Reklama

Reklama

Příběhy slavných - Série 9 (2008) (série)


Cesta do hlubin Lálovy duše (S09E15)

(epizoda)
TV spot

Obsahy(1)

Kočovné dětství uprostřed hereckých šaten - a jedno dlouholeté vrcholné angažmá v Národním divadle, a to v době složitých dějinných zvratů. Všechny ustál. Profesionálně a skvěle hrál své role. Co si myslel o tom všem, co se kolem něj děje, co si myslel o lidech kolem sebe? Soukromí si důsledně střežil, skoro před nikým se lidsky neotvíral. Jaký byl herec Ladislav Pešek vlastně člověk? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (5)

Marthos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Životní osud jednoho z nejvýraznějších představitelů naší divadelní, filmové i televizní Thálie si rozhodně zasluhuje rekonstrukci i pro ty, kteří se s jeho uměním setkávají již jen prostřednictvím archivních záznamů. Bohužel prostředky, jaké zvolili autoři tohoto ostravského dokumentu jsou typickým projevem současného povrchního vnímání kulturních odkazů minulosti. Pachuť bulvárního přetřesu pikantních historek z nejintimnějších sfér Peškova života zde zaznívá v až dehonestující míře, již upevňuje i závěrečný mystický sumář Pavla Jirase, plně dbajícího své pověsti užvaněného Neználka. Jen chabé připomenutí nejslavnějších rolí Peškova divadelního piedestalu, tvořeného mistrovskými výkony v inscenacích Lišák Pseudolus a Komik, k vytvoření celistvého portrétu rozhodně nedostačuje. V tom nijak nepomáhají ani bezobsažné výpovědi žijících svědků Peškova nejslavnějšího uměleckého rozmachu let padesátých až sedmdesátých, ani prapodivná režisérova snaha ve výběru formy celého dokumentu. Divák si po skončení ne náhodou připadá jako ve výprodeji levného zboží. Toho se nám želbohu dostalo v míře ne právě malé. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako obyčejně k ocenění přijdou hlavně ukázky z minimálně reprízovaných záležitostí. Zde zejména jde o Černou hodinku, ve které Pešek vypráví sám o sobě. Jinak je to opět klasický pel mel dojmů / pojmů a vzpomínek / zapomínek. Pokud se herečky často hodnotí podle toho, jestli byly hezké, tak herci třeba podle toho, zda byli hrdinové. A toto už opravdu unavuje. ()

Reklama

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Když jsem byl u Peškova hrobu na Vyšehradě nikde ani náznak že by o hrob někdo pečoval-všechna sláva.... Dobré... Martin Štěpánek o Peškovi mluvil jako o člověku zahleděném do sebe sama a ne zrovna statečném, nicméně když vyhazovali Štěpánka z Národního, řekl na schůzi tehdejšímu řediteli Kočímu "Vy jste hrobař českého divadla"... Za Jirasův závěr * navíc... ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Ladislav Pešek byl podle všeho vstřícný člověk, který miloval divadlo a propagoval Ladislava Frejku. Zita Kabátová sice uvedla že nebyl moc zábavný a že čekala že se s ním bude cítit víc dobře když spolu hráli ve filmu Děvče s předměstí, ale věci se vyvinuly jinak. Dále je v tomto filmu mnoho ukázek z filmů kde byl Pešek krásný hlavně za mlada a v neposlední řadě tam mohli dát záznam z jeho pohřbu, který je dostupný na youtube. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak zaznělo na začátku dokumentu - Ladislav Pešek patří mezi herce, kteří si zaslouží přídomek Pan Herec. A i proto je škoda, že dokument zůstává hodně na povrchu a nejde do hloubky. Spousta filmových ukázek je sice fajn, ale oslovení blízkých nebo rodinných přátel by jistě přispělo k odhalení ony smutné Lálovy duše. Vznikl tak dokument, který sice přiblíží divákům život a dílo Ladislava Peška, ale nijak neodkryje jeho zvláštní tajemnou hereckou duši. Hudební režie: Jiří Bura ()

Reklama

Reklama