Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Mnohem naléhavější film, než třeba Klass... Přestože je titulní postava Bena X stižena autismem, a jako taková mnohem zranitelnější/přitažlivější vůči agresorům, srovnání se nabízí - podobně jako Josef ve zmíněném Klass se i Ben nachází v situaci, kde jsou karty rozdané a jakákoliv cesta ven se zdá nemožnou. Přítěž v podobě duševní choroby nabízí pestřejší potenciál, kterého tvůrci rozhodně využívají, zejména v pozdějších fázích filmu. Vizuální prolínačky, doplňovačky a prostřihy se hrou ArchLord, kterou Ben hraje, byly výborným nápadem, naopak klamným, skoro až sprostě falešným se mi zdál krok s dokumentárními proslovy jednotlivých zúčastněných. Pozor, možný SPOILER: Opravdové trumfy vytasí scénář ve druhé polovině. Někdy od scény v parku začíná film vyhrožovat několika možnými zakončeními, z nichž ani jedno není příliš štastné, aby vzápětí zatáhl za záchranou brzdu, geniálně se prolnul s hrdinným životem ve hře a v několika posledních sekundách ukázal, že i přes falešné iluze lze vždy najít další sílu... nebo nový začátek. Důležité je chytit se toho, co máme rádi, co nám pomáhá, i kdybychom toho měli méně, než ostatní. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Takhle procítěný a "skutečný" film jsem už dlouho neviděl. Pohled na svět očima autisty, kterého trápí šikana. Utíká z reality do počítačové hry, kde je hrdinou. Ve skutečnosti je ale terčem posměchu a nepochopení. Filmaři tu odvedli neskutečný kus práce. Hlavní představitel byl skvělý a ostatní herci to také zvládli na jedničku. Při některých scénách jsem byl napnutý jak struna. Dramatický děj a finální rozuzlení je prostě balada, i když trochu smutná. Vřele doporučuji a vyzbrojte se kapesníky. Tenhle film si na nic nehraje. 90% ()

Reklama

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Keby tak ostatní vedeli, aký boj niektorí ľudia zvádzajú každý deň so sebou samým, so svetom a so životom (sú to síce synonymá, ale význam toho boja aspoň umocňujú). Keby to vedeli, možno by sa ho snažili tým krehkejším jedincom uľahčiť a nie skomplikovať. Ale jedine keby si nepotrebovali ventilovať komplexy a vychutnávať pocit moci. Keby bolo keby, neboli by autisti ani šikana a psychika by bola stroj, ktorý vie každý jeden človek ovládať vlastnými rukami. Lenže funguje to trochu inak a život máme na to, aby sme sa s ním učili narábať. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žije ve svém světě. Autismus je problém hlavně těch ostatních. Těch okolo. Idiotů, kteří mu nacpou do pusy extázi, idiotů, kteří si na mobil nahrávají jeho ponížení v podobě stažených kalhot. Pro jakkoliv se odlišující je tenhle svět krutý. Utrápená mysl hlavního hrdiny přímo volá z plátna/televizní obrazovky, téma je věrné, natočené je zručně, i když někomu nemusí sedět dokumentárně laděné úseky zasahující do vyprávění. Vrcholná scéna v parku (výtečně zahraná), ideální pomocný výukový materiál do škol. Je mládež skutečně tak zkažená? Bohužel je. A v lecčems jí pomáhají rodiče, třeba když vyběhne v médiích zpráva typu, že se nějaký nezletilý hošan pochlubil, že má super úrodu, když se vrátil ze školního výletu, protože mu rostlinky marihuany mezitím zalévala matka. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Prvá polovica je veľmi emocionálne silná a presvedčívá, úplne vás vytáča, akí dokážu byť ľudia hajzli (väčšina triedy), no potom príde obrat, ktorý to všetko dosť skazí. Od úvodu sa spomína, že musí niekto zomrieť, aby sa niečo zmenilo, takže predpokladáte len dva možné konce - buď bude mŕtvolka jedna, alebo ich bude plná škola. Keď ale príde k očakávanej odpovedi na túto otázku, tak máte dojem, že si z vás niekto robí prdel a odrazu všetko to realistické v prvej polovici je hodené do koša a vy neviete, čo si o tom máte myslieť a čomu máte veriť. Záverečné dovysvetlenie tomu dá aspoň trošku zmysel, no pachuť ostáva a ten koniec je taký nemastný neslaný a emocionálne nie až tak silný, ako mohol byť, aj keď neočakávaný. Škoda, malo to nakročené na plný počet, ale aj tak veľmi kvalitné dielko s presvedčivým hlavným predstaviteľom. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • V takzvanej "internetovej gramatike" názov filmu hovorí "(ik) ben niks" po belgicky, čo v preklade znamená "(ja) som nič". (Kacenka_)
  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Cesar De Sutter v roli Benova malého bratra je ve skutečnosti nejmladší syn Marijke Pinoy, která hraje Benovu matku. (D3VIL)

Reklama

Reklama