Reklama

Reklama

Sherlock Holmes a doktor Watson: Seznámení

(TV film)
  • Sovětský svaz Priključenija Šerloka Cholmsa i doktora Vatsona: Znakomstvo (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Strhující, originální, herecky mistrovsky zvládnuté – to jsou slova, která se vážou k ruskému seriálu o nejslavnějším detektivovi světa Sherlocku Holmesovi a jeho věrném pomocníkovi doktoru Watsonovi. Představitel titulní postavy Vasilij Livanov se touto rolí proslavil natolik, že je v proslulém muzeu na londýnské Baker Street popsán jako nejlepší představitel Sherlocka Holmese všech dob. Úvodní série vznikla v roce 1979 a ihned se zařadila mezi nejvydařenější adaptace slavných knih sira Arthura Conana Doylea. Sherlock Holmes se svým celoživotním přítelem a kolegou doktorem Watsonem v něm řeší zamotaný případ vraždy v tajuplné vile na anglickém venkově. Zrovna, když už slavný detektiv přichází celé věci na kloub, následuje další záhadné úmrtí. Sherlockovi tedy nezbývá, než pořádně nacpat svou legendární fajfku, naladit housle a s rafinovaností sobě vlastní se vydat po stopách na první pohled nerozluštitelné záhady. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (32)

PhillM. 

všechny recenze uživatele

Hodnocení na základě dílů Seznámení, Krvavý nápis a Pes Baskervillský. ----- Za prvé si dovoluji zmínit atmosféru. Ta existuje! Už to samo o sobě je plus bod. Není anglická, ale ani vyloženě ruská. Je tak něco mezi, což mi před projekcí přišlo nepředstavitelné. Velkou roli v tom hrají zajímavé (i když opět ne příliš anglické) exteriéry. Např. v Psovi baskervillském. O trošku méně jsem spokojen s interiéry, přece jen byt na Baker street mám zažitý jinak (bez čajovaru:-) - a když už jsme u toho, tak paní Hudsonová coby ruská babuška mě taky nějak nenaplňuje nadšením. (Tu zmiňuji v tomto odstavci o prostředí, protože patří spíš k vybavení bytu, než k postavám). Velmi specifickou atmosféru hodnotím ****/5. ----- Jak lze hodnotit příběh? Když je to Doyle, že... No právě že ne tak docela. Žasnu nad Moffatovým BBC Sherlockem, nad tím, jak důvtipně dokázal příběhy a postavy rozložit a pak zase složit do skvěle fungující podoby. Ale soudruzi z CCCP se o něco podobného pokusili 30 let před ním a, světe div se, s poměrně slušným úspěchem! Spojení Studie v šarlatové a Strakatého pásu v prvním díle překvapivě neprovokuje a nenutí ke skoku z okna. ----- K příběhu přibalím i postavy (nikoli herce, o těch později). Opět by člověk nečekal, že budou možné nějaké posuny a opět by byl překvapen. Možná jsem trochu ukřivdil paní Hudsonové, tak jí začnu - několikrát Watsona setřela takovým způsobem, že jsem jí snad i ty její zauralské rysy odpustil. Watson sám je "takovej připitomělej", ale v tomto případě nemožno hovořit o posunu proti předloze. Zato inspektor Lestrade je postavou jak z grotesky, tedy příliš přehnanou (a přehrávanou). Nu a Sherlock sám? Všiml jsem si, že nebere drogy. A když poprvé explodoval v salvě smíchu, to když se mu podařilo napálit na něčem Watsona (myslím, že mu z okna ukazoval svého bratra Mycrofta), lekl jsem se a šel zkotrolovat, jesli mi nepopraskaly žárovky (vlastně úsporky). Ruský smích je něco vskutku jedinečného. Příběh a postavy nicméně možno hodnotit stejně vysoko jako atmosféru. ----- A nakonec herci. Tak co si budeme říkat - ten jeden spolehlivě zastíní všechny ostatní. Vasilij Livanov je v hlavní roli opravdu skvělý a šlape na paty dalšímu skvělému představiteli Holmese, Jeremy Brettovi. Za herecké výkony tedy Livanovi plný počet, ostatním tak 3-4. ----- Seriál je jiný, liší se, někdy v uchu zasyčí (patetické dialogy tak typické pro ruštinu), do oka tu a tam kapne trošku vodky (Henry Baskerville opravdu tak strašně s Watsonem chlastali?), ale rozhodně jej nelze jen tak šmahem odmítnout. Na to jsou jeho kvality příliš vysoké. Pro fanoušky Sherlocka Holmese povinnost! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Pod názvem Seznámení se skrývá příběh, který v češtině známe jako Strakatý pás (jen tady je ona věc - nechci prozradit pointu - podivně přeložena jako "pestrá stuha", fuj). Sherlock samotný se mi moc nezamlouvá. Možná to bude tím, že právě sjíždím výborné adaptace s Jeremy Brettem v hlavní roli a několikrát jsem si při sledování řekl, že lepší inscenaci Doylových příběhů asi těžko někdo natočí. Ale i když odhlédnu od těchto předsudků, zapomenu na Bretta a budu tohoto Sherlocka hodnotit jako samostatné dílo, nevyjde mi z toho úplně nejlépe. Narozdíl od většiny zdejších si totiž myslím, že je na něm ruský původ HODNĚ znát. Ať už na hudebním motivu, prostředí, na hercích se slovanskými rysy nebo jenom na ornamentech na obalu DVD. Nemůžu si pomoct, ale zatím mi to připadá jako divná splácanina Holmese a Dostojevského nebo Čechova. ()

Reklama

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Zdařilá adaptace, u které byste ani nepoznali, že byla natočena v Rusku (teda pochopitelně pokud byste přeskočili úvodní titulky a nesledovali film v originále). Představitelé obou hlavních rolí jsou výborně vybraní, má to správnou atmosféru i optimální dávku humoru. Jen ten kriminální případ (strakatý pás) bohužel není zrovna žádný zázrak. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Sherlock Holmes v sovětském filmu, ba přesněji dokonce v televizní minisérii? Ale ano a ať se to někomu líbí nebo ne, toto zpracování je vyhlášeno jako nejlepší ze všech, co kdy před tím i po tom vzniklo. Sovětští tvůrci svým přístupem a odpovědností k tvorbě Arthura Conana Doylea přistupovali nesmírně zodpovědně. První epizoda ze dvou je natočena podle povídky ´Strakatý pás´, což na úvod nemohli vybrat lépe, neboť tento příběh má takřka až mysteriozně hororový nádech. Celé to samozřejmě začíná seznámením Dr. Watsona s Sherlockem Holmesem. Komornost může zpočátku nudit, ale silné a hlavně velice inteligentní dialogy dokáží rázem takovou nudu odzbrojit. Vasilij Livanov se své role chopil precizně a s citem a představil slavného detektiva skutečně dle daného předobrazu. Co se týče výpravy, ztvárněná Anglie svojí věrohodností taktéž předčí očekávání. Nic naplat, uznání jako klasiky je zasloužené. ()

Stefan_M 

všechny recenze uživatele

Nerad by som hodnoti prilis zaujato, ale tato verzia, mno neviem, mam ju brat s rezervou, alebo vazne? Najlepsi Sherlock je v podani Jeremy Bretta a aj som ho bral velmi vazne a seriozne. Avsak tato verzia prilis zapacha Ruskom. Vsetko je pochmurne, osarpane, presne take, ako si Rusko (ci vlastne ZSSR) pamatam (zo zigulika takisto neurobite Mercedes iba tym, ze na kapotu nalepite znak Medaka). A akosi rychlo sa to vyriesilo. Ale to zoznamenie Sherlocka s Watsonom je zaujimave. Konecny verdikt - nie, nepozdava sa mi tato verzia. Aj ked snaha sa ceni. Jeremy rulezz ;o) ()

Zajímavosti (2)

  • Případ, který zde Sherlock Holmes (Vasiliy Livanov) řeší, je natočen podle povídky "Strakatý pás", ze sbírky "Dobrodružství Sherlocka Holmese". (DZOUKR)
  • Vasilij Livanov je prvním ruským hercem, který ztvárnil postavu Sherlocka Holmese. Jeho podobizna je vystavena v Muzeu Sherlocka Holmese coby podobizna nejlepšího představitele této literární postavy. (Claude Speed)

Reklama

Reklama