Reklama

Reklama

Zpívání v dešti

  • USA Singin' in the Rain (více)
Trailer

Jeden z nejlepších muzikálů, které kdy spatřily stříbro plátna, je zároveň výtečnou romantickou komedií, hravou satirou na Hollywood 20. let i mimoděčnou historickou lekcí o jedné z klíčových etap vývoje kinematografie. Hvězdy němé éry se ocitají v osidlech lásky a zvukového filmu a s obojím se vyrovnávají vtipně, vynalézavě a s grácií. A navíc jaksi mimochodem vynaleznou i dabing. (AČFK)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (455)

HellFire 

všechny recenze uživatele

A další vyhlášený film, který pro mě byl spíše zklamáním. Chvílemi mi připadal jako filmy Rolanda Emmericha - čekal jsem jen na hudební čísla a všechno mezi byla jen nutná výplň. Pak mi ale došlo, že kromě Singing in the Rain vlastně žádná jiná písnička není chytlavá a během sledování jsem se dokonce párkrát přistihl, že myslím úplně na něco jiného a nevnímám děj filmu. Chicago pro mě stále zůstává nejlepším muzikálem. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Král muzikálů, na kterém je snad ještě víc než všechna perfektní optimistická taneční čísla zajímavé ústřední téma přechodu němého filmu na zvukový a vůbec celého filmového zákulisí. Skvělý film, pouze jednou mi taneční scéna připadala už trochu moc přetažená, ale to je detail, který celkový dojem ani trochu nenarušil. ()

Reklama

GilEstel 

všechny recenze uživatele

K filmovým muzikálům jsem nikdy nepřilnul. Tohle ale není jen obyčejný muzikál. Je to pohádka o tom jak chudá hodná holka ke štěstí přišla, retro ohlédnutí k počátkům zvukového filmu, báječné varietní výstupy s komedií v takřka prvorepublikovém duchu. Když se toto vše spojí dohromady a slepí značně neoriginální kýčovitou zápletkou, člověk může čekat jen katastrofu. Opak je pravdou. Vše plyne tak nějak nenásilně a uvolněně. Člověk může jen obdivovat, jaké taneční výstupy herci předvádějí. V dnešní době Matrixů už by něco takového nikdo nedokázal. Žádný střih ani efekty. Jen čisté umění. Stará klasika má stále svoje kouzlo. Co naplat, že dnes už je v povědomí spíš díky Mechanickému pomeranči. 74% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Můj filmový přehled měl (a jistě ještě má) tu a tam trhlinu. Singin' in the Rain jsem "znal" z nespočtu citací a kratičkých ukázek z deště. Celkový dojem byl nezájem z přehnané pověsti a nelíbivé cajdákové melodie (kterou navíc v češtině dorazil mečící Korn). Jenže o tom tahle švanda a čistá radost ze života vůbec není. Jistě, najdou se v něm slabší chvíle -- Gene Kelly nemá jako režisér od sebe jako herce moc odstup, a místy se nechá exhibovat poněkud přes míru (ke konci). Nicméně pokud jsou na scéně alespoň dvě, nebo lépe ještě více ze čtyř hlavních postav, je to parádně odsýpající óda na radost. P.S. ano, jestli někdo, tak si tu aspoň nominaci za herectví zasloužila Jean Hagen nejvíc. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, ze začátku jsem tomu nevěřil. Ale v průběhu filmu to na mě spadlo - ta krásně uvolněná atmosféra, ta nápaditá choreografie (kolik dnešních českých muzikálů má takhle skvělou choreografii? Odpověď je samozřejmě žádný! Trochu zarážející, ne?), ty skvělé písničky! Singin' in the Rain je vlastně takovou muzikálovou verzí Americké noci. Vidíme proces výroby filmu/muzikálových čísel, dabingu, taky se mi líbila ta narážka, že zvukový film prakticky "zabil" některé herce z němé éry, respektive jejich kariéru… Jo, tenhle film není jen přehnaně optimistický muzikál. Je to film s velkým F, je to klasika s velkým K a je to jeden z nejpozitivnějších snímku, co jsem za svůj (poměrně krátký) filmový život viděl. Je to perla starého Hollywoodu, je to neskutečně hravý film, je to… je to… prostě pokud jste tento snímek neviděli a písničku Singin' in the Rain znáte jen z Mechanického pomeranče, rozhodně si tento film sežeňte! 100 %. ()

Galerie (115)

Zajímavosti (59)

  • Debbie Reynolds (Kathy Selden) označila za nejhorší dvě věci ve svém životě porod dítěte a natáčení tohoto filmu. (Kulmon)
  • Zpívání v dešti bylo v roce 1989 vybráno mezi prvními pětadvaceti filmy pro nově vzniklý "National Film Registry", sdružující filmy "kulturně, historicky, či esteticky významné." Z toho důvodu jsou určeny k trvalému zachování. (Pria)

Související novinky

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

100 nejlepších filmů všech dob podle kritiků

02.12.2022

Britský měsíčník Sight and Sound po deseti letech opět požádal kritiky o aktualizovaný seznam nejlepších filmů všech dob, a díky obří anketě, v níž se zúčastnilo rekordních 1639 recenzentů, kinařů,… (více)

Reklama

Reklama