Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Trojice protínajících se železničních tratí s trojicí nádraží – Kings Cross, Euston a St. Pancras – mění londýnskou čtvrť Somers Town v ostrov. Na něm se setkávají Tommo a Marek, dva dospívající chlapci, kteří jsou trosečníky ve svých rodinných vztazích. Najdou v sociální tragikomedii režiséra Shanea Meadowse společně nový smysl života? (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (21)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hořké, ale i úsměvné, sem tam opravdu pobaví. Film nabízí hlavně kouzelnou atmosféru času dospívání (a s ním spjatých radostí a strastí) a samozřejmě také ústřední dvojici chlapců, kteří ani nemůžou být víc rozdílní a přesto mezi nimi postupně vznikne tak silné přátelství. A líbil se mi i ten sice naivní, ale pěkně barevný konec jakožto výstup z šedé reality a sen v jednom. Vizuál a hudba byly také prima. Za mě to budou slušné 4*, spokojenost. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Tak má podle mě vypadat obyčejný malý sociální film, tedy něco, co se u nás vůbec netočí. Somers Town je snímek, kterej umí skvěle přepínat mezi humornou a existenciálně naléhavou podobou a kterej nachází ryzost na těch nejméně pravděpodobných místech - v citlivosti lidí z okraje společnosti (aniž by vytvářel stroj na výrobu klišé). Skvělý (a nikoli naivní, jak jsem si přečetl v některých komentářích) mi přijde ten barevný kontrast na konci filmu, kde se černobílé zrno promění na retrobarevnej negativ. Právě skutečnost, že nejde o přechod do klasické barvy, ale je použit ten retro-filtr, činí konec filmu interpretačně velmi zajímavý - jednak může jít i iluzívní přitakání útěšnosti (lidské sny mohou dojít naplnění) a jednak může jít pouze o zhmotnění vysněného přání, které se v realitě ale nepodařilo uskutečnit (a existuje tedy pouze v hlavách hlavních hrdinů). ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

S výjimkou „snového“ pařížského závěru černobílý film o dvou klucích „ztracených“ v Londýně. Tomo právě dorazil vlakem z Nottinghamu, kde nejspíš utekl z domova. Marek se přistěhoval se svým otcem z Polska. Žádný z nich tu nemá přátele či kamarády, takže není divu, že si porozumí a po chvíli se i spřátelí. Spojuje je i láska ke krásné francouzské číšnici Marii. Rozdělit se je snaží přísně logický svět dospělých. Takový malý milý film. ()

Havenohome 

všechny recenze uživatele

British Sink Cinema šmrncnuté Jarmuschom. Turgoose je fakt herecký talent. Somers town lavíruje medzi drsnosťou britských sociálnych drám a poetičnosťou nezávislej dlhozáberovej čiernobielej kinematografie. Príbeh dvoch outsiderov v Londýne odkrýva mizériu života či už domáceho obyvateľstva alebo emigrantov z východnej Európy bez samoúčelnej snahy byť depresívny. Naopak film zachytáva ich trápenia veľmi triezvo, bez zbytočného dramatizovania a vlastne hovorí, že aj ten mizerný život tesne nad dnom spoločnosti je sem-tam sranda. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Trochu poodhalená tvář do života imigrantů v jedné londýnské čtvrti s jejich nejen sociálními problémy. Osamělý Marek zde poznává Tommyho, stejně osamělého a postupně mezi nimi vzniká přátelské pouto. Začínají spolu prožívat mnoho situací odpovídající jejich věku, například společnou náklonnost k francouzské číšnici Marii, která byla opravdu moc roztomilá. Je to takový malý, milý, velký film s krásným sněním na konci. ()

Galerie (26)

Reklama

Reklama