Reklama

Reklama

Do leierské katedrály přichází nový farář Amaro Vieira (E. Cupák). Měl neradostné dětství a mládí strávil v semináři. Ke svému kněžskému postavení nemá hlubší vztah, na prvním místě je u něj kariéra. Kanovník Dias (V. Vejražka) mu zařídí ubytování u své konkubíny (A. Hegerlíková), kde se sblíží s její dcerou Amélií (A. Procházková), která je již zasnoubená s mladým úředníčkem (P. Haničinec). I přesto, že je Amélie nábožensky založená, má o pátera Amara zájem. A ten se rozhodne pro toto „dobrodružství“ s Amélií i proto, že cítí k jejímu snoubenci zášť. Amaro si připoutá Amélii i jako její zpovědník… (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Inscenaci vévodí zejména výkon Eduarda Cupáka, rovněž odporně úlisná figurka v podání Jana Libíčka nemá chybu.  Za to, že je zde osmatřicetiletý a nikterak již mladistvě vyhlížející Haničinec označován za mladíka sám herec nemůže, ovšem režisér snad mohl být v jeho obsazení soudnější, i když jde spíš o vedlejší postavu. Ačkoliv bylo natočeno v době uvolnění Pražského jara, proticírkevní akcent byl zvýrazněn možná i o trošku víc, než bylo opravdu nutné, např. ve zbytečně přehnané "učené disputaci" mezi farářem a   kanovníkem. Nicméně o pokrytectví církve jinak také nijak nepochybuji, méně je ale někdy více. Čtyři hvězdy spíš z nostalgie, protože to, co bylo ve své době možné považovat za běžný průměr, se ve srovnání s dnešní televizní produkcí jeví již nadprůměrné. Jako určitou perličku a přesvědčivý důkaz hereckého mistrovství vnímám Cupákem perfektně ztvárněnou sexuální touhu po mladé Amélii navzdory jeho skutečné sexuální orientaci. ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

S literární předlohou portugalského spisovatele José Queiroze se nedá nic dělat, ta je zjevně proticírkevně zaměřena, tedy i tento námět. Ale jako inscenace je to zpracované dobře s výbornými herci Eduardem Cupákem a Janem Libíčkem. ()

Reklama

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Z této inscenace se mi do paměti vryli neodolatelně slizský 37letý Jan Libíček, neopakovatelná 45letá Antonie Hegerlíková a samozřejmě vynikající 36letý Eduard Cupák. To je vše. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi silný příběh o jednom rozhodnutí, které se nemělo stát, ač bylo upřímné a láslyplné, však lásku fyzickou do církevních rukou nevkládej! ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

A Bůh mlčel... Stejnojmenný román významného portugalského literáta demaskuje klišé o době, církvi i víře. Titulní postava, sehraná s bravurní psychologickou hloubkou vynikajícím Cupákem, nastavuje svým vystupováním, bezcharakterním chováním a morálními vlastnostmi zrcadlo pokřivené lidské morálce. Buď pozdraveno pokrytectví převlékané za skromnost, faleš za ctnost. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama