Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Miller 

všechny recenze uživatele

Sice dost tendenční, nicméně to je u téma války doslova vždy, a je to lepší, než trapné pokusy o objektivitu, či hůře, propaganda schovávaná za objektivitu (Zápaďácká propaganda toho, co se "stalo" v Jugoslávii). Dokument jsem zhlédl vícekrát, je příjemně natočenej, mluvěj tam lidi, co si tim prošli, místo expertů z Prahy, kteří viděli Bělehrad leda tak na tabulce zastávek vlaku, když jeli na Makarskou. Kosovo je navždy srdcem Srbska. ()

Hromino odpad!

všechny recenze uživatele

Propagandistický škvár, který si svou zapáleností a účelovým ukazováním pouze jedné strany mince nezadá s těmi největšími komunistickými výblitky v 50. letech. Autor provádí rozhovory mezi ublíženými Srby, aby co nejvíc zapůsobil na city, a ukazuje je jako naprosto mírumilovné, nevinné chudáky, proti kterým se z nějakého neznámého důvodu spikla celá Evropa a USA, zatímco Albánce vykresluje jako ty barbarské, roztahovačné a krvelačné zrůdy, nad kterými západní svět drží ochrannou ruku. Kdo by v rámci nějaké vyváženosti čekal rozhovor například s prostými Albánci, veliteli NATO, OSN, historiky či jinými odborníky, ten se nedočká. Zcela nepokrytě zaujatý komentář režiséra spolu s velmi svérázným nakládáním s historickými fakty jsou jen dalším projevem manipulace nejhrubšího zrna. Je mi záhadou, jak se panu Dvořákovi podařilo přesvědčit Českou televizi, aby se podepsala pod tento jednostranně zaujatý škvár, který patří spíš někam na stránky Aeronetu, Sputniku či jiných konspiračních webů krmících voliče SPD, KSČM, příznivce Ruska a mailové schránky českých důchodců. Všem ostatním doporučuji se podívat do Kosova osobně, navštívit v dokumentu zmiňovanou Peč či Mitrovici a udělat si vlastní obrázek. ()

Reklama

ravenir 

všechny recenze uživatele

Ja nevim, proč se tady někteří rozčilují a mluví o prosrbské podjatosti, vždyť to tak prostě bylo a je!! Pohledejte si na webu a pěkně vám to sepne :) Ja byl před dokumentem už řádně obeznámen se skutečnostmi, takže jsem ani nebyl překvapen, ale některé momenty z dokumentu mi rezonují v hlavě doteď, tři dny po shlédnutí, to se musí vidět.. ()

Kámen 

všechny recenze uživatele

Teroristi bez mandátu OSN (NATO) v akci. Zrůdy jako Havel, Clinton, Schwarzenberg, Albrightová spolu v objetí s narkobaronem, bestiálním vrahem, pašerákem lidskejch orgánů, kosovským premiérem, velitelem UČK, Hašimem Thacim!!! Humanitární bomarďák, alkoholik, udavač, lempl a netáhlo, ten ať se smaží v pekle! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,MY JSME OPTIMISTÉ. VĚŘÍME, ŽE TU ZNOVU ZAČNEME ŽÍT, ŽE SE NAŠI LIDÉ VRÁTÍ.…“ /// Ucelený vyprávění o útisku Srbů kosovskými Albánci. Propagandistickej příběh jedný strany? Má to bej pokus Občanského sdružení Nezávislá média vyvolat diskuzi o tom, co všechno nám politici ještě neřekli. Ti, jenž potřebujou ke všemu důkazy a výpovědi všech zúčastněnejch i nezúčastněnejch, budou ztraceni v ideologický nejistotě. Ale taky by je mohlo zajímat, proč se některý informace nedostaly do západního zpravodajství, nebo proč se teroristi z ÚČK objímaj s americkejma politikama. V tomhle dokumentu nejde ani tak vo masový hroby a vohořelá těla. Spíš jde vo další lidi, kteří věřili, že je mezinárodní společenství ochrání. A z toho mi je na blití velebnosti. (Přesně tak, jestli i tady něco náhodou nábožensky nepáchne.) A ty fakta – překvapení?! Stejně jako v Izraeli. V tomhle koutě světa totiž nejen že něco pěkně smrdí, ale něco mi to i připomíná… /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Zajímá mě, kde se furt bere ta nenávist. 2.) Páč nejsu blbej a čtu. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Václav Dvořák byl předsedou občanského sdružení Přátelé Srbů na Kosovu. Předsedou byl až do 2. 2. 2014, kdy požádal o zproštění funkce, protože se ucházel o členství v Radě České televize. (Maulincio)
  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)

Reklama

Reklama