Reklama

Reklama

O' Horten

(festivalový název)
  • Norsko O'Horten (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jeden z nejzajímavějších filmů uvedených v sekci Un certain regard MFF v Cannes 2008 má vše, čím si filmy Benta Hamera získaly přízeň diváků i kritiky: jemný humor, originální scénář a především nezapomenutelnou atmosféru. Odd Horten pracoval celý život jako strojvedoucí. Přišel čas odejít do důchodu a Horten zítra pojede na své pravidelné trase Oslo – Bergen naposledy. Poprvé za čtyřicet let práce u dráhy však přijde pozdě… Půvabný film nejen pro milovníky vlaků. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (23)

stuj 

všechny recenze uživatele

Film, u kterého hraje hlavní roli atmosféra. Já do ní ale bohužel nevnikl, asi jsem zrovna nebyl v odpovídající náladě. A přitom Povídky z kuchyně na mě zapůsobily mnohem víc. Divné. Zde bylo jen pár povedených (hezky absurdních) vtipů, zbytek bylo však jen líné tempo života jednoho vysloužilého strojvůdce. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Odd Horten (už svým křestním jménem prozrazuje jistou podivnost) má ve svém osudu napsáno, že (v důchodu, tj. od svého 67 roku) musí skočit na lyžích, už proto, že se tomu celý život vyhýbal, a sejít se svou dávnou známou, možná i milou. Od své poslední (nezdařené) jízdy železničními tunely a mosty , až po svůj první skok na lyžích, se událostmi, které zpochybňují jeho dosavadní život a přitom ho naplňují, dostává do situací, které řeší tím, že je neřeší, a když jde to tuhého, řeší je tak, aby z nich nějak vyvázl se zdravou kůží. Autorský film Benta Hamera je sice laděn optimisticky, ale v mnoha okamžicích nechybí mnoho, aby se zvrtl někam jinam; a právě tyto okamžiky jsou na filmu cenné, i tím, že se často blíží k hitchcockovským seuspenzím. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Asi není třeba říkat, že už nepřijímám žádné další objednávky na jídlo.“ Strojvedoucí Odd Horten si žije svůj nevzrušivý život zahrnující kouření dýmky, stálou trasu jízdy a pravidelné přespávání ve stejném hotelu. Nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo na jeho poklidném životním stylu něco změnit i po jeho odchodu do důchodu, kam se právě chystá…Hlavní postava baví. Dějí se jí zdánlivě běžné, a přesto trochu zvláštní věci. Jako třeba když nedobrovolně hlídá naprosto cizí dítě, prochází letištní kontrolou, přestože nikam neletí, nebo se stane spolujezdcem podivína, který řídí poslepu. Film má stejně jako hlavní hrdina své pomalé, někdy až hypnotické tempo. Chvílemi je úsměvný, místy zas posmutnělý, převládá ale jistá smířlivost. A jak se hlavní hrdina vyrovnává se stářím a důchodem, přichází najednou závěr. Ten vše otočí, a to včetně svého vyznění, což mně osobně příliš nesedlo, přišlo mi to trochu na sílu. Celkově tento milý, malý komorní snímek asi nikoho neohromí, ale díky své zvláštní atmosféře mi vychází ještě na slabší 4*. ()

Tery16 

všechny recenze uživatele

Kouzelný poetický film s dokonalou hudbou a plný originálních nápadů. Hlavní hrdina se může zdát trochu nevýrazný, starý samotářský strojvedoucí, který žije jen se svou dýmkou a navštěvuje svou matku. Jenže právě tím do celého filmu dokonale zapadá. Úsměv na rtech mi vydržel celý film. Nenajdete tu žádné emocionálně vypjaté scény ani scény vybízející k výbuchům smíchu, o to blíže se mi snímek zavrtal k duši a vyvolal příjemný pocit, který jen tak nevyprchá. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Nenormálne namakaný film! Pre mňa, teda. Ja si lámem hlavu nad triviálnymi hlúposťami, robím si zo života peklo, ked všetko môžem elegantne, so stoickým kľudom, odšéfovať a ani brvou nemihnúť ! Proste, potrebujem, aby mi niekto poriadne prijebal, nech sa mi v tej sprostučkej palici rozsvieti! A tá muzička, tá muzička! Luxusne tam zapadla. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (1)

  • Roli mladé Hortenovy (Baard Owe) matky si zahrála slavná norská skokanka na lyžích Anette Sagen. (skudiblik)

Reklama

Reklama