Reklama

Reklama

Džúičinin no samurai

  • Japonsko 十一人の侍 (více)

Obsahy(1)

Lord Nariatsu Tokugawa se při lovu dostane na cizí panství Óši a z malicherné příčiny zabije tamějšího vládce. Vzhledem k tomu, že Nariatsu je bratrem vládnoucího šóguna, vynese vláda skandální verdikt: potyčku způsobil pán z Óši, takže jeho uvolněné panství připadne Nariatsuovi. S tím se nehodlá smířit několik samurajů z Óši, kteří pečlivě připravují pomstu za svého pána. (Ertai)

(více)

Recenze (10)

Flego 

všechny recenze uživatele

Podobné japonské filmy sú veľmi atraktívne, na tomto je vzácne to, že umne kombinuje a dávkuje akčnú rúbanicu s romantickou linkou a politikou. Príbeh je o skupine jedenástich samurajov na výpravnej ceste zlikvidovať skazeného panovníka a patrí do pomyselnej "atentátnickej" trilógie režiséra Kudóa ( Great Duel - Eleven Samurai - Thirteen Assassins ). ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Ďalší atentátnický film od Eiiči Kudóa, opäť s nehodným bratom šóguna, ktorého treba odstrániť, opäť so skupinou odvážnych samurajov, ktorí vedia, že pri útoku zrejme zomrú, opäť s nejakým tým filozofovaním, opäť s chytrým verným dôstojníkom, ktorý zlého pána poslušne stráži, opäť s veľkým plánovaním a prípravami a opäť s jednou poriadne napínavou scénou pre hlavným útokom akurát tentoraz na lesnej ceste... Čo je nové, je lepšie prepracované politické pozadie a intrigy atentátu, kratšia stopáž, viac krvi, výraznejšia hudba, skvelé hry s kamerou a najmä perfektne vizuálne spracovaná záverečná bitka v daždi (hodná porovnania s Kurosawom). Spočiatku to možno vyzerá ako kópia/prepracovanie predošlých Trinástich zabijakov, ale po čase sa dej vyberie vlastným (prepracovanejším) smerom. Nájdu sa tu pochopiteľne aj chyby (občasná prehnanosť niektorých scén), ale inak by divák očakávajúci pravý samurajský film (či už s dávkou krvi, cti alebo intríg) mal byť spokojný. ()

Reklama

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Dai satsujin (Great duel) jako první díl "trilogie" mě až tak moc nenadchl, byl utahaný, se spoustou zbytných postav a chaotickou kamerou. Oproti tomu Jedenáct samurajů je jízda od začátku do konce. Hlavní padouch, kterého je nutné odstranit, je pablb k pohledání. Všichni jsou tu takoví černobílí... škoda. Na druhou stranu, vyprávět komplikovaněji čas asi nedovolí. Silný film, skvělý zážitek. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Finální díl velmi volné atentátnicko/revenge "trilogie" (spolu s 13 Assassins a The Great Killing) jede podle osvědčených receptur předchozích příspěvků. A to se vším všudy, včetně (skoro až prvoplánově) negativně vyobrazeného panstva v podobě neschopného, sadistického a sebestředného panovníka, okolnostmi předurčeného k likvidaci. Dalšími společnými motivy krom nevyhnutelných intrik je důraz na taktizování a strategii, zasazenou do skutečné krajiny (oproti kulisám a interiérům) za působivého využití map. Zatímco 13 Assassins a The Great Killing byly tak trochu spíš nevybroušenými drahokamy od ambiciózního (a aspoň dle tehdejší japonské studiové hierarchie) béčkového režiséra, tak Eleven Samurai je už samurajský drahokam vybroušený do třpytivé dokonalosti. Eiichi Kudo totiž není žádné béčko, ale je to těžké, když A-team je rezervován pro formáty jako Kenji Mizoguchi, Tomu Uchida či sám Kurosawa. Možná je to přibývajícími zkušenostmi režiséra, či jinými scénáristy, ale Eleven Samurai kombinuje to nejlepší z předchozích filmů a vše skutečně prezentuje ve vyloženě áčkové formě. Příjemně přímočarý, ale přesto promyšlený děj je tentokrát vtěsnán jen do 95 minut, což filmu náramně prospívá. Nebývale výrazné jsou i "vedlejší" charaktery, zejména vynikající Ko Nishimura. Finální řežba je zdaleka z celé trilogie nejlepší. Ubylo syrového, místy nepřehledného chaosu a přibyla výtečně vypadající a mistrovsky nasnímaná choreografie. Akci jako takovou to vůbec nepoškodilo, neboť brutalita a svižnost snadno strká do kapsy většinu konkurence. Působivější finále by se hledalo jen obtížně. Elevn Samurai možná nenabízí tak silné paralely s tehdejšími dobovými hnutími jako The Great Killing a je o chlup méně strategický než 13 Assassins, ale je z celé trilogie ten nejvyváženější a filmařsky nejkvalitnější. Pokud hledáte reprezentativní kousek talentu Eiichi Kuda, tak je to tento tento snímek. Snímek záhadně přehlížený i přesto, že jde o vrcholný exemplář všeho samurajského. 10/10 ()

stub 

všechny recenze uživatele

Špičková chambara náležící k volné trilogii Great Duel - Eleven Samurai - Thirteen Assassins. Nemám co vytknout - skvělí herci (z nichž bych vyzdvihl alespoň výborného Ko Nishimuru, další zajímavá jména jsou např. Kei Sato či Isao Natsuyagi), scénář i příběh jako takový, režie, kamera, atmosféra, dynamičnost a vlastně i závěrečné vyústění... Velmi pěkný, čistý a propracovaný kousek, jidaigeki tak, jak to mám rád... ()

Galerie (30)

Reklama

Reklama