Reklama

Reklama

13. komnata - Série 3 (2007) (série)


13. komnata Radka Gipsyho Bangy (S03E36)

(epizoda)

Obsahy(1)

Frontman nejznámější romské kapely Gipsy. cz otvírá temná místa ve svém životě i v naší společnosti.  Pětadvacetiletý Radek Banga je známý pod pseudonymem Gipsy. Stejně tak jako kapela Gipsy.cz nikterak nezastírá své romské kořeny.
Jeho rodiče pocházejí ze Slovenska, ale všechny čtyři děti se narodily v Praze. Dětství všech sourozenců, jak sám Radek Banga říká, bylo v podstatě stejně jako ve většině romských rodin. Rodiče se starali v rámci svých možností, někdy měli všeho dostatek, jindy to bylo horší. Jen jediného se dětem dostávalo vždy vrchovatou měrou, a to rodičovské lásky, i když pro nás "bílé" možná vyjádřenou poněkud nesrozumitelně. Rodiče se vždy snažili pracovat. Sylvie, Radkova sestra, vzpomíná, jak se starala o mladší sourozence, hlavně o dvojčata. O Radkovi říká, že byl vždy milý, poslouchal jí a v podstatě s ním nebyly problémy. Radek to však vidí trochu jinak. Od dětství v něm údajně bobtnal pocit křivdy. Už jako školák cítil, že je zkrátka jiný a bude se s tím muset poprat. Byl odjakživa drobné postavy, často nemocný, proto nikdy neměl fyzicky na to, aby se s někým pustil do křížku. Ve škole se dobře učil, většinou měl samé jedničky, což mu přineslo pouze dobré vztahy s učiteli. Ale děti ho nebraly. Pro bílé byl cikán, pro Romy ten trouba, co se dobře učí, "nečóruje" a je zkrátka "divnej". Maminka všechny děti nutila, aby chodily denně do školy. Sylvie úspěšně odmaturovala na obchodní akademii, v současné době pracuje u česko-americké firmy. Radek začal také studovat na obchodní škole, ale po prvním ročníku se rozhodl, že už studovat nechce. Rodiče se odstěhovali z Prahy do Chomutova a Radek odmítl s nimi jít. Potloukal se po Praze, občas bydlel u příbuzných a rozhodl se, že změní svůj život. Chtěl do světa vykřičet všechnu svou zlost a nenávist ke světu a pro svůj protest si vybral muziku - hip-hop. Svůj křest na hudebním poli si odbyl ve skupině Syndrom Snop. Prošel si prostředím, které tahle hudební scéna nabízí - drogy, alkohol, holky... Po čase zjistil, že tohle všechno ho neuspokojuje. V roce 2005 nastal v jeho profesním i osobním životě zlom. Potkal se s Vojtou Lavičkou a vzniklo uskupení Gipsy.cz a čtyři romští kluci (Petr a Jan Surmajovi, Vojta Lavička, Radek Banga) začali na hudební scéně sbírat jedno ocenění za druhým.
Průvodkyní pořadem je redaktorka Jindra Horská, která Radka sleduje od jeho hudebních počátků, pootevírá dveře jeho 13. komnaty. Soustřeďuje se na konkrétní zážitky, které ho ovlivnili hlavně ve vztahu k rodičům. První vyhrocený rodičovský konflikt, alkoholismus jeho otce, Radkův vztah k alkoholu, jeho vztah k sourozencům, jeho noční můry. Otázka rasismu není rozhodně na prvním místě, i když se jí nemůžeme vyhnout. Jde v podstatě o 13. komnatu celé naší společnosti. Celou 13. komnatu provází hudba z koncertů, protože atmosféra koncertu přesně vystihuje Radkovo neuvěřitelné charisma, místy se vkrádá agresivita, která byla na začátku jeho hudební kariéry. Radkovou třináctou komnatou je i jeho ambivalentní vztah k rodičům. Na jedné straně je bezmezně miluje, na druhou stranu hlavně tátovi vyčítá, že kvůli jeho kladnému vztahu k alkoholu to bylo doma těžké. Ale právě proto, že táta pil, dotáhl to Radek tak daleko. Nechce být jako on. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Gipsyho jako umělce uznávám, ale jako "zamindrákovanou" osobnost do dávno vyčpělé 13. komnaty rozhodně ne. Ono také cpát umělce, kterému je nějakých pětadvacet, zrovna do tohohle pořadu je poněkud předčasné. Poněkud hodně předčasné. Často to pak vypadá jako by na něj ty problémy spíše násilně nabalovali tvůrci, než že by je nějak skutečně protrpěl. A když už nastane jediný zajímavý segment, který to mohl zachránit, tak o něm Radek nechce mluvit. Což se mu sice lidsky vůbec nedivím, ale otázkou pak zůstává proč s natáčením souhlasil. ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Akú už len môže mať trinástu komnatu mladý dvadsať šesť ročný holobriadok? V prípade mimoriadne trapného českého rapera Radoslava Banga to nie je žiadna trinásta komnata, ale klasická cigánska mladosť. Krpatý, nedonosený, chorľavý, nevzdelaný, drzý, pocitom menejcennosti trpiaci a rodičmi zanedbávaný zmrd, robil zlo kde mohol, potuloval sa, nepracoval, až raz začal rapovať, zložil jeden hit a zrazu chce rozdávať rozumy a filozofovať pred kamerami. Usoplený feťák Radek Gipsy Banga je smrdutý odpad! ()

Paity odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nevím vůbec čím by mě měl tenhle "týpek" zaujmout. Svým vzezřením určitě ne, hudebním projevem už určitě ne a názory ani omylem. Jeho vyprávění o rasismu v ČR je opravdu k popukání. Hlavně, že ví, kde je chyba. ()

Vejrrr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nejsem zainteresovanej tím jakou hudbu dělá. Neznám ani jednu písničku, což je jedině dobře, když jsem rocker... :) Ale ten kluk se mi zdál velice inteligentní a tahle 13. komnata mě díky němu a tím jak hezky byla zpracovaná zaujala a moc se mi líbila ()

Reklama

Reklama