Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tichá a uzavřená Kate Bosworth se seznámí se stejně osamělým Billem Emersonem a zamiluje se do něj. Bill dá ovšem přednost její okouzlující a zábavnější sestře Pat, což Kate zničí. Stáhne se do ústraní a věnuje se malování, které jí ovšem nepřináší radost jako kdysi. Podaří se Kate někdy získat Billa zpět? (fleurette)

Recenze (14)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Moj prvy film od Curtisa Bernhardta a hned vyborna filmarina. Velka laska on + ona /sak manzelstvo smie byt len hetero a sex tiez/ a na zaklade toho sa odvija film. Vysoko opat vyzdvihujem skvelu Bette Davis /Co se vlastne stalo s Baby Jane, Plna Kapsa Zazraku/, ktora obdivuhodne zvladla zahrat dve povahovo rozdielne sestry. Glenn Ford /Gilda 1946, Plna kapsa Zazraku/ bol vsak nielen sympatak, ale uhral to tiez dobre a na urovni. Rezia Bernhardta bola na urovni a pekne vidno, ze sa reziser doslova pohral s kazdou jednou scenkou. Dialogy su na urovni a film dost rychlo utiekol, takze filmovy divak si tych 109 minut ani prakticky nevsimne. 100 % ()

sahier 

všechny recenze uživatele

Bette Davis excelentne hrá dve osobnosti s protipólne ladeným charakterom. Jej geniálne herectvo podčiarkuje dramatičnosť príbehu , je úžasné pozorovať ako z krehkej , intorvertnej maliarky prepína na extrovertnú a flirtujúcu osobnosť dvojičky, príbehu nechýba romantika, ako aj napätie , podobnú úlohu si Bette zopakuje o pár rokov neskor v podobne ladenom príbehu, kde ale už ide o zámer ako sa stať bohatou a vydatou a to v Dead Ringu. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Bette Davis uměla perfektně odstínit dvě sestry stejného vzhledu, ale rozdílného charakteru. Divák se nikdy neztrácí, jestli zrovna hraje flirtující povrchní Pat, nebo přemýšlivě zakřiknutou Kate. K tomu jí zdárně sekunduje samotářský ale sexy Glenn Ford. A mezi tímhle troj/dvoj/úhelníkem se rozehraje klasický příběh vášně a zrady. Dramatický, velkolepý a naivní, jak to starý Hollywood uměl. O tom tedy nemá cenu se rozepisovat. _____ KOUSEK DĚJE Ale, co je zajímavé, je přístup hlavní hrdinky ke dvěma mužům, z nichž má na výběr: divokého malíře bez peněz a usazeného podpantofláka se zajištěnou kariérou. Přestože evidentně by to s malířem měla složitější, je on zároveň mužem, který si ji vyvolil na první dobrou a chce právě ji, nikoliv jen obraz její zářivější sestry. Rozhodla se tedy pragmaticky vzít si zajištěného muže s usedlou povahou, kterého bude moci ovládat? Namísto bouřliváka, který by se tak snadno pod pantofel strčit nedal? Dala přednost klidu a bohatství před divokostí a nejistotou, ale taky láskou? _____ V prvním plánu tohle určitě hrálo roli. Ale nedá se přehlédnout i velmi důležitý motiv v pozadí. Zatímco malíř vládně jen útlým štětcem, podpantoflák je správcem a velitelem mohutně se týčícího majáku. Nerozhodlo se tedy to děvče nakonec podle vášně? ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Solidní melodrama podle už dříve zfilmovaného románu českého prozaika Karla Jana Beneše (viz také Vávrův Kouzelný dům podle jiné autorovy knihy). Bette Davis hraje dvojroli sester, identických dvojčat. Kate je srdečná začínající malířka a v prvních dvaceti minutách filmu sledujeme její sbližování s inspektorem majáků Billem, kterého hraje Glenn Ford. Skoro to vypadá na nekomplikovanou romatickou komedii v příjemném prostředí přístavního města. Pak ale přijde zauzlení. Objevuje se Katina trochu zakyslá sestra Pat. Není otevřeně zlá, ale postrádá Katinu bezprostřednost a okolí si od ní proto drží odstup. Mnohem naléhavěji než populárnější sestra si uvědomuje, že pokud včas něco nepodnikne, má před sebou nejistou životní perspektivu. Nevinná záměna způsobí seznámení Pat s Billem a k žalu neprůbojné Kate vede až k jejich sňatku. Kate si sice najde jiného partnera, ale v určitém momentu usoudí, že jak nový vztah, tak i svůj malířský talent poněkud přecenila. Kdyby mohla vrátit čas zpátky, jednala by zřejmě jinak. Osud jí poskytne příležitost využít další záměnu se sestrou, tentokrát ve svůj prospěch... Propagace filmu (který Bette Davis jako jediný ve své kariéře také produkovala) byla postavena na informaci, že se v něm Bette vydává za své zemřelé dvojče. Než se tak stane, uběhne opravdu dlouhá doba. Slibovaná, dramaticky vděčnější část děje je příliš zhuštěna ve prospěch méně záživné první části. Bette Davis ale opět září a přes místy nepřehlednou zápletku není ve filmu moment, kdy by nebylo z gest, pohledů a hlasové modulace znát, kterou sestru právě hraje. Řešení společných scén obou jejích postav jsou velmi nápaditá. U některých záběrů, kde dochází beze střihu k fyzické interakci mezi jednou a druhou sestrou si nejsem schopen vysvětlit jejich realizaci. I momenty řešené obvyklou dvojexpozicí obrazu nebo použitím zadní projekce působí věrohodněji než v mnohem mladších filmech. O dvě dekády později si Bette Davis zopakovala podobnou zápletku ve filmu Dead Ringer 70% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Najprv sa zastavím pri technickej stránke veci. Názov snímku sa dá použiť aj v tomto prípade, ako Ulúpený Oscar. Nominácia za špeciálne efekty bola nielenže zaslúžená, ona mala byť premenená ( hlavne v porovnaní s víťazom toho ročníka, filmom BLITHE SPIRITH, ktorého triky boli všelijaké len nie oscarové ). Je takmer ťažko postrehnuteľné, kde končí realita a začína ilúzia ( hlavne pri spoločných scénach oboch sestier ). Príbeh samotný nepostráda romantiku a v záverečnej polhodine aj nejaké to napätie navrch, ale to všetko vyznie pomerne kŕčovito a občas ma privádzal do spánkového módu. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Námět byl zfilmován celkem čtyřikrát, a to v Anglii, Rakousku, USA a Mexiku. [Zdroj: Literární místopis okresu Blansku] (MeGab)

Reklama

Reklama