Reklama

Reklama

Jihad for Love, A

  • Slovensko Džihádom za lásku
všechny plakáty
USA / Velká Británie / Francie / Německo, 2007, 81 min

Obsahy(1)

Prečo musí mať nebo pre každého rovnakú farbu?" pýta sa mladý moslim z Iránu, keď sa pokúša získať azyl v Kanade. Dôvodom jeho úteku z vlasti bolo, že ako gayovi mu podľa zákona hrozí prísny trest. Rovnako, ako mnoho ďalších moslimských gayov a lesbičiek z Južnej Afriky, Pakistanu, severnej Indie či Egypta, neprestáva byť pevný vo svojej viere. Môže byť gay alebo lesbička v očiach ostatných veriacich stále dobrým moslimom? Režisér Parvez Šarma na želanie protagonistov nevyobrazuje celé tváre. Prístup spoločnosti k homosexuálnej orientácii je všade v moslimskom svete rovnako odmietavý, líšia sa len tresty: od bičovania cez väznenie až po rozsudok smrti. Gayovia a lesbičky vnímajú svoju lásku k ľuďom rovnakého pohlavia rôzne – vo vzťahu k islamu pociťujú vinu, ale zároveň sa svojich citov nechcú vzdať. Diskutujú o tom, či nie je Korán interpretovaný príliš jednostranne, pretože aj tam sa objavujú homoerotické prvky. Dočkajú sa v moslimskom svete zmien, aby za svoju lásku nemuseli tak draho platiť? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

baruss 

všechny recenze uživatele

Slabé... Prvých 10 minút má nejakú výpovednú hodnotu a potom, potom je to opakovanie toho istého stále dookola... Pozor, možný Spoiler : Trest smrti, maznželstvo, prezliekanie sa homosexuálov za ženy, výklad pasáže Koránu o Sodome a Gomore, osobný postoj ku viere.. A to stále dookola... ()

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Ve vyznění odvážnější než B-h je mi strachem - prosazoval idžtihád, samostatný úsudek i řadových (LGBTQ) věřících ("Nejsme závislí na imámech. Každému muslimovi, muži i ženě, bylo přikázáno neustále se učit."). I bez toho byl ale děj samozřejmě dramatičtější, protože islám má z abrahámovských náboženství doma největší politickou moc; hlavně gayům šlo skutečně o svobodu a život, nejen o pověst nebo postavení. Tvůrci ale vsadili na pro mě ne zcela pochopitelnou metafyzičtější stránku víry; pocit sounáležitosti šel vytušit spíše ze lpění na vlastní kultuře a stesku po domově v případě uprchlíků. Přesto byli i smíření s pomalou emancipací ("Bude to džihád a bude pravděpodobně trvat déle než můj vlastní život."). Někomu by mohlo vadit více vykroucenin, ty to ale logicky skrývaly hůře. Když už ale zmiňuju předsudky v komunitě, byl tam i doklad, jak krátkozrace se sami gayové vlichocují majoritě útoky proti zženštilcům; i jednoho takového napadlo, že nemůže zůstat na půl cesty (jen vypadat a chovat se mužněji), ale měl by v "přeměně" pokračovat dál - oženit se a založit rodinu. // 65% ()

jiri.twist 

všechny recenze uživatele

Žijeme v 21. století a všechna ta náboženství, kdy Pánbíčci, Alláhové či Buddhové lítají po nebíčku, jsou jen přežitkem, protože se nedokázala reformovat potřebám a poznatkům dnešní doby. Nechci tím ale říci, že můj postoj ke světovým vírám je pouze antagonní, toho dobra a lásky v nich si určitě cením. Ale to je asi tak všechno. Bohužel, mašinérie jejich dogmat, která vznikla v jiných dobách spíše k ovládání nevědomých a nevzdělaných mas, se šíří dodnes a náboženství v dokumentu popisované je snad "nejpříkladnější" ... 9777 ()

Verunka84 

všechny recenze uživatele

Rozhodne inteligetni pohled na homosexualitu v muslimskych zemich, nejlip jsou na tom asi v tom Turecku..ale i tak to bylo velmi mrazive a rozhodne bych v techto zemich nechtela zit... ()

Reklama

Reklama