Reklama

Reklama

Sigmund Freud

  • Rakousko Sigmund Freud - Wege und Erkenntnisse
všechny plakáty
Rakousko / Francie, 2006, 55 min

Režie:

Otto Brusatti

Obsahy(1)

Freud patří mezi nejvýznamnější osobnosti 20. století. Nejenže výrazně ovlivnil oblast psychologie, která byla jeho doménou, ale také se zařadil mezi nejdůležitější postavy v dějinách vědy, v kulturní a intelektuální historii a celkově ovlivnil vývoj 20. století. Pořad vysvětluje podstatu jeho učení, přibližuje ho jako člověka a popisuje dobu, ve které žil. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý dokument o jedné z velkých postav 20. století - Sigmundu Freudovi. Zaměřuje se především na jeho život a prostřednictvím kamery můžeme navštívit nejdůležitější místa, kde tento zakladatel psychoanalýzy působil. Putování samozřejmě začíná v Příboře a poté postupně procházíme Vídní, Paříží, Londýnem a není zapomenut ani New York a Boston. Jsou zmíněny hlavní závěry jeho práce o nevědomí, oidipově komplexu, analýze snů, asociacích a jejich využití k léčbě psychických potíží a neuróz. Bohužel výklad těchto zajímavých témat není příliš obsažný a místo hlubšího proniknutí do problematiky se dočkáme jen poměrně nicneříkajících výpovědí jakýchsi hostů. Pokud se někdo zajímá o Freudovo dílo, lze doporučit také mj. výborný film Freud - tajná vášeň, kde je docela pěkně popsán vznik Freudovy metody, případně si rovnou přečíst některou z jeho knih. Doporučit lze i návštěvu jeho muzea ve Vídní na Berggasse 19 (odkud jsou i některé v dokumentu použité záběry), které je sice nevelké, ale určitě stojí zato. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Jakožto hrdý moravák jsem rád, že se Freud narodil kousek od mého města (Příbor). Je jen obrovská škoda, že tento člověk – který byl světu opravdovým přínosem (přestože ho hodně lidí nenávidělo) nedostal pod ruky Adolfa (v té době teprve vystrkujícího růžky). Feťáci budou určitě po zhlédnutí tohoto dokumentu rádi, že i sám velký Sigmund Freud si trošku šňupl kokainu, aby se na chvíli proletěl v oblacích a vyzkoušel jeho účinky. Jinak se zde dá dozvědět několik opravdu zajímavých informací o jeho přínosu vědě. ()

Reklama

Reklama