Reklama

Reklama

V kleci

(festivalový název)
  • Argentina Leonera (více)
Trailer
Argentina / Jižní Korea / Brazílie, 2008, 113 min

Obsahy(1)

Julia se probere v bytě plném krve, kousek od ní je mrtvé tělo jejího milence a také další muž v bezvědomí. Julia si údajně na nic nepamatuje. Ve svém nejnovějším filmu, uvedeném na MFF v Cannes, se velký talent argentinského filmu Pablo Trapero zaměřuje na detailní popis života v ženské věznici. Autentické herecké výkony, přesvědčivé vykreslení atmosféry a možnost sledovat vězenkyně i v těch nejintimnějších okamžicích vyvolávají u diváka pocit, že se stává součástí života odsouzených žen. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (21)

Naslund 

všechny recenze uživatele

Po prvním dni vysílání byly ohlasy diváků na festivalu v KV natolik kladné, že jsem si stanovil vysoká očekávání. Hned opening byl jednou z nejoriginálnějších a nejchytlavějších věcí, co jsem viděl. K filmu už budu trošku zlejší. Nedovedu si představit, jak by se příběh o mateřské lásce z vězeňského prostředí dal natočit lépe a některé scény byly i velice působivé, ale ve větším množství tam byly ty nic neříkající. Tempo se vězeňských filmů také špatně nasazuje a proto mě film až tolik nezaujal, přestože je jinak na velice slušné úrovni. Líbilo se mi napsání dialogů a postav, které mi přijdou daleko věrohodnější, než ve většině jiných filmů. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Toto argentinské drama z ženské věznice s dětmi mě donutilo hlavně popřemýšlet nad tím, jestli je morálně správné nechat vyrůstat malé děti ve vší té špíně, smradu a stísněné atmosféře vězení a pykat tak vlastně za hříchy svých matek? A jak se potom asi taková matka musí cítit, když jí čtyřleté dítě odeberou a ona zůstane náhle sama? Martina Gusman v hlavní roli podala výborný výkon, jen mě trošku rušil fakt, že byla prezentována jako studentka, pracující v knihovně, ale její mluva, vizáž a chování odpovídalo lehké děvě a taky to, že se prakticky nedozvíme pravdu o tom, co se na začátku vlastně stalo. ()

Reklama

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Poopravila bych úvodní popis k filmu z "detailní popis života v ženské věznici" na "detailní popis života ve věznici pro matky s dětmi". Jedna z postav (Marta) trefně Julii řekla:" Buď ráda, že jsi těhotná, tohle není vězení." Kromě toho, že ženy a jejich děti nemohou opustit prostor věznice, vedou celkem normální život, mohou se navštěvovat ve svých vyzdobených celách, děti chodí do školky, hrají si. I když je pravda, že jsem na konci skoro nedýchala a držela všechny čtyři palce, které mám, pořád jsem čekala víc. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Jako hra s žánrem "ženy ve vězení" je Leonera geniální. Obsahuje všechny povinné žánrové ingredience (pohledná hrdinka, scény ze sprchy, kočkování vězeňkyň, lesbické scény, vzpoura, útěk), ale proměňuje je v duchu realismu a především pak jednou zásadní věcí: hrdinka je těhotná a sedí tedy v bloku pro matky, kde ženy vychovávají své děti až do čtyř let věku. Voyeurský modus typický pro klasické filmy z ženských věznic se proměňuje právě tím, že hrdinka je viditelně "zbouchnutá" a tedy už nefiguruje jako erotický objekt. Díky tomu (a dalším motivům) se film rozvíjí jako poutavé drama, které pokračuje i po narození syna. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Autentická sonda do interního života jedné argentinské ženské věznice, přesněji do oddělení odsouzených těhotných žen a matek s dětmi do čtyř let. ~ Intenzivní drama vysokoškolačky (ač její chování tomuto statutu neodpovídá) jménem Julia, jež se dostane za mříže, aniž by bylo jasné, zda zločin opravdu spáchala či nikoliv. Život ji prostě vhodil do jámy lvové (viz titul; Leonera = lví klec). ~ Leonora je snímek s kvalitní kamerou i autentickými hereckými výkony (Martina Gusman!!), daří se mu realisticky vykreslit podmínky ve věznici (nastavená pravidla, vztahy mezi vězeňkyněmi, přátelství a lesbickou lásku, vzpouru,…), soudní proces, Juliino prvotní odmítání potomka x hlubokou mateřskou lásku,… ~ ~ Musím pomoct sám sobě, ne tobě. Chápeš to? Jsme sami za sebe. / Nejsem sama. Podívej. ()

Galerie (20)

Reklama

Reklama