Reklama

Reklama

Prezident Velitel

(TV film)
všechny plakáty
Česko, 2008, 57 min

Režie:

Petr Lokaj

Hrají:

Ludvík Svoboda (a.z.)

Obsahy(1)

Osobnost a osudy Ludvíka Svobody, vojáka, který se po složitých životních peripetiích stal v roce 1968 hlavou státu.  Příběh Ludvíka Svobody je obrazem zneužití postojů i určité politické naivity upřímně smýšlejícího vlastence, vojáka, který neváhal pro tuto zemi nasadit život. Do jaké míry k tomu přispívala atmosféra doby a její kontexty i jeho osobní vlastnosti, to je základním tématem dokumentu. Svobodovo jméno je úzce spjato se všemi výraznými milníky našich novodobých dějin, jako je vznik první republiky, aktivity v době jejího ohrožení v období mnichovského diktátu, s válečnou etapou našeho zahraničního odboje; výraznou roli sehrál jako ministr národní obrany třetí republiky, vrcholící jeho dosud málo objasněnou rolí v únoru 1948, krátkodobě sdílel osud obětí komunistických represálií v padesátých letech, aby byl posléze plně rehabilitován; v událostech Pražského jara 1968 zaujímá vrcholné postavení v čele státu. Ten se mu pak "odvděčil" nejen postupným oslabováním jeho pozice, ale nakonec i odstraněním starého muže z vrcholné funkce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Názov dokumentu je prezident Veliteľ takže v prvom rade tu mal byť priebeh jeho vojenskej služby rozpitvaný od A po Z. Ale z dokumentu som sa nič nedozvedel, veď tie historické životné udalosti nemal kto vysvetliť, myslím si, že ako veliteľ si zaslúžil kvalitnejší dokument. Veď bolo čo vysvetľovať. Generál osloboditeľ a prezident zapredanec. Hrdina Sovietskeho zväzu a zbabelec. Oslavovaný a zatracovaný. Dobrý vojak, ale zlý politik. Aj takéto ambivalentné názory panujú na rozporuplnú osobnosť našich dejín Ludvíka Svobodu. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Stejnej syčák jako ostatní, akorát má na sobě neoprávněně aureolu "osmašedesátého"...dokument si v tomto směru zaslouží pochválit... ()

Reklama

Reklama