Reklama

Reklama

Hitlerovo muzeum

  • Německo Sonderauftrag Führermuseum (více)
Německo / Francie / Rakousko / Nizozemsko, 2006, 2x51 min

Obsahy(1)

Nacisté plenili muzea i soukromé sbírky po celé Evropě, aby naplnili Vůdcovu touhu po největší galerii na světě. Německý dokument.

Je to příběh jedné utkvělé myšlenky. A také příběh o moci, o potřebě totalitního státu vlastnit a ovládat. V roce 1938 Hitler navrhl plán na velkolepé muzeum. Mělo vzniknout po válce, aby svědčilo o velikosti Říše. Celá Evropa se hemžila nacistickými hledači uměleckých pokladů. Ani jedna sbírka před nimi nebyla bezpečná. Akce "loupež století" začala v dubnu 1938 po obsazení Rakouska a pokračovala v následujících letech v řadě okupovaných evropských zemí. V depozitářích se začaly hromadit nakradené umělecké poklady...

Během války komanda nacistických lovců pokladů shromáždila na různých místech Říše naloupené umělecké předměty z muzeí celé okupované Evropy. Kvůli leteckým náletům byly ukryty na bezpečných místech v Německu. Postupující armády Spojenců po nich začaly pátrat - ale ne všechny byly po válce objeveny. Jsou nezvěstné, zničené nebo bez vědomí původních majitelů zdobí soukromé sbírky či obývací pokoje. Téma "uloupeného umění" tak zůstává dodnes aktiální. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Wencek 

všechny recenze uživatele

První díl: 4/5*, Druhý díl:3,5/5*. Celkem zajímavý dokument o osudu umění za 2.s.v. Neměl jsem ani představu co všechno se dělo za války a po válce s uměním a proto jsem uvítal tento dokument a rád jsem si rozšířil vědomosti o další poznatky. Člověk by neřekl, že na pozadí 2.s.v. se odehrávala jedna z největších loupeží umění v historii. Věděl jsem že náckové kradou obrazy a jiné vzácné historické předměty ale ne že až tak moc. A překvapili mě i komise pro záchranu umění na spojenecké straně a komise zabavující pro taťku Stalina na straně druhé. Ve výsledku tento dokument působí dobrým 4* dojmem. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý dokument o nasictických loupežnících umění před a za druhé světové války. Přišlo mi "vtipné", jak Goring Hitlerovi (respektive panu pověřenému Hansi Possemu) vyfoukl významnou část vytipovaných uměleckých děl, což bezpochyby ukazuje, jak se Goring měl rád. Avšak ani on si Hitlera nemohl rozházet, a tak už vždycky jen čekal, co zbude. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama