Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jednotka parašutistů se vydává do Japonci okupované Burmy na nebezpečnou, ale důležitou misi: najít a zlikvidovat radiostanici. Po splnění úkolu je čeká návrat zpět na základnu, ovšem mezitím jsou obklíčeni Japonci a místo přímého odletu musí podstoupit dlouhou a těžkou cestu džunglí okupovanou nepřáteli. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Výpravná pecka, která tenkrát musela brát dech. Hlavně jsem oceňoval autentické záběry strojů, zbraní, vybavení a podobně. Scénáři se přeci jen dá leccos vytknout, některé pasáže filmu vypadají značně improvizovaně a kromě super kapitána Erolla Flynna nikdo ani moc nezaujme, ale napínavé to je dostatečně a exotika z toho vysloveně tryská. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Kapitán Nelson ( opať vynikajúci Errol Flynn ) a jeho skupina výsadkárov dostane za úlohu zneškodniť japonskú rádiostanicu v barmskej dźungli. Rozkaz je splnený do bodky, ale to horšie čaká jednotku na ceste spať... Klasický vojnový snímok skúseného režiséra má však v sebe niečo zvláštne. Nejde o žiadny masaker, či divoké prestrelky, aj tak má snímok správne napatie až do konca. K skvelému zážitku prispieva aj skvelá kamera a vynikajúca hudba. ()

Reklama

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Působivý válečný film, který je natočen ještě, když na některývh místech probíhala válka. O to více je reálnější. Američtí parašutisté seskakují do okupované Burmy, aby zneškodnili radiostanici. Poté se vydávají na místo vyzvednutí. Ale nakonec je čeká neskutečně dlouhá, vyčerpávající cesta burmskou džunglí. Výborné herecké výkony v čele s Errolem Flynnem. Působivé válečné střety jako z dobových filmových týdeníků a zvuky džungle, jako bych se tam nacházel. A naprosto úžasný konec, kdy se bojuje o kopec. Možná by ale neuškodila kratší stopáž. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Z dokumentárneho hľadiska mapujúceho autenticitu druhej svetovej vojny v Indočíne sa jedná o pozoruhodné dielo vykresľujúce vojnové akcie Američanov takmer do dokonalosti. Druhú stránku tvorí ale prevedenie do filmovej podoby, ktoré trochu pokrivkáva - monotónosť prechodu džungľou, hluchšie miesta a premrštená stopáž. V akčnej konfrontácii s Japoncami trochu pôsobí ako propaganda - japonský vojak nie je človek, je to bezcitné zviera - opica, a práve tak aj Japoncov celý čas nazývajú. Errol Flynn v hlavnej postave je netypicky vo veľmi vážnej roli, ktorá mu síce až tak nesedí, napriek tomu ju zvláda s prehľadom. Zaujímavé scény sa naskytnú v závere filmu, kde vidno pristávať i odlietať vojenské klzkáky prepravujúce ťažký náklad i vojakov - to som s výnimkou dokumentov nevidel asi u žiadneho vojnového filmu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Velká paráda. Slibná paragánská capture-the-jungle mise se mění až v escape-the-jungle beznaděj. Zatímco sadistický japky číhají neznámo kde kolem, Walsh výborně buduje a drží napětí. Narozdíl od pozdějších konfliktů tu ještě máme ten hezký duch boje za dobrou věc a jednotka je old schoolově plná srandistů, dobráků a sympaťáků, vedený tím největším z kapitánů správňáků (Errol Flynn). Poctivá práce v úplné topce tehdejších válečňáků. Vypadá skvěle, zamrzí však nebarevnost, zde by vzhledem k prostředí velmi prospělo. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (11)

  • Podľa spoločnosti Warner Bros. bolo na natáčanie vrcholnej bitky na kopci použitých šesť kamier. (westerns)
  • Jedná sa o šiesty najpopulárnejší film štúdia Warner Bros. v roku 1945. (westerns)
  • Film byl záhy po premiéře zakázán v Británii. Burmská operace byla téměř výhradně záležitostí britské a australské armády, které v bojích ztratily 71 244 vojáků (mrtvých a zraněných) zatímco film boje vykresloval jako americkou záležitost. Zákaz byl zrušen až na přelomu let 1952 a 1953 - před úvodní titulky byla vložena omluva amerických tvůrců za zkreslení skutečnosti. (.stenley.)

Reklama

Reklama