Reklama

Reklama

The Forgotten Faces

všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama / Historický
Velká Británie, 1961, 17 min

Obsahy(1)

Maďarské povstání proti stalinistické diktatuře a sovětské okupaci se stalo vůbec nejkrvavějším střetem nespokojeného lidu s vládnoucí komunistickou silou v Evropě. Ani při východoněmeckém povstání před třemi lety, při Poznaňském povstání o čtyři měsíce dříve, ani v srpnu 1968 v Československu, nedošlo k takovým ztrátám na životech. Během 19 dnů trvajícího povstání od 23. října do 10. listopadu 1956 přišlo na celém území Maďarska o život více než dva a půl tisíce lidí, podle některých historiků může být tento počet ve skutečnosti ještě mnohem vyšší.

Hraná reportáž Petera Watkinse se nepokouší o vyčerpávající rekonstrukci dějin, je spíše jakýmsi filmovým týdeníkem připomínajícím události pro Británii geograficky poměrně blízké ale přesto politicky značně vzdálené. (dopitak)

(více)

Recenze (2)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Aneb rekonstrukce maďarských událostí l.p. podle Petera Watkinse. Komentář, zvukové efekty, jinak ale němý film, fiktivní dokument, který se ovšem celý natáčel ve Velké Británii. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Fiktivní dokument o maďarském povstání z r. 1956. Svou formou se co nejvíce připodobňuje dobovým filmovým žurnálům, takže kamera je občas mírně rozostřená, pohyby občas trochu zrychlené. Film je doprovázen komentářem, občas podkreslen hudbou, ale vlastní protagonisté jsou němí. Ta nápodoba je tak dokonalá, že by neinformovaný divák byl schopen u mnoha záběrů z bojů či z poprav členů komunistické tajné policie uvěřit v jejich autencititu. Ale podobné dramatické záběry jsou známé ze všech možných dokumentů o převratech a válkách 20. století. Společné mají to, že jejich aktéři jsou anonymní. Zde však kamera často zabírá detailní záběry obličejů jednotlivých aktérů, jmenuje je (a možná jsou ta jména opravdová) a přidává i stručnou charakteristiku. O to mrazivější je závěr, když ty tváře a ta jména defilují znovu a jsou doprovázena slovy: popraven, deportován, nezvěstný, uprchlík... ()

Reklama

Reklama