Reklama

Reklama

Rok 68

(seriál)
Česko, 2007, 2 h 36 min (Minutáž: 52 min)

Režie:

Viktor Polesný

Scénář:

Pavel Kosatík

Kamera:

Kristian Hynek

Hudba:

Kamil Holub

Epizody(3)

Obsahy(1)

Režisér Viktor Polesný nashromáždil pro svůj nevšední cyklus působivé množství archivního obrazového materiálu, z něhož splétá hořký příběh Pražského jara a jeho tragických následků. Pečlivě zvolené a seřazené filmové obrazy hovoří samy za sebe a díky proměnám střihového rytmu a hudebního podkresu vytvářejí napětí a emotivní působení spjaté s proměnami společenských nálad během krátkého období zahrnujícího osudový rok 1968. (Česká televize)

(více)

Recenze (15)

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Kvalita každou další části triptychu stoupá. V první se muselo vystačit s jinde už mnohokrát použitými archivními záběry, ani obsah nepřinesl pokus o netradiční interpretaci nebo aspoň nové souvislosti. V obou pohledech zaznamenala druhá část výrazné zlepšení; to nejlepší ale přišlo nakonec, kde se pracuje i s kontrapunktem a dojde i na humor, i když spíš takový ten „skrze slzy“. Vidět neúspěšného teroristu Minaříka, který není schopný na kameru ani přečíst text svého „projevu“, stojí za to; stejně jako galerii dalších užitečných idiotů s hroší kůží tzv. z lidu. -------- V titulcích (ani jednoho ze všech tří dílů) triptychu NEUVEDENO: název; opravdu to žádný společný název nemá, pojmenovány jsou pouze jednotlivé díly: díl I. 1968. Naděje ***, díl II. rok 1968-1969. Zrada ****, díl III. rok 1970-... Bezčasí *****. Naopak v titulcích (všech tří dílů) triptychu uvedeno: rok výroby 2008. ()

MaxForValue 

všechny recenze uživatele

Tak trochu iný pohľad na udalosti, ktoré sú dnes takmer zabudnuté. Polesný neprezentuje politiku skrz oči politikov, ale bežných ľudí - mládeže, pracujúcich, ľudí, ktorí o ničom nerozhodovali, no predsa ich životy boli tak krehké. Scéna, v ktorej sa jeden z ľudí poplatných režimu snaží (beznádejne) vysloviť zopár viet, ktorým ani on sám nerozumie je majstrovská a vystihuje realitu doby, žiadny zbytočný pátos, žiadny sentiment, Polesný vytiahol z archívu to, čo iní prehliadli, ľudskú tragédiu zoči-voči mašinérii. "Keď mi v predvečer stého výročia narodenia Lenina dávali legitimáciu do strany, plakala som ako malé dieťa." - Tu je tá realita. ()

Reklama

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž - 1. díl seriálu/3 - Rok 68 - Naděje / 1968 - Hope, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - ???/??? + 43rd KVIFF 2008 - DOCUMENTARY FILMS - OUT OF COMPETITION - Dokumentární filmy - Mimo soutěž - 2. díl seriálu/3 - Rok 68 - Zrada / 1968 - Betrayal, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - ???/??? ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Vzpomínka pro pamětníky, varování pro mladé. 1) Naděje představuje idealistické s mocenskou realitou zcela se míjící iluze a představy o vlastní cestě k socialismu s lidskou tváří. Možná tomu i někteří věřili. Jak je dnes ale patrné, tato cesta mohla skončit jen dvěma způsoby - jedním z roku 1969 a druhým z roku 1989. 2) Zrada znamená, že bláhové růžové brýle odletěly po ráně pěstí, která vrátila zaběhlou československou ovečku do hájemství sovětského pastýře. 3) Bezčasí ukazuje zejména začátek sedmdesátých let, kdy se zrekonstruovaly nudné prorežimní adorační rituály, kterým, pravda, nikdo nevěřil, ale k naplnění nepsané dohody mezi mocí a lidem postačovaly. ()

Luk Skywalker odpad!

všechny recenze uživatele

Jako dokument je to absolutně nepoužitelné. Tento "dokument" je pouze sestaven z dobových záběrů, bez jakékoliv vysvětlení, takže má cenu jen pro pamětníky nebo pro diváky, které zajímá sbírka dobových záběrů. Kdo se chtěl něco dozvědět, tak se z toho nedozví nic, na to stačilo vidět prvních 15 minut (zajímavé bylo sledovat trampy jak do TV předvádí zakázanou píseň o Masarykovi). ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama