Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 1 (1986) (série)


Opatské sídlo (S01E02)

(epizoda)
Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 1986, 52 min

Obsahy(1)

Inspektor Hopkins povolá Sherlocka Holmese, aby mu pomohl s vyšetřením brutální vraždy sira Brackenstalla, která se stala v Opatském sídle. Vdova po zavražděném vypráví, co se tu noc stalo a jak stanula tváří v tvář neznámému muži, který ji omráčil a svázal. Po důkladném prozkoumání místa činu si vyšetřovatelé neznámého muže spojí s vedoucím skupiny místních zločinců Randallem, a tím pro Holmese a Watsona práce de facto končí. Zpáteční cestou si však Holmes díky svým neustálým analytickým procesům své mysli vybaví jeden detail, který přehlédl a uvědomí si, že jim lady neříkala pravdu… (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

Enterprise 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden ze slabších dílů jinak perfektní série. Bohužel v této epizodě chybí jakákoliv atmosféra, tajemno a celkově se taková zbytečná přeslazená zápletka se k formátu Sherlocka Holmese vůbec nehodí. A aby toho nebylo málo, scénaristé se vůbec nesnažili nějak zamaskovat, že to co mladá žena na začátku Sherlocku Holmesovi vypráví, je lež a naopak dávají trochu okatě najevo, že na její průpovídce něco smrdí. Škoda ... ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Může obsahovat SPOILER: Nemohu souhlasit s názorem, že jde o slabý díl bez napětí. Ač některé jiné díly seriálu pobaví více, přesto je tento díl ve skutečnosti nejen věrným zpracováním Doylovy předlohy, ale je dokonce lepší než povídka samotná. Scénáristé zde nechali Holmese a s ním i diváka pátrat po pravdě, zatímco v literární předloze ví o detailech týrání lady Brackenstall od počátku i inspektor, takže je s podivem, že případ nerozlouskne sám. Začátek s nálezem těla je ponurý více než dost a zbylých 20 minut dílu ani jinou možnost zakončení než prostřednictvím námořníkova vyprávění nenabízelo. Ostatně celý závěr se nese přesně v duchu původního textu a jediným výraznějším odklonem je přítomnost lady Brackenstall na konci a její objetí Holmese, které je ovšem velmi roztomilé. Případ Abbey Grange je jedním asi ze čtyř případů, kdy Holmes nechá pachatele uniknout, přičemž tento je z nich ten možná nejpochopitelnější a nejchvályhodnější. Zároveň je dílem, který divákovi v paměti rozhodně uvízne, byť to se týká asi většiny dílů tohoto skvělého seriálu. Za mě plný počet. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Již několik dní jsem neviděl žádnýho Sherlocka s Brettem a pomalu ale jistě jsem začal dostávat absťák, a proto jsem se dnes rozhodl pro Opatské sídlo. Vím, že se budu opakovat, ale zkrátka, jedná se o skvěle udělanou, věrnou adaptaci Doylova příběhu, která mě nemůže zase tak moc překvapit vzhledem k tomu, že jsem povídku četl. Brett je v nejlepší formě. Je to skvěle natočené. Třeba úchvatná je ta scéna, kde Brett konfrontuje vraha a než se setkají my vidíme pouze Brettovu siluetu z profilu s dýmkou (tvůrci vytvořili téměř ikonický obrázek Sherlocka Holmese, který by měl zavřít pusu všem, co u jiných televizních zpracováních Holmesů s Brettem psali, že se Brett na Holmese svým vzhledem nehodí. Omyl pánové hodí a zde máte důkaz). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdanlivo jasný prípad vraždy majiteľa veľkého sídla pri lúpeži troma známymi firmami z okolia. Lenže je tu otázka usadeniny z vína v jednom z pohárov, námorníckym uzlom zviazaná žena a modriny na jej tele. A ešte zopár drobností. Holmes vie, že mu nežná deva nehovorí tak úplne pravdu, možno dokonca vôbec. Zaujímavo premyslený prípad, ACD si dal na jednotlivostiach skutočne záležať a na konci si dovolil aj riadne pomoralizovať. Buďme ale radi aj za takéto prípady, sú príjemným spestrením výborného seriálu. ()

DocBrown 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl mi dlouho utíkal, viděl jsem ho jako jeden z posledních a to je problém. Zápletka byla (s malými variacemi) už několikrát ohranná, takže jsem hodně rychle vytušil, jak to mohlo být. Navíc ten konec byl až moc přeslazený. Brett tu má zase pár skvělých momentů, se skleničkami, s parním vlakem a provazem, ale na ukojení mého absťáku to nestačí. Malá perlička: když kamera zabírá detail ruky mrtvoly, tak je jasně vidět, jak se mu hýbou prsty. 65% ()

Galerie (33)

Reklama

Reklama