Reklama

Reklama

Prehistorická chobotnice, kterou probudily ze spánku podvodní exploze, ohrožuje přímořské město. Nastává boj na život a na smrt.   Italsko-americký koprodukční snímek Chapadla byl natočen díky popularitě krvelačných mořských příšer, kterou rozpoutaly slavné Čelisti. V akčních Chapadlech se začnou hromadit nevysvětlitelná zmizení různých lodí i lidí v oblasti jedné části kalifornského pobřeží. Lidské ostatky jsou následně nalézány ohlodané až na kosti, v nichž dokonce chybí i morek. Vědci tápou a nemají tušení, které zvíře by něco takového dokázalo. John Huston zde tvárnil dr. Turnera, který pojímá podezření, že firma, jež staví pod zátokou tunel, mohla vypustit do vody jedy a způsobit, že chobotnice zmutovala do obrovských rozměrů. A právě v ten moment se vydává na moře velká skupina plachetnic se spoustou dětí, mezi nimiž je i Turnerův synovec Tommy. Dr. Turner, Tillie Turnerová (Shelley Winters) a Will Gleason (Bo Hopkins) se v doprovodu ochočených zabijáckých velryb vydávají na moře, aby příšeru našli a zničili. Ve vedlejší roli chamtivého developera, jehož stavba obrovitou chobotnici probudila, se zde objevuje Henry Fonda. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Mám rád animal horrory. Rád pozerám na filmy, kde na ľudí útočia krvylačné zvieratá. V poslednom čase sa tento špecifický horrorový subžáner zvrhol do brakových nepodarkov. Otrasné digitálne animácie, hlúpe scenáre a nízky rozpočet. No i takéto snímky si občas pozriem. Omnoho radšej však mám staré klasiky. Naposledy som si pustil titul "Chápadlá" (Tentacoli) z taliansko-americkej produkcie. V roku 1977 ho natočil egyptský režisér Ovidio G. Assonitis. V neveľkom prímorskom meste v slnečnej Kalifornii sa začínajú strácať ľudia. Nachádzajú sa len ich zohavené pozostatky. Časom vyjde najavo, že sa stali obeťami prehistorickej chobotnice. Je očividné, že tento snímok sa chcel zviesť na vlne popularity Spielbergovho horroru "Čeľuste" (Jaws), ktorý bol natočený o dva roky skôr. Moc sa to však nepodarilo. ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z dnešného pohľadu zábavný trash so slušnými podvodnými zábermi. Logika nefunguje snáď ani na desať percent. Postavy Johna Hustona a Henryho Fondu nakoniec v podstate zbytočné, zaobíde sa bez nich aj finále. Prečo sa vo finále odohráva jachtový závod, je asi nezodpovedateľná otázka. A takých je tu viacero, ale aspoň pobavia. Najviac wtf je film v momentoch, kedy sa verbujú slovne kosatky do súboja s chobotnicou. To nevymyslíte, tomu neuveríte, dokým to neuvidíte/nebudete počuť na vlastné oči/uši. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

Chobotnice a im spriaznené tvory sú pre horor ideálne stvorenia. Obludné, desivé, fascinujúce a tajomné, teda veľmi zvláštne. Bohužiaľ, v horore Chápadlá si ústrednej chobotnice príliš neužijete. Zrejme kvôli nedostatočnému rozpočtu. Mínusom je i neujasnenosť ohľadom titulného hrdinu; na post kandiduje hneď viacero osôb, no majú čudne rozdelený priestor. Niektorí sú z úvodu nedôležití a nakoniec im patrí akčné finále, iní od začiatku pôsobia ako ústrední hrdinovia a na konci zmiznú z deja a už sa nevrátia. Napriek tomu Chápadlám nechcem uprieť aspoň náznak atmosféry (nočný útok na loď), snahu o herecké výkony, slušné technické prevedenie a nečakané finále. Ale na tretiu hviezdu to fakt nevidím. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když si Spielberg dovolil v Čelistech zabít malého chlapce, Assonitis přisazuje a v úvodní scéně rovnou zabíjí nemluvně. Tolik vám asi napoví, jak uvědomělou podívanou jsou jeho Chapadla. Na Johna Hustona a Henryho Fondu musel mít Ovidio dost solidní páku, aby je do téhle italské šlamastiky dostal. Nebo stačil cash a whiskey? Těžko říct, nicméně pohled na po hladině moře pomalu a neskutečně dlouho se blížící papundeklové monstrum (za až komicky repetitivního hudebního doprovodu Stelvia Ciprianiho) mě dlouho bude strašit v paměti. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tentacles byly jedním z mých prvních hororů, a do dneška platí pro mě za jeden z nejlepších filmů o vraždících chobotnicích. Vždyť kde jinde vám ihned v jeho úvodu zemře malé dítě?! Některé scény řvou umělostí (jako třeba noční útok na loď), ale nechybí jim určitá dávka napětí. Za zmínku ještě stojí silné herecké obsazení, nádherné prostředí, ale především skvěle padnoucí ústřední hudební motiv, který jsem si ještě dlouho po shlédnutí broukal. Kosatky rules! ()

Galerie (53)

Zajímavosti (5)

  • Původně se mělo natáčet na Floridě, posléze se však výroba přesunula do Kalifornie, kde filmaři využili lokace měst Oceanside a San Diego. Dále se filmovalo např. na pláži Pismo. Natáčení pak probíhalo od 19. června 1976 do prosince téhož roku. (fiLLthe3DD)
  • Pro potřeby filmu byla postavena maketa obří chobotnice – stála 1 milion amerických dolarů a potopila se ihned poté, co byla postavena na vodu. (fiLLthe3DD)
  • Henry Fonda (Mr. Whitehead) měl v době natáčení kardiostimulátor, a tak nemohl dělat nic namáhavého – lze si povšimnout, že jeho scény jsou statické a povětšinou v nich mluví jen do telefonu. Herec své scény pak nafilmoval během jednoho jediného dne. (fiLLthe3DD)

Reklama

Reklama