Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (151)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Nááááááádhera!! Naprosto krásný film, jiné slovo než krásný nebo nádherný (nebo synonyma těch dvou slov) prostě nepadá v úvahu. Henry Fonda a Katherine Hepburn si tyhle role nechali jako ty nejblyštivější diamanty vpodstatě na závěr své kariéry (Fonda doslova na závěr, brzy poté zemřel). Jeden z nejlepších filmů historie (podle mě). ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"I'm glad I got to spend so much tíme with this beautiful woman. What's your name again?"   Komorná psychologická dráma postavená na skvelých hereckých výkonoch (predovšetkým trojice Henry Fonda, Katharine Hepburn a Jane Fonda) a na výbornej konverzácii takmer ako od majstra Bergmana. Film srší parádnym sarkastickým humorom (najmä na tému starnutia), hlavne Norman (Henry Fonda) púšťa jednu hlášku za druhou ("Well, how does it feel to turn eighty?" "Twice as bad as it did turning forty.") a jeho manželka Ethel (Katharine Hepburn) mu veľmi dobre sekunduje ("That son of a bitch happens to be my husband."). K výslednému zážitku prispieva i idylické prostredie chaty na brehu nádherného Zlatého jazera.   "You know, Norman, you really are the sweetest man in the world, but I'm the only one who knows it." ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Ono pokud uděláte film o proměně starého bručouna v nejlidštější bytost na světě, tak pokud film nebude vyloženě dementní, tak téměř nemůžete neuspět. Asi první hodinku jsem prožíval obrovskou nudu a reálně zvažoval odpad. Možná to ani hodinka nebyla, ale subjektivně se to tak táhlo. Jakmile se dostavila návštěva, tak film začala ovládat kouzelná a pohodová atmosféra, která jej až do závěrečných titulků neopustila. Samozřejmě došlo na totální převýchovu nevychovaného spratka. A rodinné spřátelení na sklonku života. Nakonec se z toho vyklubal tedy celkem milý film o teple rodinného krbu a lásce až za hrob. Navíc došlo k symbolickému rozloučení s jedním úžasným hercem. S ohledem na to, že taky budu jednou starý, hloupý a ošklivý filmu malinko přidám. 3* ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

10/10 Prvnich 30 minut jsem jenom nevericne valil oci a i kdyz to postupne ztrcelo dech, nakonec se to zase zvedlo a zanechalo to ve me hluboky dojem nejen kvuli znamym paralelam. Filmu o starych lidech neni nikdy dost, protoze vetsina produktivne aktivnich si neuvedomuje, ze k tomu vsici smeruji... Co me stvalo, byl uces Jane - typicky hnus americhych osmdesatych let - tfuj! Jinak parada ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Úspech, ktorý film získal od akademikov, som akosi prehliadol a tak som sa naň vrhol bez nejakého väčšieho očakávania. Návnadou bolo herecké obsadenie v spojení s dramatickým žánrom. Počas filmu som však myslel na to, že Henry Fonda a Katherine Hepburn podávajú taký krásny a hlavne prirodzený výkon, že nejaké ocenenie by som im zaň určite doprial. Hlavne oni boli podporou k tomu, že film ako celok pôsobil náramne srdečne, prirodzene a blahodarne. O to väčšie bolo prekvapenie a uspokojenie, keď som zistil ako na tento filmík reagovala akadémia. Takúto pohodu, vyžarujúcu z filmu, nájdeme len v málo príbehoch. Tento bol navyše šmrncnutý nielen ladnou dramatickou zložkou, ktorá dodávala trošku vážnosti, ale najmä tou ľahkosťou a akýmsi poetickým humorom. Ale naozaj sa toho priradenia nemusíte obávať. Uštipačným a doberavým humorom to tu len tak srší. 95%. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Jedná se o jediný film, ve kterém se setkaly dvě legendy stříbrného plátna – Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) a Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Před natáčením tohoto snímku se dokonce nikdy ani nesetkali, přestože měli společné přátele a známé. (Zdroj: ČSFD)
  • Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) drží rekord za nejdelší pauzu mezi nominacemi na Oscara. První dostal o 41 let dříve za film Hrozny hněvu (1940), druhou právě za tento film. Jako producent byl ovšem nominován za film 12 rozhněvaných mužů (1957). (Kulmon)
  • Herečka Barbara Stanwyck bola počas natáčania na telefóne pripravená nahradiť Katharine Hepburn (Ethel Thayer) v prípade, že by sa Katharine nemohla objaviť na place kvôli operácií, ktorú podstúpila ešte pred natáčaním. (fishki)

Reklama

Reklama