Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z archivu České televize vám nabízíme původní televizní hru o jednom z tragických následků fašismu - příběh ženy, která se dopustila omylu, jehož následky je nucena nést prakticky celý život. Děj se vrací do 60. let 20. století. Účetní Vlasta Beková je nečekaně zatčena. Vyšetřovatel jí sdělí obvinění z kolaborace za okupace. Její tehdejší milenec Tony byl totiž pracovníkem gestapa. Rozrušená žena se brání, že o tom nic nevěděla. Až doposud se domnívala, že Tony byl odbojář a zahynul v roce 1945 při partyzánské akci. Nyní se Vlasta dozvídá, že Tony nechal partyzánskou jednotku zlikvidovat. Je konfrontována se zatčeným Tonym, který tvrdí, že byla vědomou spolupracovnicí gestapa, což ona popírá. Nakonec je propuštěna pro nedostatek důkazů. Její muž se však nedokáže vyrovnat s tím, co udělala, a odchází od ní. Nešťastná žena chce spáchat sebevraždu, ale zabrání jí v tom syn. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (14)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Skvěle napsané psychologické drama, kdy hlavní hrdinku obludně dožene nevěra z doby války, na kterou by se za jiných okolností dávno zapomnělo. Daniela Kolářová podala naprosto strhující výkon, když dokázala ztvárnit postupnou vnitřní proměnu ženy vystavené obrovskému tlaku okolí a nakonec i vlastního pocitu viny, kterou si nedokáže odpustit, ačkoliv tenkrát netušila, co se dozvěděla až teprve nyní po mnoha letech. Válka si dokáže vybírat své oběti i nečekaně dlouho poté, co skončila. Film má i své mouchy, nejvíc mi vadilo, když hudba občas překryla srozumitelnost důležitých dialogů a bohužel i závěrečného monologu, ale pro nebývalou psychologickou hloubku dávám i tak nejvyšší hodnocení. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Klasická televizně-inscenační křeč. 1) Netuším, co sledovali komentátoři, kteří inscenaci označili za skvěle napsané psychologické drama (Amonasr*****), velice silné a nadčasové drama (roswelll*****), hodně dobré drama (veronikav****),výborný film (Volodimir*****), opravdu silné drama (jasse*****) a podobně. Rodriguez**** větší drama snad v československé kinematografii neviděl. No tohle..._____ 2) Spoiler. Nějak mi nejde do hlavy, že v šedesátých létech by stačilo obvinění dopadeného esesáka na takovouto kauzu. Tony navíc očividně nemohl spoluprací nic získat a o pozdní lítost také zřejmě nešlo. Přesto Vlasta vyvádí, jako by ji natahovali na skřipec._____ 3) Spoiler. Zvláštní pozornost si zaslouží tupá advokátka ex offo, kterou vůbec nenapadlo, jak vést obhajobu a od začátku se chovala k Vlastě jako ke kolaborantce._____ 4) Spoiler. Jediné, co si Vlasta mohla oprávněně vyčítat, byl fakt, že hledala útočiště u jiného, zatímco její muž seděl ve vězení a že mu tuto skutečnost, za kterou se očividně styděla, po válce nesdělila. ()

Reklama

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Daniely Kolářové, která je věru uvěřitelná ve všech možných vypjatých situacích. Téma je silné a opravdu toho není ve scénáři moc co vytknout. Prostě osud vás mnohdy semele i po letech a zcela nečekaně i neprávem. Příběh se ale mohl odehrávat dříve, když už NDR a Sověti tak skvěle spolupracují. Byť to nebylo úmyslem, pobavil mě výraz Jandáka na fotografii a celkem překvapila role Vochoče. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Sú určité hranice, čo môže človek zniesť a keď sa dostane k tejto hranici, čo ďalej? Toto si myslím, že je ústrednou myšlienkou tohto výborného filmu. Česká spisovateľka Jaromíra Kolárová (Setníčková) nemala ľahký život a pri trocha nadsádke, by sme mohli objaviť aj autobiografické prvky vo filme z jej života. Aj jej manžel bol vojakom na západnom fronte a vo vykonštruovanom procese bol v odsúdený za velezradu a špionáž na 15 rokov. Neskôr bol rehabilitovaný. Hlavná hrdinka filmu po zatknutí jej manžela za odbojovú činnosť naviazala milenecký kontakt s Antonínom Myslivečkom (Jegerom), ktorý bol gestapákmi nasadený práve na manželku, v roku 1943 zatknutého Vojtěcha Beka, na Vlastu Bekovu. A tá sa stala jeho milenkou a nevedomky postupne udávala mena s okruhu svojho manžela. Na konci vojny sa dozvedela, že Mysliveček ako partizán padol v boji a tým pre ňu prestal existovať. V skutočnosti ona mu pomohla a zoznámila ho s bratom svojho manžela, ktorý bol partizánom. Nemci v akcii zabili všetkých dvanástich partizánov. Tento gestapácky agent ušiel do Nemecka a z NDR si ho vyžiadala naša bezpečnosť až po 20 rokoch. Keďže v závere vojny bolo jeho milenecké ego urazené rozhodol sa do celého prípadu zatiahnuť aj svoju milenku, dnes milujúcu manželku a matku deti. Keďže vo vyšetrovacej cele hlavný svedok zomrel, nemohla sa hlavná hrdinka Vlasta Beková očistiť a tak musí sa s týmto škralupom naučiť žiť. Ale ako sa k tomu postaví jej rodina? ()

jasse 

všechny recenze uživatele

Opravdu silné drama, výborně vystavěné, s hořkým závěrem. Pozastavím se ale u postavy odbojáře, nezlomného a bezúhonného Vojtěcha Beka, který po letech kvůli nevědomé vině a dávno zapomenuté prozrazené nevěře svoji manželku šmahem zavrhnul. Sám řekl, že v pro něj náročné době za války potřeboval u sebe někoho čistého, bezprostředního a tou pro něj byla mladinká manželka - a on necítil nikdy vinu, že ji v té strašné době nechal s malinkým dítětem napospas osudu, když se "nechal" zavřít?!? Kdo jsi bez viny, ať hodí kamenem... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama