Reklama

Reklama

Sedm světel

(TV film)

Obsahy(1)

Ve 20. století zachvátily Evropu dva totalitní režimy, nacismus a komunismus. Nikoli náhodou, mnozí, kteří byli perzekvováni nacistickým režimem, skončili i v komunistických koncentračních táborech nebo na popravišti jako Milada Horáková. Existují ale židovské ženy, které nejenom že přežily holocaust, ale aktivně se podílely na odboji proti nacistickému režimu za II. světové války. Jejich autentické svědectví je poslední možností vyslovit zločinnost totalitního nacistického režimu prostřednictvím konkrétních osudů. A zároveň připomenout, že Židé nebyli jen bezmocnou obětí Hitlerovy doktríny, ale i aktivními odbojáři, kteří se podíleli na boji proti zločinu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (24)

prkalil 

všechny recenze uživatele

Ano, velmi, nesmírně silný dokument. Chvílemi se mi nedařilo udržovat si citový odstup (kdybych ho vůbec neměla "zapnutý", nesnesla bych víc než 5 minut). V závěru jedna z žen, které TO přežily, sleduje v TV záběry z průvodu neonacistů - a typicky jej tvoří 99 procent mužů. Pak zapochybuje, zda se lidstvo někdy vůbec může už konečně poučit ze své historie, ze svých vlastních průserů - a nevidí moc nadějí. Já také ne, jediná a zcela nerealistická cesta je - oslabení mužského a posílení ženského principu. Zrušení aspoň těch nejhorších forem "chlapismu". Protože dějiny válek, dějiny krutosti jsou vaše dílo, že, hoši... Neumíte si vážit života, protože ho neumíte vytvořit. ()

ikilledjenny 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tohle je jeden z nejlépe natočených dokumentů o šoa. Viděla jsem ho několikrát a působí pořád stejně silně. Je skvělé, že něco takového vzniklo, i když práce s orální historií není vždy nejlehčí. Všechny ty ženy byly silné a mohly vypovědět svoje příběhy. Chtěla bych je slyšet naživo. Pár možností vyslechnout si pamětníky Terezína, Osvětimi apod. jsem již měla, ale tyhle dámy měly příběhy opravdu zapamatování hodné,i když příběhy slyšené na vlastní uši nikdy nevymažu z hlavy. ()

Reklama

PaRi 

všechny recenze uživatele

Jedním slovem velmi silný dokument! Obří práce nashromáždit veškerou faktografii. Je zde, v některých příspěvcích kritizována jistá klasičnost dokumentu. Já jsem ji naopak velmi oceňoval. Olga Sommerová je pokorně v pozadí a nechává mluvit především ony ženy a jejich zkušenosti s vraždící nacistickou mašinérií. Jakékoliv přemýšlení nad nějakou ozvláštňující formou by zde nebylo na místě. Pro mne je to dokumentární práce v nejčistší formě. ()

Shinnie 

všechny recenze uživatele

Ukazuje ako je ľudská rasa zvrátená, čoho je schopná a na druhej strane vidieť tú životnú silu tých, ktorý si to prežili. Slová tých žien ma neskutočne zasiahli a budem si na ne pamätať ešte dlho. Neviem, nedokážem a nechcem pochopiť tých, čo boli schopný akceptovať a robiť peklo na zemi. A tento dokument by som povinne ukázala tým čo sa teraz priznávajú k "uctievaniu" tohto zverstva ale aj tým, čo pochybujú, že sa to vôbec stalo. Ostáva len dúfať, že ľudstvo sa už poučilo z chýb, a uvedomilo si pravú podstatu žitia na zemy. A výpovede tých žien, my pomohli si začať neskutočne vážiť každú maličkosť. Kto si, že si dovoľuješ rozhodovať, kto sem patrí a kto nie?... Žiaľ, či už je to boj za mocou, územím, prestýžou, peniazmi alebo inými !banalitami!, končí sa to zbytočnými obeťami nevinných ľudí. The world peace♥ ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Tak vysoká hodnocení snímku, který kýčovitě klouže po povrchu? Ta omšelá symbolika může být ráda za ty silné osobnosti, které jsou silné samy o sobě, Sommerová sama je slabá, až to hezké není (vedle svého manžela Špáty, Heleny Třeštíkové nebo třeba i Lukáše Přibyla). Nehledě na to, že do filmu zařadila jako autentické záběry z Radokovy Daleké cesty. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (2)

Reklama

Reklama