Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paříž ve dvacátých letech: americký novinář Jack Barnes (Tyrone Power) je sužován následky zranění, které si přivodil v první světové válce; je impotentní. Tím trpí i jeho vztah k anglické aristokratce lady Brett Ashley (Ava Gardner), s níž se seznámil ve válečném lazaretu. Oba ví, že se navzájem milují, ale také, že pro ně asi již neexistuje společná budoucnost... Podle románu Ernesta Hemingwaye Fiesta. (Pohrobek)

(více)

Recenze (12)

mac000 

všechny recenze uživatele

Určitě shlédnutí filmu zvýší povědomí o díle Ernesta Hemingwaye (jeho román Fiesta se podobně jako film z valné části odehrává ve španělské Papmploně v době korridy a slavného běhů vypuštěných býků ulicemi města. V době uvedení filmu byly jeho kritiky spíše negativní, byla kritizovaná rozvláčnost děje i fakt, že většina hereckých "hvězd" filmu byla v době natáčení mnohem starší než postavy, které ztělesňují (výjimkou byl obecně oceňovaný herecký výkon Erolla Flynna v roli opilce Mika). Ava Gardnerová byla do role vybrána na návrh samotného Hemingwaye, který se natáčení účastnil. Při prvním shlédnutí ale údajně opustil projekci už po 25 minutách... ()

Johgas 

všechny recenze uživatele

Přeceňovaný film, jedna z mnoha variací na téma "válka je vůl". V Paříži si bývalí vojáci, teď umělci, léčí své šrámy na těle i na duši. Alkohol, promiskuita, rvačky...deprese, bezvýchodnost. Ani paprsek slunce, ani záblesk naděje. Herecké výkony mě nezaujaly, přišlo mi to všechno chladné a hodně přehrávané, nucené. Líbila se mi Juliette Greco v roli profesionální pařížské společnice, a opilecké duo Mike + Bill v Pamploně, těm to sedlo. Dvě hvězdičky za španělskou hudbu a za hlášku že "Praha je hezčí než Berlín". ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Po boku Avy Gardner se setkávají Tyrone Power a Errol Flynn, dvě legendy 30. a 40. let, představitelé romantických hrdinů, šermířů, pirátů a kovbojů. Jedná se o jejich jediné filmové setkání a vzhledem k tomu, že Tyrone umírá o rok později (shodou okolností ve Španělsku) na infarkt ve věku 44 let, a Errol Flynn o dva roky později také na infarkt ve věku 50 let, stává se Sun Also Rises ještě smutnější podívanou, než jakou silný příběh nešťastné lásky mezi Avou a Tyronem doopravdy byl. Kromě skvělého příběhu a perfektně natočených scén z Madridských ulic, je hlavním trumfem filmu dokonalé obsazení. Nejedná se pouze o ústřední trio, ale o všechny role (např. mě dost bavila a zaujala postava profesionální společnice Georgette, která se objevila na začátku). No a přestože se hlavní pozornost snímku soustředí samozřejmě na vztah Tyrona a Avy, pro mě byl králem celého filmu samozřejmě Errol. Jeho Mike Cambell, snoubenec Lady Ashley, je věčně ožralá, lehkovážná, cynická, komická, lehce agresivní a zároveň velice smutná figurka ("To Hell with Bullfighter"). Pro mě je to asi jeho nejzajímavější a nejhlubší role, i když přesně nevím na kolik hrál a nakolik se choval stejně jako mimo kameru. Jestli byl během natáčení střízlivý a skutečně hrál, tak nezbývá než smeknout, no a pokud byl pouze sám sebou, tak je to stejně frajer :-) Faktem zůstává, že každou scénu, kde se objevil, tak si ukradl pro sebe. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Hemingwayův základní příspěvek k problematice lost generation jako melancholický film, plný deziluze a zklamání. Příběhy Američanů, kteří po první světové válce zůstali v Evropě a tam se pokoušeli žít. Tyrone Power a Ava Gardner tvoří pár, který by za jiných okolností nemohl být nešťastný, jenomže Powerova válkou zapříčiněná impotence a celková nejistota a rozladěnost se mu stále staví do cesty. Snímek se pokusil převést do filmové podoby osobní Hemingwayovu zkušenost s pamplonskými slavnostmi - běh s býky, hromadné potýkání v aréně i samotnou corridu - a celkem se mu to i povedlo. Zaujmou i herecké výkony, jak ty ústřední, tak třeba i Mike Errola Flynna, který není na první pohled takřka k poznání, ale svoji typicky frajerskou, trochu pesimisticky laděnou postavu si vychutnal s elegancí sobě vlastní. ()

aLPaC 

všechny recenze uživatele

Že příběh vychází z Hemingwayovi knihy je jasně čitelné. Zajímavé problematické charaktery (jednoznačně nejlepší je opilec Mike Errola Flynna), proslavená Fiesta v Pamploně včetně běhu městem s býky, v níž se příběh mimochodem odehrává tak ze dvou třetin a spousta vytříbených dialogů. Škoda, že tento film je u nás vesměs neznámý. Větší pozornost by si určitě zasloužil. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (5)

  • Na doporučení samotného autora díla Ernesta Hemingway obsadil Darryl F. Zanuck do hlavní role Avu Gardner. (Pavlínka9)
  • Práva na film koupil Darryl F. Zanuck za 125 000 amerických dolarů. (Pavlínka9)

Reklama

Reklama