Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

lamps 

všechny recenze uživatele

Jak nemám rád muzikály (což tady zmiňuji poměrně často), tak tohle je další vítaná výjimka, ovšem tentokrát opravdu výrazná a tučná. Základ každého muzikálu, tedy krásný hudební doprovod a taneční choreografie, je tu splněn na sto procent, a navíc podpořený sympatickými herci a tak energickým a veselým příběhem, za který by se nemusel stydět ani Charlie Chaplin v nejlepších letech. Každopádně jsem rád, že jsem našel špičku žánru, kterému nijak neholduji - obdiv směrem k tvůrcům a hereckým výkonům je speciálně v tomto případě oprávněný jako málokde. 95% ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Film, jenž se závažným problemům vyhýbá jak čert kříži. Ve filmu je nastoleno, několik závažných zápletek, které by mohly být melodramaticky využity, ale film si jde svou vlastní cestou. Cestou čiré radosti. Optimismus z něj čisí z každého záběru a vůbec nepůsobí nijak strojeně a uměle, ba právě naopak je naprosto přirozený. Gene Kelly ještě ke všemu je stělesněným sex-appealem, takový herci se rodi jednou za pů století. Z dnešní herecké garnitury, by nikdo na tu roli neměl. Zpívání v dešti je natolik klasikou, že má i dnes co říct současnému divákovi. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

V historii kinematografie vzniklo nemálo uměleckých klenotů, které jsou schopné s grácií obstát zkoušku času a Zpívání v dešti, po právu označované jako jeden z nejlepších muzikálů vůbec, je to toho zářným příkladem. Ostudou budiž fakt, že jsem se zhlédnutím této klasiky svého žánru tak dlouho otálel - nicméně jsem rád, že jsem se k ní dostal a že jsem měl možnost vidět film na velkém plátně, kam rozhodně patří. Snímek zaujme a ohromí (i dnešního diváka) díky bezchybným tanečním číslům a chytlavým písním, které jsou protkány sympatickým a nenásilným humorem a úžasnými hereckými výkony. Vedle toho jsem ocenil vskutku zábavný a do jisté míry i poučný exkurz do doby, ve které se filmoví tvůrci museli vypořádávat s nástupem zvuku, bez kterého se v dnešní době neobejde téměř žádný film. Při projekci v kině jsem z filmu cítil neskutečně silný náboj - jakousi nesmírně pozitivní energii, která na mě z plátna sálala a nenechala mě z něj ani na chvíli odtrhnout oči. Velice kvalitní filmový zážitek, který i po tak dlouhé době od svého uvedení nepřišel k jediné vrásce či šedině. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Můj filmový přehled měl (a jistě ještě má) tu a tam trhlinu. Singin' in the Rain jsem "znal" z nespočtu citací a kratičkých ukázek z deště. Celkový dojem byl nezájem z přehnané pověsti a nelíbivé cajdákové melodie (kterou navíc v češtině dorazil mečící Korn). Jenže o tom tahle švanda a čistá radost ze života vůbec není. Jistě, najdou se v něm slabší chvíle -- Gene Kelly nemá jako režisér od sebe jako herce moc odstup, a místy se nechá exhibovat poněkud přes míru (ke konci). Nicméně pokud jsou na scéně alespoň dvě, nebo lépe ještě více ze čtyř hlavních postav, je to parádně odsýpající óda na radost. P.S. ano, jestli někdo, tak si tu aspoň nominaci za herectví zasloužila Jean Hagen nejvíc. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film tvářící se naprosto jednoduše a prostě, film, kde se problémy řeší tancem a zpěvem a přesto se nejedná o prostoduchou báchorku. Zpívání v dešti přesahuje hranice muzikálového žánru, neboť tematizuje samotnou filmovou tvorbu, zobrazuje vášeň k filmu i samotné jeho tvorbě. Proto byť tento žánr nepatří mezi mé oblibené a byť nemohu říct, že bych se po celou dobu bavil, neodcházel jsem od obrazovky zklamán. Nehledě však na konzumní zábavu, smekám klobouk před uměním hereckého, resp. tanečního ansáblu, už samotná choreografie byla výjimečně skvělá, ovšem její realizace dotáhla některá čísla (step) až k dokonalosti. 8/10 ()

Galerie (116)

Zajímavosti (62)

  • Konečné výdaje na film se zastavily na částce 2 540 800 amerických dolarů, čímž byl původní rozpočet překročen o 650 tisíc. Jen za kostýmy se utratilo 157 tisíc dolarů. Investice se však vyplatila, protože studio MGM vykázalo čistý zisk 7,7 milionu dolarů. (HellFire)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama