Reklama

Reklama

Ať vejde ten pravý

  • Švédsko Låt den rätte komma in (více)
Ukázka z filmu

Outsiderský hrdina filmu, dvanáctiletý Oskar, žije na švédském sídlišti. Zde se setkává se stejně starou dívkou Eli, která se právě přistěhovala. Záhadná Eli ho svým podivným chováním přitahuje. Obě samotářské děti se sblíží. Jejich přátelství čeká osudová zkouška. Oskar totiž zjistil, že tajemná Eli je upírka... (oficiální text distributora)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (775)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Je to spíš na 3***, ale zaokrouhluji nahoru, ne za nějaké "objektivní" kvality filmu, ale spíš ze sympatií k němu. V tom filmu je vše, co je na evropské kinematografii dobré a co ji odlišuje od té hollywoodské. Osobně jsem dost překvapen, že v dnešní době někdo natáčí seriozním způsobem dramatické filmy o upírech, ale tohle se povedlo, tak proč ne. Právě neotřelý přístup k látce jsem si vychutnával nejvíc. Celý film se odvíjí nečekanými směry, chystá divákovi jeden zvrat za druhým. Ale jinak to takový zázrak není. Občas mi přišlo, že po "artové" stránce režisér moc tlačí na pilu. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Ideální film na rande pro náročnější diváky. Kluci dostanou působivou a krvavou podívanou, zatímco holky se budou dojímat nad osudovým "zaláskovaným" příběhem a přát šikanovanému chlapci štěstí. Náročnější diváci pak budou oceňovat, o nakolik pomalý a vyloženě klubový, depresivní film jde a jak je problematika děti a jejich pohled na svět citlivě uchopen. Problém spočívá v tom, že ani jedna linie není zcela uspokojivá, v každé se najdou logické lapsy v rámci fikčního světa a ani jedna se nevyhnula uchýlení se ke klišé a schématizmu (kluk musí být šikanovaný outsider, holka má problémy se svým "otcem" ad.). Jako experiment zajímavé, ale nefunkční, jako ozvláštnění žánrového filmu chytré, ale nedůsledné a ve výsledku nekoncepční. Bojovat proti jedné (americké) emo upřířeně druhou (švédskou) prostě nelze, zvlášť když ta první je mnohem lépe a neotřeleji natočena. ()

Reklama

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přílišné očekávání s sebou často přináší zklamání. Nějak nesdílím všeobecné nadšení nad pokusem o chladné existenciální drama. Až příliš mi to připomnělo utahané sovětské filmy, které se nemohou dovléci ke konci. Všechny postavy jsou buď vyšinuté, magoři nebo podivíni. Nu, proč ne, jenže mě tenhle film opravdu nebavil. S radostí si vychutnám Bergmana, Tarkovského i experimenty 60.let, ale tenhle blábol mě opravdu neoslovil. Jistě, mohu se v tom pokusit nalézt celou řadu symbolů a odrazů doby, odlidštění, uzavírání se do sebe a stoupající agresivitu společnosti, ale co je to platné, když nakonec člověk zjistí, že film mu nedal nic. Dvě hvězdy za bazén a úplně poslední scénu... ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Netradiční upírské melodrama a pro mě nejlepší film 43. MFF KV. Možná to není to pravé ořechové pro příznivce tvrdších horrorových podívaných, leč já si u švédského filmu lebedil. Dojemné, melancholické, poetické, mrazivé, dokonce i slušně krvavé (festivalová synopse nekecá), s výbornými náctiletými herci... Láska plane v každém věku a nejen mezi lidmi v tomto výborném komorním horroru, na který jsem během krátkého pobytu ve Varech s chutí zašel i podruhé. 9/10 ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Neskutečně ponurý, ale taky neskutečně krásný příběh o jedné mladé lásce, které brání jedna „maličkost“… Nebudu se tu moc rozepisovat, to už udělali ostatní a lépe, jen řeknu, že kdyby takhle (alespoň vzdáleně) vypadala série Twilight, tak bych se fakt nezlobil… Tohle jsou totiž praví upíři, ne ti chudáčci z výše zmíněného filmu, kteří na slunci září… :-) P. S. Celou dobu jsem chtěl dát 4 s tím, že nemám ten správný pocit na plný počet, ale ten konec mě dostal… ()

Galerie (102)

Zajímavosti (21)

  • Napriek tomu, že sa ju Oskar (Kåre Hedebrant) dvakrát opýtal, Eli (Lina Leandersson) nikdy neprezradila svoj skutočný vek. Často sa špekuluje, že Eli má okolo 300 rokov. (Pat.Ko)
  • Slovo „upír“ je vo filme vyslovené iba raz, konkrétne v čase 1 hodina a 19. minúta. (Pat.Ko)

Související novinky

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

17.03.2021

Stanice Showtime se pokusí přinést na televizní obrazovky novou adaptaci knihy „Ať vejde ten pravý“ spisovatele Johna A. Lindqvistda. Showrunnerem a výkonným producentem seriálové verze bude Andrew… (více)

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

01.05.2014

Tři roky staří Lovci hlav, kteří byli adaptací stejnojmenného románu Joa Nesba, konečně dostanou „bratříčka". Kolem další knihy slavného norského spisovatele, ponuré detektivky Sněhulák, dlouho… (více)

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

25.02.2014

Součástí nedávno ukončeného filmového festivalu v Berlíně je i obchodování s novými filmy, které jsou v různých fázích postprodukce, natáčení, nebo se ještě točit vůbec nezačaly. Jeden z… (více)

Reklama

Reklama