Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 1 (1986) (série)


Druhá skvrna (S01E04)

(epizoda)

Obsahy(1)

Diskrétní audienci u Sherlocka Holmese si tentokrát vyžádají významní gentlemani: ministerský předseda lord Bellinger a ministr zahraničí Trelawney Hope, jemuž se ze schránky vytratil důležitý dokument. Jedná se o ukvapený dopis zahraničního státníka kritizující britskou koloniální politiku a jehož zveřejnění by znamenalo okamžité vypovězení války. Aby byl dopis nalezen a navrácen co nejdříve a v tichosti, rozhodli se kontaktovat pouze detektiva, nikoliv policii. Bez dalších informací je ale pro Holmese nemožné dopis vypátrat. Později jej navštíví značně nervózní žena ministra zahraničí lady Hopeová a žádá informace ohledně ztraceného dokumentu. To v detektivovi vyvolá mnoho otázek, ale nato se s Watsonem dozvídají, že komorník ministra zahraničí Eduardo Lucas byl zavražděn. Dojde jim, že oba zločiny spolu musí souviset a pokud odhalí tajemství této vraždy, získají vodítko k nalezení dopisu a odvracení katastrofy. (Česká televize)

(více)

Recenze (22)

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock Holmes a jeho Agentura na záchranu manželství, Holmes a jeho Ztráty a nálezy, Holmes nezvykle rozjařený, Holmes veskrze chápavý (není on nakonec v skrytu duše přece jen trochu romantik?), Holmes s neuvěřitelnou mimikou měnící se ve zlomku vteřiny. Veliký detektiv je zpět a dalším případem, který řeší, není nic menšího než zmizení dopisu ,, nejzazší důležitosti“, o němž vlastně nikdo v Anglii neví, že vůbec existuje, ale jehož zveřejnění by mohlo, jak jinak, změnit běh světových dějin. Ubohý Sherlock by měl trávit více času s něžným pohlavím, neboť pak by mu byl důvod návštěvy lady Hildy jasný od první minuty jako mně, i když jsem povídku před shlédnutím filmu nečetla, a nezabil by touto záležitostí půl dne (či dokonce 2 nebo 3 dny dle textu). Jeden z nejkomediálnějších a nejzábavnějších dílů celého seriálu utahující si tak trochu z vysoké politiky, navíc předloze opět věrný do absolutních detailů od popisu Holmesova chování po prakticky každičkou větu pronesenou zúčastněnými, s výjimkou odhozené zápalky, která jest šprýmem scénáristy. Velmi dobrý výběr vedlejších postav (angličtinu Patricie Hodge je pak doslova radost poslouchat) i výborný hudební doprovod. A lehkost, s níž Holmes dokáže vypoklonkovat ze svého obýváku dokonce i britského premiéra a jeho arogantního veledůležitého poskoka, prostě nemá chybu. ,, Prime minister, we too have our diplomatic secrets.“ ()

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Docela vtipný díl. Dostala mě hlavně scéna, kdy si Holmes zapaluje dýmku, ledabyle odhodí sirku v dál a zasněne vykládá Watsonovi, že kdyby objevil ten ztracený dokument, byl by to pravděpodobně vrchol jeho kariéry, načež v zápětí zjistí, že zapálil stoh novin ležících vedle něj na stole :-)) Pobaví také dvojnásobné Brettovo radostné zavísknutí - pro Holmese poměrně netypické projevovat takto radost :-) No a jinak, co k tomu dodat víc? Brett je zkrátka v nejlepší formě. ()

Reklama

MissJ 

všechny recenze uživatele

Second Stain patří k mým nejoblíbenějším dílům. Spousta vtipných vychytávek a replik (Holmes odhazující hořící zápalku na noviny, Holmes plazící se po zemi a nespokojeně si odfrkávající). Vlastně téměř v každém z dílů je spousta detailů, které mám na Sherlockovi nejradši a nejsem si teď úplně jistá českým dabingem, jestli se tam tyto maličkosti nevytratily. Speciálně tento díl je v originálním znění nepřekonatelný. ()

PhillM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Holmesův intelekt je natolik výjimečný, že po něm rádi sáhnou i z nejvyšších pater vlády Jejího Veličenstva. Jako třeba v případě tohoto dobrodružství, kdy jeden z členů kabinetu někam zabordelil důležitý dopis (tedy s takovým vysvětlením se má na konci smířit předseda vlády, což nevypovídá nic dobrého o Doylově mínění o jeho IQ). Highlight dílu: Watson odstraňuje koberec a Jeremy Brett se vrhá na podlahu a hledá, zkoumá, šátrá... až najde. Najde sice nic, ale i to je důležitým kamínkem v mozaice úspěšného řešení případu. Sherlock ještě před tím geniálně vyláká inspektora Lestrada z místnosti, pošle jej zpucovat konstábla a tím zabije dvě mouchy jednou ranou: najde, co hledal, a zároveň mu nešťastný konstábl potvrdí podezření na toho, kdo si hrál s tepichem a je autorem oné "druhé" skvrny z názvu povídky. Další skvělý díl skvělého seriálu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Druhá škvrna nie je vtipná len v maličkostiach, ale už celý jej koncept sa skryto vysmieva prostredníctvom triviálneho rozriešenia zápletky s extrémnej dôležitosti vysokej politiky a jej zástupcov. Všetko je delikátne, že si človek nemôže v miestnosti ani uprdnúť a nikto nemôže nikomu nič povedať, lebo by nastal koniec sveta. Holmes má z prípadu očividnú radosť, čo dáva aj explicitne najavo. To sa nevidí často. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Druhá skvrna" se v tomto seznamu nachází na 8. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama