Reklama

Reklama

Epizody války 1 - Bombardéry

  • Velká Británie Bombers - The story of strategic bombing
všechny plakáty
Velká Británie, 2002, 53 min

Režie:

Donald McFail

Obsahy(1)

Strategické bombardování jako první použili Němci v „bleskové válce“ roku 1940 a ve strategii spojenců ve druhé světové válce se z něj stalo ústřední téma . Zatímco britské Lancastery útočily na vnitrozemí Německa v noci, létající pevnosti 8. americké letecké armády bombardovaly průmyslová centra za dne a tato nepřetržitost leteckých útoků nejen že ochromovala Hitlerovo válečné úsilí, ale decimovala také německou morálku. Vzácné archivní materiály a dramatické záběry v tomto dokumentu hovoří o kontroverzní a nákladné strategii, která měla být v pozdějších letech použita ve válce mezi Spojenými státy a Vietnamem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch mála dokumentů při kterých jsem se něco dozvěděl, tady o krutých bojích a statečnosti v bombardérech. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Vynikající britský seriál, ale k tomuto dílu musím polemizovat s oficiálním textem distributora. Strategické bombardování až do r. 1944 jenom málo ochromovalo Hitlerovo válečné úsilí a už vůbec neochromovalo německou morálku. Stejně tak jako německá nálety v Bitvě o Británii neochromily morálku Britů, jak to očekával Hitler a jeho suita. Naopak zvedly takovou vlnu nenávisti vůči Němcům, že tito už nemohli čekat na nějaké separátní vyjednávání, když začali prohrávat válku. Kobercové nálety na německá města zůstanou navždy skvrnou na štítě britského a amerického letectva. Stály miliony lidských životů, většinou žen, dětí a starců a k urychlení konce války vůbec nepřispěly. Byla to jenom odplata za německý teror. Nic jiného. Z vojenského hlediska to byl drahý nesmysl. ()

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Mám ráda dokumenty o válce a jim příbuzných tématech. Každopádně Epizody války jsou velice zdařenou sérií, která neomrzí. První část týkající se převážně strategického bombardování byla vážně skvělá - podala dostatek informací jak technického rázu, tak i historického. ()

Reklama

Reklama