia situácia nastáva keď sa na stretko priateľov fantasy RPG-čiek dostaví umastený obtĺstly a nezamestnaný štyridsiatnik s nickom SeXyHOLka15 v obtiahnutých šponovkách, ktoré ale nič nezvýrazňujú. Tretia a najnepravdepodobnejšia situácia nastane keď na druhej strane fakt sedí baba, dokonca pekná baba, dokonca pekná baba s IQ, ale vy ste stále tá životom bitá nula bez schopnosti brániť sa ba čo i len základnej konverzácie. Naštastie sa o ňom dá zbúchať aspoň výborný film, pretože s idiotmi na plátnach sa každý vžije! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Tak ještě Severní Korea, Afgánistán a Jamajka a bude film o šikaně natočen všude. Tenhle snímek, téměř z BENeluXu byl však trošku jiný. O šikaně sice pojednával, ale nebylo to úplně jediné téma. Trošku odbočím, rozpočet 1,5 mil euro? To bylo myslím za tu loď co si pronajmuli ne? Nebudu vám tady vypisovat o čem film je, k tomu nechť slouží velmi pěkný obsah, z kterého se vše dozvíte. Co však v obsahu nenajdete, je velmi působivý závěr, který překvapí a který bych vám nerad prozradil, proto budu mlčet. Film je také prošpekován dokumentárními vsuvkami, které někomu možná mohou být na obtíž. Dle mého názoru se však do filmu spíše hodily. Technicky je film celkem slušný na to, že pochází z Belgie, či odkud. Ovšem i na krátkou stopáž se hrozně táhne a to mě celkem obtěžovalo. Myslím že 3* je tak akorád. Zase takový zázrak to skutečně není. ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Podobně jako v Klass i zde hraje hlavní roli šikana a její následky. Nechci spoilovat konec filmu, jen řeknu, že mě závěr náležitě potěšil. Ben trpí Aspergerovým syndromem a tak má problémy v komunikaci s ostatními jedinci. Kromě svého reálného života, ve kterém zažívá leda tak šikanu, prožívá ještě další - virtuální, ve kterém hraje nepříliš známou free MMORPG jménem ArchLord vydanou na přelomu roku 2005/2006. Právě v tomto světě je Ben nesmělý, mocný, dokáže adekvátně komunikovat s ostatním a to především se svou virtuální kamarádkou Scarlite. Tyto dva světy se v jeho realitě navzájem prolínají a Benova utrápená mysl dává tušit, jakým směrem se bude ubírat. Greg Timmermans, ač vypadá na svou roli studenta Bena trochu starší, je dost přesvědčivý a role mu jinak sedne jako ulitá. Ben X je dílo, které je zručně natočené, výborně zahrané, emocionálně napjaté a ještě nás upozorňuje na důležitý fakt šikany. Jediná věc, která se mi na snímku nelíbila, byly dokumentárně laděné rozhovory zasahující do děje filmu. (7/10) ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Opravdu velmi zvláštní film o tom, jak těžký má život autista, jehož život jde ruku v ruce se šikanou ve škole a virtuálním světě v počítačových hrách, kde najdete jedinou spřízněnou duši, se kterou si rozumíte.O tom, jak školství všude na světě mhouří oči nad problémy žáků, když stačí jen trochu více všímavosti. O tom, že když nevíte, jak to vyřešit, uchýlýte se vlastně k úplně absurdnímu řešení.První polovinu jsem tak normálně sledovala, ale posledních dvacet minut bylo nezapomenutelných, tak jako herecký výkon Grega Timmermanse .Zasloužených pět hvězd. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mnohem naléhavější film, než třeba Klass... Přestože je titulní postava Bena X stižena autismem, a jako taková mnohem zranitelnější/přitažlivější vůči agresorům, srovnání se nabízí - podobně jako Josef ve zmíněném Klass se i Ben nachází v situaci, kde jsou karty rozdané a jakákoliv cesta ven se zdá nemožnou. Přítěž v podobě duševní choroby nabízí pestřejší potenciál, kterého tvůrci rozhodně využívají, zejména v pozdějších fázích filmu. Vizuální prolínačky, doplňovačky a prostřihy se hrou ArchLord, kterou Ben hraje, byly výborným nápadem, naopak klamným, skoro až sprostě falešným se mi zdál krok s dokumentárními proslovy jednotlivých zúčastněných. Pozor, možný SPOILER: Opravdové trumfy vytasí scénář ve druhé polovině. Někdy od scény v parku začíná film vyhrožovat několika možnými zakončeními, z nichž ani jedno není příliš štastné, aby vzápětí zatáhl za záchranou brzdu, geniálně se prolnul s hrdinným životem ve hře a v několika posledních sekundách ukázal, že i přes falešné iluze lze vždy najít další sílu... nebo nový začátek. Důležité je chytit se toho, co máme rádi, co nám pomáhá, i kdybychom toho měli méně, než ostatní. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)
  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)

Reklama

Reklama