Reklama

Reklama

Doposud si devatenáctiletá Lili užívala společně s novými přáteli Leou a Thomasem prázdniny v Barceloně. Po návratu domů ale dívku čeká studená sprcha. Rodiče jí sdělí, že po velmi vyostřené a násilné hádce s jejich patriarchálním otcem opustil Lilin bratr - dvojče Loic domov a odešel neznámo kam. Od té doby nezvedá telefon a nedává o sobě vědět. Tato zpráva dívku, jež je na svého sourozence značně fixovaná, absolutně zdrtí. A stres a emocionální šok, znásobený setrvávající napjatou atmosférou doma, si brzy začne vybírat svou daň. Lili přestane přijímat potravu, nemůže ani spát a po několika dnech ve škole zkolabuje během přednášky a probudí se až na psychiatrii. K životu ji pak přivede až pohlednice od jejího bratra, první z mnoha. A jak přicházejí další a další psaní, tím více v dívce sílí touha po vzpouře a velkých životních změnách. Hlavní roli v pozoruhodném, dvěma Cesary ověnčeném dramatu ztvárnila vynikajícím způsobem půvabná Mélanie Laurentová, která se nyní představí i v novém snímku Quentina Tarantina Hanební pancharti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Akosi som celý čas tušil, kam toto celé bude viesť. Mne to prišlo strašne priehľadné, už od samého začiatku. Námetovo fajn, len mohli tú zápletku celú o čosi viac premyslieť a pokúsiť sa to zahaliť väčším rúškom tajomstva. Nejako mi neišlo do hlavy, prečo by sa takto navážal stále do svojho oca, keďže na mňa pôsobil celkom v poriadku a starostlivo. Nuž, spracovanie nebolo zrovna oslnivé. Ale nebolo to vôbec na zahodenie, len naozaj škoda, že si nedali väčšiu námahu s tou neustálou manipuláciou. No a ešte nechápem ten sadistický prístup v tej psychiatrickej liečebni... Kdeže je totálna izolácia najlepšia na ukľudnenie psychiky? Asi ťažko! ()

IdentityS73 

všechny recenze uživatele

Shosanna si asi oblíbila neveselá dramata...:) Tohle se mi líbilo, jak herecké obsazení, tak zpracovaný námět, i když to neskončilo nijak vesele...Kad Merad se u mě tímto filmem vyšvihl dost nahoru, protože jsem ho viděla nedávno stejně dobře hrát v komedii i v rodinném filmu... Sama sebe jsem mile překvapila, když jsem celou dobu věděla, co se tam děje- koukali jsme na to ve francouzštině s francouzskými titulky... ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou témata a způsoby zpracování námětu, které vám sednou v teenagerském věku, a jsou naopak témata, jejichž lidský rozměr plně pochopíte až ve zralém věku. Snímek o tom, jak se francouzská středostavovská rodina vyrovnává s odchodem jednoho z členů domácnosti, je zpočátku zdánlivě o vztahu dvou sourozenců, ale s přibývajícími minutami je zřejmé, že ve skutečnosti jde o vztah dcery a jejích rodičů. Komorní drama o nedostatku odvahy sdělit nevyhnutelné nemá sice bůhvíjak vyšperkovaný scénář, ale silně emotivní téma a solidní obsazení v čele se známou Mélanií Laurent. Tenhle nenápadný film se mi zadřel pod kůži a jako rodič se dokážu vcítit do postavení všech zúčastněných. Celkový dojem: 75 %. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších francouzských filmů, jaký jsem kdy viděl. Mistrně vybudované rodinné drama s tajemstvím, které diváka tíží a nutí se dohadovat, až do (ne)čekaného rozuzlení. Mélanie Laurent předvadí excelentní výkon, ale stejně jako někteří jiní kolegové na čsfd musím vyzdvihnout part Kada Merada. Vytřel všem nejapným kritikům zrak a dokázal, že není jen komik s širokým úsměvem blbnoucí v béčkových komediích. J. Bosselier, I. Renauld a A. Maiga dotvářejí prvotřídní hereckou sestavu. A na závěr si nechávám prostor pro adoraci ústřední písničky U-turn, v ní je zachyceno tolik melancholie, tíživé atmosféry, současně však vůle po lepším životě, aktivitě a naději, že se pro mě rovněž řadí mezi nejkrásnější filmové skladby vůbec. ()

Thomick 

všechny recenze uživatele

Netradiční Merad. Netradičně čitelná pointa (odhalit ji lze brzo, pak o ní ale stejně musíte několikrát zapochybovat). Netradiční Francie (především svou žánrovou čistotou, nadlouho bez romantické i komediální příměsi). Startovní plošina 23leté Mélanie, která za svůj výkon určitě nedostala jen tak "nějakou cenu", jak tu píše uživatel rejzanek. Ona byla hned načtyřikrát prohlášena za nejzářivější vycházející hvězdu filmového nebe. A neomylně. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Ústřední písnička snímku se jmenuje U-turn (Lili) v podání francouzského dua Aaron. (claudel)
  • Literární předlohou pro tento snímek byl stejnojmenný román Oliviera Adama. (claudel)

Reklama

Reklama