Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Animovaná verze světoznámé dětské knížky švédské spisovatelky Selmy Lagerlöfové (1858-1940) o malém zlém chlapci, který se díky kouzlu proměnil v trpaslíčka a na zádech velké divoké husy obletěl celý svět a zažil mnoho neuvěřitelných dobrodružství a získal dobré srdce. (oficiální text distributora)

Recenze (6)

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkná a zajímavá pohádka. Myslím, že se na ní může koukat jakákoliv věková generace (včetně mě). Jen se zemí původu jsem nějak v rozpacích, všude jsem se dočetl že je ze Švédska a tuším, že to říkají i v českém překladu na začátku filmu. 70% ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Asi jsem opět promeškal zážitek z něčeho velkolepého, příběh s nadčasovými hodnoty mj. o hloubce poznání, velká národní klasika dle předlohy nositelky Nobelovy ceny, ale mám-li hodnotit svůj dojem z filmu, viděl jsem spíše průměrný, možná s ohledem na jisté aspekty díla lehce nadprůměrný poetický film pro děti a mládež. Připomíná mi to pocity, když jsem se jako již starší dítě podíval na slavnou Cestu do pravěku, i s vědomím o jaký významný film jde, ale spíše mě občas nudila, než nadchla. Zatímco k Cestě do pravěku jsem se ale po letech v dospělosti vrátil a začala mě fascinovat, u Nilsa Holgerssona si zatím neumím představit, že bych se sám chtěl k němu vrátit a více ho v jakémkoliv směru docenil. Zjistil jsem, že z filmů s mluvícími živými zvířátky jsem dávno vyrostl a většinou se na stejnou vlnu v takovém případě už dokážu stěží naladit, pokud tomu schází nadhled. Jako případná hodina geografie o Švédsku to ale vůbec není špatné. V doprovodu stáda letících husí navštívite celé Švédsko, vychutnáte si spoustu pěkných leteckých záběrů, jedna z husí vám občas mezi tím zafilozofuje o životě (nejen) v těchto krajích a také povypráví o Laponsku, o švédských městěch, o nejvyšší hoře ve Skandinávii a mnoho dalšího. A jako bonus uvidíte v malých roličkách i dva z nejslavnějších švédských herců, jednoho charakterního a druhého komediálního. 60% ()

Reklama

fragre 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka z dětství na to, jak jsem byl hrdý, že jsem přečetl tak tlustou knihu. Pěkná dobová verze známého příběhu, která zřejmě měla fungovat i jako reklama na Švédsko. Těch leteckých záběrů hrdě ukazující přírodní krásy, historické památky, ale i dýmající fabriky je tolik, že zabírají dobrou polovinu filmu, aniž by to zase nějak vadilo, neb základní dějová linka je zachována. Celým filmem táhne se motiv, kdy svými starostmi všedních dní obtížení lidé (školáci prchající ze školy, dělníci opouštějící fabriku, slečny uzavřené v kancelářích předimenzovaných administrativních budov a dokonce i král Gustav VI. Adolf úřadující u stolu) se zastaví, když zaslechnou kejhání hejna divokých husí. Všichni se tak trochu toužebně podívají na to véčko brázdící oblohu, všechny tak trochu ovane ten závan touhy svobodně letět s sebou. --- Oficiální text distributora tu hlásá bludy, verze není animovaná, a Nils neobletí celý svět, procestuje Švédsko od jihu k severu a zpět. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama