Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva důstojníci se vracejí z americké občanské války, jeden z nich však má psychické problémy a druhý se mu snaží pomoci.

Tahákem westernu Muž z Colorada je Glenn Ford v roli plukovníka Owena Devereauxe; ve snímku ovšem neztvárnil žádného hrdinu, nýbrž psychicky vážně narušeného veterána z americké občanské války, který zabíjí jen proto, že mu to přináší uspokojení. Jeho kamarád z armády, kapitán Del Stewart (William Holden), se snaží jeho vražedné sklony zastavit. Owenovo chování je však stále nepředvídatelnější a násilnější. Del se mu přitom zoufale snaží pomoci a když je Owen jmenován „šibeničním“ soudcem v jednom městě v Coloradu, stává se Del jeho zástupcem. Přátelství obou mužů se ovšem rozpadá, když se Del spojí se skupinou nespokojených horníků, které Owen zbavil hlasovacího práva. Pěstní souboj v hořícím domě pak strhující snímek dovádí k nemilosrdnému rozuzlení. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

kaylin 

všechny recenze uživatele

On ten western vůbec není špatný a to, o čem je, je ve skutečnosti hodně dobré - hrdina, který se za války prostě zbláznil. Jenže ono to není zvládnuto a snímek je nakonec špatně vedený scenáristicky a není příliš přesvědčivý ani herecky. Je to zbytečně moc načančané a začíná to po nějaké době nudit. Nedostane to z vás ty potřebné emoce. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Celkem zdařilý western o vlivu války na psychiku člověka, v tomto případě o patologickém vlivu a nutnosti zabíjet i v mírových dobách. Fanatického soudce skvěle ztvárnil Glenn Ford a jeho parťáka z války, ale i v současnosti, hraje neméně skvěle William Holden. Jedná se spíše o netradiční western, ale přesto by fanouškům žánru neměl uniknout. ()

Reklama

Mol 

všechny recenze uživatele

Owen je teda pořádnej maniak. Už co by plukovník v armádě unie masakruje konfederační rebelskou armádů kanóny a jejich bílá vlajka kterou mávali se nasakuje krví. Svýmu nejlepšímu kámošovi přebere holku (stejně to byla škaredá coura, které bych nesvěřil ani umývání skleniček v saloonu) a potom věší všechny kolem kdož se na něj jen křivě podívá. Závěrečný souboj v městě, které je celé v plamenech a Jericho útočí na Owena s řetězem obtočeným na ruce je ten správnej surovej konec. Takhle se to kurva dělalo ve 48' ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Polozapomenutý western o době po občanské válce, který však dostal cenu za nejlepší scénář (Best Written American Western) a ve kterém hraje slavný oscarový herec William Holden. Bývalý plukovník, nyní mocný hrdelní soudce, je zvyklý tvrdě trestat jakékoliv narušení pořádků a nehledí přitom na vzrůstající nenávist mužů ve svém okolí. Když jsou jeho bývalí vojáci obíráni společností těžící zlato v souladu s nespravedlivým zákonem o své majetky a začnou se bouřit, neprojeví psychopatický soudce s nimi žádný soucit. Jeho protikladem je bývalý kapitán, nyní šerif, který má v povaze se o své lidi starat . Konflikt je nevyhnutelný. Postavy jsou napsány i rozehrány výborně, ale chtělo by to film trochu prostříhat kvůli zvýšení napětí. Ukázka: http://www.youtube.com/watch?v=I762sWjeA60 ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Neprávem opomíjený western s velmi kvalitním scénářem, který je svou stavbou dokonalým dramatem. Základní téma spočívající v analýze posttraumatického syndromu po tři roky trvající válce je rozebráno velice pečlivě, stejně jako psychologie všech kolem se pohybujících postav. Na svou dobu naprosto výjimečný film i mimo westernový žánr. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (1)

  • V soudní scéně přibližně v čase 00:30:10 Del Stewart (William Holden) díky špatnému střihu udělá dvakrát po sobě stejný pohyb. (Mol)

Reklama

Reklama