Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 1 (1986) (série)


Musgraveský rituál (S01E03)

(epizoda)
  • Velká Británie The Musgrave Ritual (více)
Krimi / Mysteriózní
Velká Británie, 1986, 52 min

Režie:

David Carson

Předloha:

Arthur Conan Doyle (povídka)

Kamera:

Ken Morgan

Obsahy(1)

Nerozlučná dvojice vyšetřovatelů jede navštívit Holmesova starého známého sira Reginalda Musgravea na jeho panství, kde spolu, a ještě s komorníkem Bruntonem, zavzpomínají na krásné staré časy. Následujícího rána se od hospodyně Rachel dozvídají, že Brunton, se kterým byla zasnoubená, zmizel. Musgrave se Holmesovi svěří, že svého komorníka v noci přistihl, jak si prohlíží rodinné dokumenty – konkrétně popis musgraveského rituálu, a rozešel se s ním ve zlém. Onen rituál bylo zasvěcení každého muže z rodu do dospělosti, ale jeho pasáže zněly spíše jako cesta k pokladu, který podle slov Musgravea nikdy nikdo nenašel. Následující noc se vytratí z panství i Rachel a z bažiny, kterou místní kvůli tomu prohledávají, vytáhnou podivný pytlík… (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Loki_Six 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Whose was it? His who is gone. Who shall have it? He who will come. Where was the sun? Over the oak. Where was the shadow? Under the elm. How was it stepped? West eight by eight, south seven by seven, west six by six, south five by five and two by two, and so under. What shall we give for it? All that is ours. Why should we give it? For the sake of the trust." ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Další výborná epizoda, tentokrát adaptace povídky, kterou jsem bohužel nečetl. Děj se opět odehrává na krásném a ponurém sídle a ta mlha na začátku dodala filmu ještě temnější atmosféru. Tento díl má sice jednodušší děj a celý je vlastně o tom rituálu a hledání něčeho, co nikdy nebylo nalezeno. Ale je to napínavé a zábavné, stejně jako ostatní díly tohoto úžasného cyklu.Tento patří k těm nejvíce povedeným. ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zdařilá adaptace stejnojmenné vynikající povídky. Oproti předloze je zde velká změna a totiž postava doktora Watsona, který v původní povídce figuruje pouze jako posluchač Holmesova vyprávění, zatímco zde se spolu s ním účastní vyšetřování. Jak jsem již psal, adaptace je to velice zdařilá. Jeremy Brett opět exceluje a navíc je to taky docela vtipné, protože si Sherlock na začátku šlehne, takže se můžete těšit na Holmese na koksu :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pomerne netradičný diel, ale ako tu už bolo napísané, je v ňom úplne všetko, čo treba. A navyše k tomu rehotajúci sa Holmes alebo jeho výraz, keď sa dozvie, že sa pôjde na lov. Vtipné je aj samotné pátranie, tá šifra samotná pôsobí ako vtip, 5x5 na východ, 7x7 na juh a tak ďalej. No a to sídlo je presne také, aké chcete vidieť, keď sledujete anglickú "historickú" detektívku. ()

Nut 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K ustálené dvojici Holmes/Watson se tentokrát přidá Holmesův starý známý a všichni tři se vydávají po stopách dávno zapomenutého pokladu. Moc hezky zpracováno, řekla bych dokonce nadprůměrně. Jako třešnička na dortě působí záchvat smíchu zdrogovaného Holmese v podání J. Bretta-doporučuji vychutnat si tuto scénu v originále:) ()

Galerie (17)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Musgraveský rituál" se v tomto seznamu nachází na 11. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama