Reklama

Reklama

Lebka

(TV film)

Obsahy(1)

Natočili jsme dokument o unikátním nálezu lebky jedné z obětí katyňské tragédie, který navazuje na film Zločin jménem Katyň. Přibližuje konkrétní osud jedné z obětí. Jde o někdejšího polského důstojníka, jehož nejbližší pocházeli z Československa a později zde někteří z nich žili. Pozůstatky Ludvika Szymanského byly identifikovány a po více než půl století obřadně pohřbeny. Oblouk soukromé historie, která nepostrádala dramatické momenty také v životě jeho potomků, se uzavírá v době, která napomáhá odhalení pravdy. Katyňský zločin, jímž se rozumí povraždění více než dvaceti tisíc polských důstojníků a příslušníků státních služeb v Sovětském svazu v roce 1940, není dnes už pro české televizní diváky neznámým pojmem. Půl století mlčení a falšování faktů bylo zásadním způsobem prolomeno, pořád však existuje značný prostor k objevování dosud neznámých či pozapomenutých souvislostí. Dokument Lebka vychází z nedávného pátrání po identifikaci několika katyňských obětí, jejichž lebky se z různých důvodů ocitly daleko na západ od svých těl pohřbených v Katyni. Pro televizního diváka bude jistě atraktivní zjištění, jak byly do pátrání zapojeny metody genetického a kriminalistického zkoumání. Pro českou historii pak zůstává stále významným impulsem pátrání po obětech, které pocházejí z českého prostředí a jejichž příbuzní, děti a vnuci, dodnes žijí s vědomím neodčiněné a nepřiznané viny na vyvraždění jejich předků. V roce 2005 byla v dánském Ústavu soudního lékařství nalezena jedna z katyňských lebek. Její cesta do Kodaně je sama o sobě napínavým příběhem spojeným s dánským odbojem a pověřením tehdy mladého doktora, asistenta soudního ústavu, který se zúčastnil exhumace v r. 1944. Tehdy poprvé padlo podezření, že smrt nalezených obětí mají na svědomí Sověti. Mrtvý byl identifikován jako Ludwig Szymanski, kapitán v záloze z Krakova. Dokument režisérky Petry Všelichové pracuje s důkazy a výpověďmi, které připomínají staré rány. Potvrzuje historickou zkušenost o tom, jak pracné je odkrývat postupně vrstvy ideologických nánosů a obnažovat pravdu, která bolí, ale která zároveň musí zaznít. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

swamp 

všechny recenze uživatele

Dokumentaristka Petra Všelichová se po Zločinu jménem Katyň zabývala ještě jednou miniepizodkou tohoto masakru. Tím jest lebka jednoho z důstojníků, kteří přišli v Katyni o život. Ačkoliv se jedná téma o vážné, zdaleka nemá takový přesah jako její již zmiňovaný předchozí dokument..dokonce bych řekl, že se jedná spíše o takovou perličku - přestože dosti krutou.. ()

Moiseiwitsch 

všechny recenze uživatele

Pochopil jsem, že po celkem dlouhém čase udělali lékaři v Polsku analýzu DNA pozůstalého a porovnali s lebkou a zjistili komu patří. Nic víc, nic míň. Opět otřesné rychlé záběry kamery - nechápu proč?! Přečtu si vše co ke Katyni vyšlo, z dokumentů zatím příliš moudrý nejsem. Základní je, zda spáchali vraždy Rusové či Němci! Zajímá mě i kniha M. Boráka. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama