Reklama

Reklama

Helvetica

všechny plakáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Dokumentární film o typografii, grafickém designu a vizuální kultuře 20. století natočený u příležitosti vzniku písma Helvetica před 50. lety. Ve filmu diskutuje řada známých a zásadních designérů 20. století jako např. Erik Spiekermann, Matthew Carter, Massimo Vignelli, Wim Crouwel, Hermann Zapf, Neville Brody, Stefan Sagmeister, Michael Bierut, David Carson, Paula Scher, Jonathan Hoefler, Tobias Frere-Jones, Experimental Jetset, Michael C. Place, Norm, Alfred Hoffmann, Mike Parker, Bruno Steinert, Otmar Hoefer, Leslie Savan, Rick Poynor, Lars Müller a další. Takřka povinný film pro všechny, jejichž prací je či bude grafický design. (Pražák)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (12)

Angelopul 

všechny recenze uživatele

Poetický dokument, rozebírající vše o jednom fontu ze všech možných úhlů, výkladem světových typografů. Z projekce jsem odcházel naprosto zalepen pěknými obrázky (běžné nápisy v ulicích mi připadaly odporné), rozpolcen, zdali se mi tento font a jeho používání líbí nebo ne a pobaven samotnými typografy, což jsou překvapivě vtipní a sympatičtí chlapíci. Ještě pak několik dní po shlédnutí jsem se divil, jak masivně je helvetica a její klony rozšířena. Jenom mi přišlo, že těch záběrů na počítače s nakouslým jablkem bylo v dokumentu nějak moc. ()

SpaceOdyseus 

všechny recenze uživatele

Ok, prave jsem videl celovecerni dokument o fontu. A svete div se, bylo to zajimave a bylo to zabavne dost na udrzeni pozornosti celych 80 minut. Pro divaky bez kladneho vztahu k designu to asi bude utrpeni, ale me bavilo sledovat profesionalni designery, jak zapalene mluvi o jejich vztahu k pismu Helvetica a tom, jak toto pismo menilo designovy svet. ()

Reklama

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Písmo Helvetica je prorostlé skrz západní kulturu již přes 50 let. Můžete ho vidět v metru, na samolepce označující wc nebo je součástí mnoha známých firemních log. Je to univerzální písmo, které není dokonalé, ale hodí se téměř na vše. Nevyjadřuje samo o sobě vizuálně nic a je tak tím pravým sdělovacím písmem. V dokumentu se vyjadřují odborníci, kteří buď toto písmo milují a nebo jím opovrhují. Jedna strana protlačuje čistotu sdělení a jiná chce typ fontu dle své fantazie a žádnou uniformitu. Probírá se vliv písma na vjem člověka i okolí. I když písmo beru jako něco normálního, tak s tímto dokumentem jsem si plně uvědomil, jak nás svou každodenní přítomností na plakátech, na internetu i v televizi ovlivňuje. Zajímavý průřez grafiky písma a jeho dopadu na myšlení člověka. ()

Wifinus

všechny recenze uživatele

Tento dokument je velice těžké (alespoň pro mě) jakkoliv hodnotit. Jako většina dokumentů se totiž snaží vypadat nestranně, problém je ale v tom, že tento nestranný je. Tajně jsem doufal v nějaké poselství nebo odpověď, ale je spíše výčtem mnoha různých pohledů na věc. A teď ani nevím co si mám myslet. Cítím to na 3*, to ale neznamená, že nemá smysl se na to podívat. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi inšpiratívny pohľad na grafický dizajn, na jeho históriu, na pohľad na jeho budúcnosť, na kritiku prístupu k nemu, na to, čo si kto predstaví pod pojmom dokonalé písmo, či na to, čo písmo ovplyvňuje. Možno sem tam zdĺhavé vsuvky, ktoré by sa dali vystrihnúť, veď stačí iba párkrát ukázať, kde sa Helvetica používa či používala, no to sú chybičky krásy. Podľa mňa pre laika je to strhujúci náhľad do tohto sveta, no a pre odborníka, ktorým nie som, tak neviem, ale dúfam, že tiež mu niečo tie názory, hlavne ľudí, čo boli pri tvorbe, niečo dajú. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama