Reklama

Reklama

Návrat Sherlocka Holmese - Série 1 (1986) (série)


Ohyzdný žebrák (S01E05)

(epizoda)
  • Velká Británie The Man with the Twisted Lip (více)

Obsahy(1)

Jak je zvykem, 221 B Baker street obvykle navštěvují lidé kvůli odborným radám proslulého vyšetřovatele Sherlocka Holmese. Nyní však navštíví tento dům paní Whitneyová, kvůli příteli Johnu Watsonovi, aby jí pomohl přivést jejího muže z opiového doupěte Zlatý bar. Watson zde ale kromě pana Whitneyho, kterého okamžitě pošle drožkou domů, nalezne i Holmese v přestrojení za žebráka na stopě zločinu. Obrátila se totiž na něj paní Saint Claireová, že její manžel Neville zmizel v tomto podniku. Vše nasvědčuje, že byl zavražděn „profesionálním“ žebrákem Hughem Bonem, kterého policie zatkla. Ona sama ale doufá, že její muž stále žije, díky dopisu, který od něj dostala po jeho údajné smrti. (Česká televize)

(více)

Recenze (16)

liquido26 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuto povídku jsem četl poměrně nedávno, takže se v Ohyzdném žebrákovi žádná velká překvapení nekonala. Jinak je to však standartně skvělý díl s hodně dobře udělanými maskami. Jedinou změnou, i když pro samotný příběh nedůležitou, je absence Watsonovy manželky, která se objeví na začátku povídky. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na příbězích Sherlocka Holmese se mi líbí, že i ty, které nedopadnou úplně překvapivě, mají působivou pointu. V případě Ohyzdného žebráka je to taková krásně lidská tečka. A kromě toho se Holmes s Watsonem od začátku epizody do konce skvěle špičkují. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pointu som si pamätal ešte z dôb, kedy som epizódu videl prvýkrát. Napriek tomu mám dojem, že s odhalením pravdy nebude mať problém väčšie množstvo divákov, ktorí príbeh nepoznajú. Preto mi pripadá trochu divné, že Holmes tak dlho tápe a prípad mu nie je jasný hneď po oboznámení sa so všetkými faktami. Inak ide samozrejme o ďalší skvelý diel, ktorý ani tak o onom prekvapení nie je, môžeme si vďaka nemu urobiť obrázok o vtedajšej spoločnosti a finančných možnostiach, ako sa aj zamerať na povahu vzťahu manželky s obavami a jej mužíčka. ()

rozum i cit 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Díl, který si člověk pamatuje i po letech, ačkoli patří k těm, v nichž divák odhalí pachatele dříve než detektiv. V mém případě to bylo možná způsobeno podobným, byť co do charakteru pachatele a motivu odlišným, případem Hercula Poirota (zde se asi Christie volně inspirovala u Doyla). Částečně je ovšem na vině i sám autor, jenž v původní povídce vlastně ani nenabízí příliš dalších stop a linek, které by čtenáře či diváka mohly zmást. Nakonec to ale vůbec nevadí, neboť tento díl je díky vzájemnému špičkování Holmese a Watsona veskrze zábavný a navíc je zajímavý i co do prostředí. Navštívíme opiové doupě, bohatý dům vyšší střední třídy, londýnskou City, nábřeží Temže a podíváme se i do Bradstreetovy kanceláře ve Scotland Yardu. Ve viktoriánském období se žebrákem a bezdomovcem mohl stát prakticky kdokoli a realita tzv. workhouses, domovů pro tyto lidi na okraji společnosti, byla natolik hrozná, že mnozí raději volili smrt na ulici, jak o tom svědčí dobové kresby a fotografie. Ačkoli tedy tvůrci mohli v tomto směru ještě více přitlačit na pilu, přesto je zdejší svět lidí bez domova vykreslen dobře, včetně ubožáků, kteří už nemají sílu ani žebrat, jichž byl podle očitých svědků plný Londýn. Jediným rozdílem oproti předloze je pak absence Watsonovy manželky a její nahrazení paní Hudsonovou, avšak tento úvod je ve skutečnosti lepší než originál. Ocenit lze také kameru a zvuk (např. scéna s drožkou rozjíždějící se do londýnské mlhy za zvuku úvodní znělky byla velmi pěkná) stejně jako masky a výběr vedlejších postav. Konečně díl nepostrádá ani nějaký ten dojemnější okamžik a Holmes, tentokrát zcela na straně dámy a oceňující dokonce ženskou intuici, odkryje minimalistickým způsobem i svou laskavou a ohleduplnou stránku. Plný počet. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (1)

  • V roce 1927 časopis "Strand", ve kterém vycházely příběhy Sherlocka Holmese, položil svým čtenářům anketní otázku, která povídka se slavným detektivem je jejich nejoblíbenější. Stejnou otázku pak redaktoři položili Holmesovu stvořiteli Arthuru Conanu Doyleovi. Tak vznikl seznam dvanácti nejoblíbenějších Doyleových holmesovských příběhů, ke kterým autor později ještě přidal sedm, a celkový počet se tak ustálil na čísle 19. Povídka „Ohyzdný žebrák" se v tomto seznamu nachází na 16. místě. (PhillM.)

Reklama

Reklama