Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátká vzdálenost dělící Afriku od Evropy představuje pro mnohé nepřekonatelnou bariéru v cestě za štěstím. Španělské drama podle skutečných událostí. V roce 2003 odjel španělský dokumentarista Gerardo Olivares do africké pouště Ténéré natáčet snímek o karavanách přepravujících sůl. Ocitl se tak na hlavní imigrační trase, po které každým dnem proudí stovky Afričanů, snících o lepším životě. Nákladní auta přetížená lidmi směřují na sever do Alžírska a Maroka, odkud se imigranti pokoušejí doplavit do vysněné Evropy. Velká část těchto lidí při nebezpečné a náročné cestě beze stopy mizí...
Inspirován jejich příběhy natočil Olivares svůj druhý hraný film. Příběh tří mladých Nigerijců, prchajících před chudobou a násilím, ukazuje příčiny situace, jejíž důsledky v těchto dnech otřásají Evropou. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Kombinace papírem šustících dialogů a neherců dokonale zabila účinek, který na mě film mohl mít. Je mi jasné, že na cestě z rovníkové Afriky do ráje na zemi jménem Evropa se dějí strašné věci, ale zrovna od dokumentaristy bych čekal poctivější přístup k tématu. Nebýt tady ty krásné záběry africké přírody, dal bych ještě o hvězdičku méně. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Dokumentární??? Prečo sem píšu popisy k filmom ľudia, ktorí konkrétne filmy nevideli?....To iba na začiatok a trochu mimo. 14 Kilometrov je film o veľmi závažných veciach nášho sveta, ktorý po divákovi ale predovšetkým chce, aby sa stotožnil s hlavným hrdinom a držal mu palce pri jeho ceste k cieľu. Čiže divák má z filmu najmä tento, povedzme že prvoplánový (bez najmenšieho náznaku urážky) pôžitok silného deja. Bohužiaľ medzičasom podobné filmy zaplavili všetky festivaly a rýchlosťou vetra na púšti strácajú akýsi punc inovatívnosti a tak aj tento starší film asi bolo lepšie sledovať v roku 2007. 14 Kilometrov je formálne tradičný fesťákový film. Naliehavé však filmy o migrácii budú vždy, špeciálne v dnešnej dobe a trochu sa obávam monotematickosti toho, čo nás čaká v Cannes, na Berlinale a všade inde najbližšiu dekádu. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Film, který nezapře, že ho natáčel dokumentarista. Využívání neherců, autenticita prostředí, realističnost prožívaných situací. Tenhle kousek zjevně nechce bavit, nechce ani lacině dojímat, šokovat nebo démonizovat. Režisér se jednoduše snaží vyslat zprávu o tom, jak vypadá migrační tok z Afriky a co ho motivuje. Dialogy sice tu a tam vyznívají knižně a osvětově, pomalé tempo a dokumentární styl taky neosloví zdaleka každého, ale osobně se přikláním k malé čtvrté hvězdičce. Celkový dojem: 70 %. Snímek, který předběhl svou dobu a kdyby mu věnovalo pozornost víc diváků, možná by nebyli tak zaskočení, protože proud imigrantů atakoval jižní Evropu už před slušnou řádkou let, jen se nás to holt tehdy ještě zdánlivě netýkalo. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Syrová filmová výpověď o strastiplné cestě z Afriky do Evropy za štěstím a lepším životem. Vlastně je to takové road-movie dvou bratrů a jedné dívky utíkající před nepřízni osudu znamenající útrapy, bolest i smrt. Talentovaný fotbalista Buba nemající šanci ve svém rodném Nigeru vyniknout se na doporučení trenéra rozhodne pro migraci společně se svým bratrem Mukelou, který se zase pro změnu chce stát manažérem. Ve stejné době se pro útěk do Evropy rozhodne také dospívající Violeta aby utekla od nuceného sňatku s chlípným starcem. A osudy těchto tří lidí se nahodile propojí. Děj to vlastně takřka ani nemá. Vynikající kamera pouze sleduje jejich počínání při cestě, zdolávání kontrol a vůli přežít  a to zcela bez moralizování, odsuzování, bez špetky sebemenší politické koncepce. Zkrátka se jedná o obyčejnou filmovou výpověď jak asi taková cesta vypadá a natočeno je to naprosto mistrovsky. Dlouho ani nebyli v hraném filmu vidět tak nádherné africké scenérie jako zde. Za zmínku stojí i velice chytlavý soundtrack. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Nesluníčkářsky" drsná road movie o ekonomických muslimských migrantech ze Střední Afriky a jejich očistné cestě za vidinou lepšího(?) evropského života, kde pečení holuby létají přímo do huby. Je z toho jasně vidět, že režisér je spíše dokumentarista. Působí to tedy velmi reálně a ústřední trojice si vyžere snad každý aspekt odvrácené strany cesty za (ne)štěstím. Krom herců zaujme kamera, především v pouštních pasážích umí tu její působivou strohost neskutečně prodat. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama