Reklama

Reklama

Proč někdo štěstí má a jiný má smůlu, anebo si to aspoň myslí? Na tuhle otázku se pokusí odpovědět pohádka o chudé ševcovské dcerce Marjánce (E. Horká), která byla pracovitá, milá a poctivá. Marjánka si svou povahou i krásou získala srdce zámeckého pána (M. Vašinka). Jenže závistivá zlatníkova žena (N. Divíšková) s dcerou (K. Vinická) jí lásku ani ženicha nepřály… (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Klasická studiovka z 80. let, nijak nevybočující ze zaběhlých standardů. Zpívaných pasáží a stále na tutéž melodii je tu až příliš, zvlášť v první polovině pohádky. Co se týče obsazení, nejlepší je Divíšková jako hamižná manželka zlatníka. Šimánkův zlatník taky dobrá volba, naopak Vašinkovi jsem toho zámeckého pána nějak nevěřil. Nejspíš to bude tím téměř patnáctiletým věkovým rozdílem oproti Marjánce (Horké) a ta láska na první pohled u obou působí nevěrohodně. Rozhodoval jsem se mezi 2 a 3 *, nicméně když to porovnám s těmi hrůzami, co ČT točí v posledních letech přece jen dám slabé 3 *. 50% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Celkem dosti dobrá pohádka s nevýraznou Evou Horkou, s Ninou Divíškovou (jako obvykle záporné roli dobře vyhovující ), ale též se skvělým Ottou Šimánkem. Pro děti srozumitelně podaná stará tradiční moudrost, totiž že štěstí není v bohatství, ale v srdci člověka. Silné tři hvězdičky, přesněji 3 a půl. ()

Reklama

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Že by Eva Horká dokázala tak moc okouzlit knížepána, který by si ji ihned vzal? Tomu opravdu nevěřím. Ale tak v pohádce je možné vše, navíc ještě v tak nudně zpracované. Není v ní nic nového. Jen místo zlé macechy supluje závistivá ženská jejího zaměstnavatele... Jinak je to téma už několikrát omílené furt dokola... do hodné, chudé a nikterak pěkné holky se zamiluje bohatej chlap a požádá ji o ruku už po prvním setkání... Ach ta červená knihovna. Bohužel vášeň, láska a něco co by jiskřilo mezi hlavními aktéry chybí, stejně jako chybí kdejaká atmosféra a něco co by se oku zalíbilo. Šedá, nudná pohádka na nedělní odpoledne. [292. hodnocení, 18. komentář, 60%] ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Pravda je, že při podobných pohádkách často vzpomenu na slova Járy Cimrmana z jeho studie Sbírejte pohádky o tom, jak odstrkovaný stejně ostrouhá, naivní sedne na lep chytrákovi a zatímco si na člověku si smlsne kdejaká havěť, jeleni se klidně pasou. Zkrátka ti dobří chudáci jsou někdy tak dobří, až to bouchá dveřma a leze to na nervy. Zde mám na mysli ševcovskou rodinu a Marjánku obzvlášť. To ne že člověk, natož kladný charakter v pohádce, nemá být dobrý a laskavý, ale nemá to vést za hranu hlouposti. Eva Horká mi v pohádkách na rozdíl od jiných nevadí, zato Vašinka mi do nich nikdy neseděl ani coby klukovi (hošany jsem instinktivně rozeznával dávno předtím, než jsem plně chápal, co to znamená). ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Taková trochu jalová historka, kde se dobře kouká na mladičkou Evu Horkou, ale mohlo to být kratší, bez těch otřesných písniček a kde se dozvíme, že štěstí bydlí tam, kde se lidé mají rádi. Jinak mi přišlo, že zlatník se taky mohl vzbouřit dřív, minimálně u toho řetízku, a knížepán se taky zamiloval nějak moc hopem a nahonem. Popravdě, nejvíc mne na pohádce zaujaly opečené brambory v pekáči, taky bych si dal. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama