Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mistr barokní malby počátku 17. století se narodil jako Michelangelo Merisi v malém horském městečku v Lombardii, zvaném Caravaggio. Ve dvanácti letech byl nucen opustit domov a od té doby nepřestal malovat. Učednická léta u násilnického mistra Peterzana v Miláně se však podobala spíš tvrdému výcviku pro život než zasvěcování do křehkých tajů malířského umění. Získal tu však techniku míchání barev a lásku ke kompozicím svatých. Své vlastní náměty však hledal na ulici, v krčmě, v přírodě. Měl vášnivou a nepokojnou povahu a zajímal ho skutečný život a skuteční lidé. To však nezajímalo soudobé kupce umění, ani průměrné malířské mistry, a tak musel jeden z největších italských malířů projít krutým obdobím hladu a nemocí, než se mu pod ochranou kardinála Del Monte a jeho platonické lásky markýzy Costanzy dostalo důstojných podmínek pro život a tvorbu. V Římě, Neapoli, na Maltě i v Syrakusách, tam všude zanechal otisk svého umění, jímž se inspirovaly generace následovníků. Stejně jako vyznával neomezenou svobodu v umění, tak ani v životě neuměl vášnivý Michele dodržovat žádná pravidla. A tak ani ochrana těchto dvou mocných přívrženců nezbavila jeho životní cestu dalších eskapád, z nichž jedna se mu stala osudnou. Alessio Boni, jeden z nejzajímavějších současných italských herců, ztvárnil barokního bouřliváka a geniálního malíře se sugestivní přesvědčivostí, obklopen dokonalou prací tvůrčího štábu. Od scénografie a kostýmů, speciálních efektů i šermířského výcviku herců až po režii a naprosto originální práci s kamerou, jejímž autorem je nejslavnější italský kameraman Vittorio Storaro, mj. držitel tří Oscarů za kameru. Proslulá technika tzv. "šerosvitu", typická právě pro Caravaggiovy obrazy, se záměrně stala základním obrazovým laděním filmu. Fascinující práce se světelným zdrojem scény včetně protisvětla vzbuzuje plastický dojem autentického života počátku 17. století a zároveň přibližuje do jisté míry i způsob malířova vidění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (23)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Caravaggio jako stará >star< pro telenovelové publi(n)kum... :-/ . . . S čudlácko televizáckým dablinkem coby ideálně hotová inscenace na nedělní prujmtájm, omylem nacpaná asi jakože >art< určený panstvu z paneláků na >čétédvojku< středečního večera... Vykastrovaná televizáčtina pro vykastrované divactvo coby doklad toho, že přizpúsobování se masovému vkusu >diváka< je zničující i v zemi P. P. Pasoliniho. . . . To už je mi fakt milejší ten "F. L. Věk" z blahých to věků tušašsko-normalizačních... - - - P.S. Tohle je prosím "Caravaggio" - http://www.csfd.cz/film/10635-caravaggio/ - - - - - (Poprvé odzíváno hned s prvním dílem 6.1.2010 na >vlažném prostoru< , hodnocení 7., komemtář zde jako druhý - 6.1.2010) ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Velice podařená tv záležitost s kvalitní výpravou, jenž věrohodností zastíní nejeden historický velkofilm s mnohonásobným rozpočtem. Jediným výrazným nedostatkem je zde až přespříliš hopsavý scénář, jenž navíc nedokáže zcela poddat a vysvětlit složitost povahy hlavního hrdiny. Herci jsou dobří a režie jakbysmet. Celkově se dle mě jedná o dobré životopisné drama, které na osudech hlavních postav ukazuje i tehdejší Itálii s jejímy problémy. ()

Reklama

Petulka88 

všechny recenze uživatele

Docela slušná televizka. Jak moc byli autoři přesní v popisu Caravaggiova života nemůžu dost dobře posoudit, ale docela dobře se jim podařilo zdokumentovat tehdejší atmosféru ve společnosti i některé historické události, kterých je Caravaggio svědkem (případ Beatrice Cenci, upálení Giordana Bruna). Naštestí byl Caravaggio dostatečně excentrickou osobností, takže Alessio Boni má co hrát. Svůj televizní stín však tento dvoudílný italský film nepřekročí. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Škoda. Vypadalo to slibně. Asi deset minut. Zůstalo to ale někde ve třetině cesty. Nic navíc z dějin malířství jsem se nenaučila (naopak se objevily některé podivuhodné bludy), o malířské posedlosti mi to neřeklo mnoho. Stejně jako Bathory (co se týče Caravaggia) ambiciózní plácnutí do vody. Pár zajímavých postav, které nemají prostor a hlavní hrdina, kterého mám jako malíře ráda, ale tady mě trochu otravuje. ()

joseee 

všechny recenze uživatele

Výtvarne pekne podané dielo, ale niečo mu chýba na výraznejšie ocenenie z mojej strany. Film je výrazne odlišné poňatý oproti rovnomennému kúsku od Dereka Jarmana a musím povedať, že aj menej uveriteľné. Napriek tomu celkom kvalitný snímok, minimálne oproti americkým historickým filmom, ktorý sa oplatí vidieť. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama