Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Jiřího Wintera-Neprakty (S03E35)

(epizoda)

Obsahy(1)

Známý kreslíř a humorista Jiří Winter se narodil v roce 1924 v Holešovicích jako jediné dítě v rodině sklenáře. Se svým tatínkem často chodil do pražské ZOO, kde zasklívali akvária. Od té doby se z něj stal vášnivý přírodovědec. Později studoval grafiku a přírodovědu.
Ani ne dvacetiletý Jiří Winter se v době druhé světové války zapojil do odboje tím, že přechovával zbraně. Jeho kamarád zbraň použil, byl zatčen a při výsleších Jiřího udal. Položidovská rodina Winterů se i se všemi sourozenci rodičů dostává do koncentračního tábora. Přežil jen Jiří a jeho maminka, která se nakonec dožila 96 let a až do své smrti bydlela se svým synem ve společné domácnosti. Jiří na konci války absolvoval pochod smrti. Potom ho čekal komunistický převrat a zabavení rodinného sklenářského koloniálu v Holešovicích. Po válce se mladý Winter chce věnovat pouze přírodovědě a vydává se svými ilustracemi atlas psů a včel. Brzy však pochopí, že se tím neuživí a hlavně mu nezbývají finance na jeho největší zálibu, kterou je nákup a shromažďování orientálních, antropologických a kultovních předmětů z celého světa. Stává se z něj karikaturista, později se dává dohromady se spisovatelem Miloslavem Švandrlíkem a jejich spolupráce trvá dosud.
Jiří Winter byl čtyřikrát ženatý. Nyní žije s o čtyřicet let mladší Danielou, která se o něj stará. Nepraktova vila je muzeem s neuvěřitelnými sbírkami. Někdo má ve své knihovně knihy, Neprakta zde má uloženy lebky křižáků, husitů, neandrtálců a vypreparovaných indiánů. Za lebkami se ukrývá noha a ruka egyptské mumie. Dalších 300 lebek je uloženo v krabicích na půdě. Dole v hale vás přivítá kompletní rytířské brnění s lebkou v helmě, původní ohromné dveře z chrámu v Bali a mongolské přilby bojovníků, samozřejmě vyplněné lebkami. Ani okolí vily není ušetřeno Nepraktových sbírek. Místo dlaždic je dům obložen náhrobními kameny z likvidovaných židovských hřbitovů.
Jiří Winter Neprakta se sám považuje za čistě materiálního člověka. Říká, že karmám nevěří a strašidla a masky, které má doma, mu celý život pomáhají, protože se k nim chová slušně. Daniela říká, že bodejť by mu nepomáhali, když jsou jeho staří známí. Uvědomuje si, že její muž se s hrůznými zážitky z války, kdy se ocitl v těsné blízkost smrti, vyrovnává po svém. Překonává je humorem a snad i tíhnutím ke kuriózním a často morbidním předmětům.
Průvodkyní zákoutími 13. komnaty známého humoristy je redaktorka Alena Červenková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Schobul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Život a jeho nástrahy českého kreslíře J.W-Neprakty. Poměrně slušně zpracovaný dokument, který se bohužel dotýká jen okrajově témat, která by mohla být velmi zajímavá. Jistě za to může i délka (spíše tedy krátkost), určitě by stálo za to nahlédnout trochu více pod pokličku. Nejsem si jist, kterou 13. komnatu odemykali v tomto díle, nicméně jsem vděčný už za to, že se vůbec tomuto člověku věnovali. ()

Reklama

Reklama