Reklama

Reklama

Vraždící stroje - Pravda o dinosaurech zabijácích

(TV film)
  • Česko Pravda o dinosauřích zabijácích (více)
Velká Británie, 2005, 2x50 min

Obsahy(1)

Jací skutečně byli dinosauři? Vědci zabývající se biomechanikou se pomocí experimentů pokusí zjistit část pravdy o těchto vyhynulých zvířatech... Tyranosaurus rex: šest tun svalů a ostrých zubů. Jinými slovy – nejslavnější zabiják na světě. Triceratops: obrněný silák velikosti slona s rohatou přilbou. A co velociraptor? Považujeme ho za nejhrozivějšího dinosaura, jaký existoval. Nemilosrdný lovec vyzbrojený dlouhými pařáty stejně ostrými jako porcovací nože dokázal vykuchat kořist jediným silným švihnutím nohou. Nebo tak tito dinosauři aspoň vypadají ve filmech Jurský svět a Jurský park. Jací byli ve skutečnosti? Vypadali opravdu tak, jak si je dnes představujeme? Skutečný velociraptor měl peří, víc než ještěrku připomínal velikého ptáka a zabíjel ještě horším způsobem, než si dokážeme představit. Tvůrci tohoto snímku nechali vyrobit bio-mechanické repliky v životní velikosti a otestovali je v akci. Ocelová hlava tyranosaura, lebka triceratopse i se třemi rohy nebo noha velociraptora, včetně drápů, prošly detailní destruktivní analýzou. Sledujte, jak to probíhalo a na co se přišlo! (TV Prima)

(více)

Recenze (16)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Další velice pěkně provedený dvoudílný dokument o dinosaurech od BBC. Divák tu má možnost vyslechnout (no a vlastně ve finále i shlédnout) řadu vědeckých teorií, předpokladů a domněnek – jak to mohlo být...Nicméně všichni zúčastnění odvedli pořádný kus práce a i pokud to tak skutečně nebylo, zaslouží si uznání alespoň co se po technické stránky týká. Já si těch 100 minut neskutečně užíval a hlavně se u toho nenudil. Komentář Vladimíra Čecha samozřejmě nesměl chybět. Takže podtrženo – sečteno můžu jen doporučit!80% ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Dokumentární >sci-fi< ala BBC. Ač poněkud spekulativní, přesto působivé. Přinejmenším pak populárně vědecky zábavné a ryze technicky zajímavé, profesionálně vyrobené. Ano, tvůrci z BBC na to prostě tradičně >mají< , to je ovšem v tomhle dokumentu, snažícím se o rekonstrukce >epizod ze života< T-Rexe (v 1. díle) a Velociraprtora (v 2. díle) a jiných, jim blízkých dinosaurů asi tak jediná PRAVDA v pravém smyslu slova... - - - - - (Poprvé viděno 2.6.2008 na dvd, hodnocení a komentář zde jako první - 2.6.2008) ()

Reklama

messiah 

všechny recenze uživatele

U BBC si člověk velice rychle zvykne na jedinečnou úroveň dokumentů. Podle dokumentů ať už o přírodě, historii obecně nebo 2. sv. válce musí být každému jasné že v tomhle směru je v této veřejnoprávní televizi něco velice vpořádku, ať už se jedná o přísun peněz, nebo výběr témat. Nejinak je tomu i u dvoudílné série studující dva nejobávanější predátory všech dob. Vše jsou samozřejmě teorie. Pokusy, testy i závěry jsou prováděny na základě doměnek a předpokladů. To však nemění nic na tom, že jde o opravdu velmi zajímavý dokument. Například ocelová lebka Tiranosaura Rexe zakousávající se do Fiátka je hrozivá a impozantní zároveň. Crash test s hlavou Triceratopse nezůstává pozadu a při rekonstrukci párání drápem Velociraptora běhá mráz po zádech. Bravo BBC ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Už mi trošku připadá, že se vaří malinko z vody; téma už je dost vytěžené. Ale i tak dokonalý dokument, jak už to tak u BBC bývá. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama