Reklama

Reklama

Navěky

(festivalový název)
  • Nizozemsko Forever

Obsahy(1)

Několika cenami ověnčenou filozoficko-poetickou meditaci o významu umění v lidském životě natočila Heddy Honigmannová v hájemství, v němž se láska a smrt prolínají s krásou: na světoznámém hřbitově Père-Lachaise v Paříži. Svůj klid tam našlo mnoho umělců z různých dob i koutů světa, včetně Edith Piaf, Marcela Prousta a Jima Morrisona. Řada z nich je dodnes uctívána, jak dokládá náhrobek Oscara Wilda posetý rtěnkovými polibky, jiní upadli v zapomnění. Režisérka ale nehovoří jen s lidmi, kteří na toto romanticky melancholické, utěšující i povznášející místo chodí uctít památku obdivovaných géniů či hledat inspiraci pro svoji tvorbu i život (například japonská klavíristka díky Chopinově hudbě navazuje duchovní spojení se zesnulým otcem). Šetrně zpovídá i pozůstalé, kteří tu pohřbili milované manžele, rodiče či přátele, pečují o jejich náhrobky a chtějí se podělit o svůj žal, láskyplné vzpomínky a nezřídka i nevšední osudy. [43. MFFKV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - FOCUS ON THE NETHERLANDS - Zaostřeno na Nizozemsko, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.8/172 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Stále si myslím, že natočením několika lidí na hřbitově se nedá udělat film...ani umělecko-dokumentární. Přistupoval jsem k tomu trochu se skepsí, ale nakonec jsem si v tom našel několik zajímavých momentů a informací, které mě zaujaly. Přesto se nejedná o nic významného, o čem by se dalo déle vyprávět. ()

Reklama

exitak 

všechny recenze uživatele

Zobrazuje vliv zesnulích na životy naše, zvlášť se pak zaměřuje na vliv umění. Celý dokument podán jako rozhovor s lidmi na pařížském hřbitově. Přišlo mi to děsně nudný. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama