Reklama

Reklama

Vlahoš von Rosret přišel jako mladík o oba rodiče a snažil se uživit, jak se dá. Velmi záhy zjistil, že má velké nadání pro podvody, a postupně své „umění“ zdokonaloval. Celou dobu, po kterou páchal tuto činnost, byl přesvědčený o tom, že tím vlastně nikomu neubližuje. Soud na to měl jiný názor a udělil mu trest smrti oběšením. Od jisté smrti ho zachrání lord Havelock Vetinari, který se považuje za jakéhosi anděla spásy a nabízí Vlahošovi místo poštmistra v Ankh-Morporku. Druhá možnost je pád do hluboké propasti a jistá smrt. Vlahoš tedy volí práci na zanedbané poště a doufá, že se mu podaří upláchnout. Hlídat ho bude golem Pumpa 19, který je něco jako probační úředník a ujišťuje ho, že se postará o to, aby neutekl, ale také o to, aby se mu nic nestalo. Na této poště totiž za záhadných okolností zemřeli již čtyři poštmistrové. Na poště jsou dva zaměstnanci. Starý, přesto mladší pošťák Toliver Grešle a mladý Slavoj Zálepka, vášnivý sběratel špendlíků. Protože pošta nedoručuje již léta žádné zásilky, všude jsou miliony dopisů a balíků. Velkým konkurentem poštovního úřadu je Nadosah Pozlátko, který vlastní systém klikacích semaforů, jež jsou mnohem rychlejší v doručování zpráv než pošta. Vlahoš na poště trpí halucinacemi, které mu ukazují, co všechno svými podvody v minulosti způsobil. Jeden z jeho podvodů s cennými papíry ovlivnil i život rodiny v tomto městečku. Pan Srdénko byl vynálezcem a majitelem semaforů, ale neměl dostatek peněz a musel si půjčit u banky. Když Vlahoš svým podvodem banku připravil o peníze, banka na svých klientech, včetně pana Srdénka, požadovala okamžité splacení půjčky, a tím byl pan Srdénko zlikvidován. Jeho systému semaforů se zmocnil podnikatel Nadosah Pozlátko. Pan Srdénko zemřel a na jedné semaforové věži zahynul i jeho syn Jan. Naživu zůstala jen jeho dcera Krasomila Adoráta Srdénková, která se o sebe musela postarat sama a vymyslela obchod s golemy. Vlahošovi se líbí a už kvůli ní se pokusí poštovní úřad obnovit, aby se pomstil Pozlátkovi. Vymyslí systém poštovních známek a nabízí expresní doručení zásilek. Krasomila Adoráta ho zprvu moc nemusí, ale když vidí, že bojuje proti Pozlátkovi, dovolí mu, aby ji pozval na večeři. V tu chvíli již díky halucinacím Vlahoš ví, že nepřímo způsobil smrt jejích blízkých, a chce se od ní raději držet dál. Tím ji však urazí. Na Pumpovu radu napíše na papír pravdu o tom, proč ji odmítl, a díky Pumpovi Krasomila Adoráta přijme pozvání na večeři. Zatímco čte dopis o všech Vlahošových skutcích, na poště začíná hořet. Způsobil to zlý bánší, který pracuje pro Pozlátka a který způsobil i smrt bývalých poštmistrů. Nyní čeká na Vlahoše a dočká se. Vlahoš se vrhne do ohně, aby zachránil Slavoje Zálepku. Bánší se Vlahošovi přizná k vraždám i k tomu, že teď hodlá zabít také jeho. Dojde k explozi a Vlahošův osud je v tuto chvíli neznámý. (TV Prima)

(více)

Recenze (320)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Na další film o Zeměploše Terryho Pratchetta jsem byla nadržená jak vosa na lízátko - mám knihy tohoto spisovatele ráda, jakkoliv v nich postupně ubývá humoru na úkor moralizování. V úvodu mi ještě nadšení vydrželo a vytrácelo se jen velmi pozvolna - herci do svých rolí celkem pasovali, prostředí nebylo nejhorší, triky mohly být na vyšší úrovni, ovšem vyloženě nevadily, bránice byla chvílemi uspokojivě polechtána. Jenže potom přišla druhá část, převážně nudná, málo úsměvná, s přemírou patosu. Jistě, ani knižní předloha nebyla žádný zázrak, Pratchett napsal lepší kusy, ale že by to byla až tak nezáživná bída? Výsledný dojem je tedy bohužel jen mírně nadprůměrný a na pořádný, kozyrvoucí a rodidla drásající film o Zeměploše a jejích pestrých postavičkách budu muset čekat dál, z mého hlediska zatím žádný nevyužil potenciál naplno. A příště bych prosila -a kvalitně, nadoraz!- Bábi Zlopočasnou nebo velitele Elánia;-). 61% ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Půvabná pohádka pro děti i dospělé. 1) Zeměplocha není primárně pohádka ani adventura, je to parodie. Proto se vyjadřuje spíše k aktuálním problémům než k nadčasovým či archetypálním hodnotám. Poučený divák hledí na předkládané s ironickým nadhledem a neočekává dramatickou story ani moralistní poučení. Tento divák své dostane a může být spokojen. The only problem with having a bright tomorrow is you have to get through the night before. 2) Knižní předlohu jsem nečetl a nemohu tedy posoudit, které z mnoha nápadů jsou autorovy a které scénáristů. Nedotčen tímto srovnáním říkám, že se mi to líbilo. 3) Snímek má fantastický začátek (prvních cca 20 minut), pak rytmus znejistí a nastává stále větší a větší kolísání, až ve druhé polovině film sklouzne do akčních klišé, které vrcholí westernoidním zakončením ve stylu Divokého západu. Vše ostatní, co bych mohl říci, již napsal svým obvyklým brilantním stylem Shadwell. Only an academic could state the obvious and pass it off as wisdom. ()

Reklama

mortak 

všechny recenze uživatele

U Pratchettových knih platí více "jak" než "co". Samotný děj, vcelku jednoduchý, je "vyšperkován" tolika nápady, postřehy, satirou, až celá Zeměplocha s jejími obyvateli se jeví jako skutečný svět tak podobný tomu našemu. Jenže ve všech třech TV adaptacích zůstal jenom ten osekaný děj, nic víc. Zatímco kniha se více soustředí na boj starého s novým, pošty s novou technologií podobající se IT, film akcentuje nápravu jednoho podvodníka čistou láskou. A i když je Claire Foy dokonalá a k nakousnutí, je to posun od Pratchettova světa někam úplně jinam. A ty němé scény typu "zoufalá slečna Srdénková začíná kouřit"...WTF!!! Tři hvězdičky za přesné herce, od Pozlátka k Slavojovi, ovšem k Pratchettovi to má dost daleko. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Není to škoda? Točit Pratchettovi romány rutinním režisérem do televize? Vždyť i ten rutinní režisér se díky jeho perfektním příběhům nakonec stane slavným. Například právě Zaslaná pošta je naprosto výborný film. Obsahuje perfektní atmosféru a la Harry Potter, ale také obrovský kus humoru, který v takovém příběhu prostě nesmí chybět. A co víc, dokáže být líbivý i pro kino. A stejně se o něm člověk nikde nedočte. Proč? Vždyť je to hrozná škoda a mrhání perfektním příběhem, který fantasy svět potřebuje jak švadlena pevnější plátno. Každopádně nevadí, možná to skrývá i další výhody a to především ty, že si to ti režiséři můžou natočit jak chtěj a tak z toho vyplyne tříhodinový nářez, na který se prostě vydržím koukat. Ještě aby ne, když v něm hraje nádherná Claire Foy, která se mi jako herečka začíná líbit víc a víc a celé to má takový hezky mystický závoj. Zaslaná pošta je super. Občas sice trošku nudí a mohla by se natočit i jinak, ale pořád je to televizní film a za televizní peníze je to super. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Ke knihám Terryho Pratchetta se nějak stále nemůžu dokopat, ale Zaslaná pošta už byla druhým filmem, který jsem na motivy jeho knih viděla. Začínám být docela zvědavá, jak jsou napsány a jak moc se film s předlohou odlišují. Některé pasáže, hlavně teda v první části, tak trošku koketovaly s hororem a upířinou, na druhou stranu některé zas tak trochu nudily. Musím však uznat, že jako celek to působilo jako unikátní, zábavná podívaná. A to hlavně díky tolik specifickému britskému humoru a brilantním hereckým výkonům. Vychutnávala jsem si vyšperkované kostýmy a ten nápad! satirického pohledu na dnešní svět plný internetů a mobilů, protože kdo z nás dostal naposledy od někoho obyčejný dopis? Nepočítám bankovní výpisy a úřední obálky. Jaké to je, vzpomeneme si? ()

Galerie (70)

Zajímavosti (5)

  • V kostýmu pana Pumpy byl holandský kaskadér Marnix Van Den Broeke, který hrál v předchozích filmech Smrtě. (Chegi)
  • Sir Terry Pratchett, autor knižní předlohy, se ujal role jednoho z pošťáků, který se objevil v závěru filmu. (Tom_Lachtan)

Související novinky

Indyho brácha chce vlastní seriál

Indyho brácha chce vlastní seriál

05.04.2012

Nejslavnější filmový archeolog měl spoustu inspirací. Jednou z nich byl lovec Allan Quatermain z románů H. R. Haggarda, který žil na konci 19. století a v Africe pátral po pokladech a ztracených… (více)

Reklama

Reklama