Reklama

Reklama

Černý pásek

(festivalový název)
  • Japonsko Kuro-obi (více)

Obsahy(1)

Dramatický příběh zasazený do 30. let 20. století vypráví o třech studentech karate, kteří se po smrti svého mistra vydávají různými cestami, aby zdokonalili své bojové umění. Na pozadí blížící se války tak sledujeme dvě dějové linie, které se postupně sbíhají, aby vyústily v rozhodující boj o Kuro-obi (černý pás). Film ukazuje karate ve skutečné podobě, ve které jediná rána většinou ukončí zápas a kde myšlenky a filozofie karate jsou často důležitější než samotný trénink. (Tamten)

(více)

Recenze (64)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle byl pro mne přesně ten druh a styl filmu, jaké nejvíce miluju. Japonci, moje nejoblíbenější bojové umění - karate, bílá kimona a celá ta hluboce duchovní i zhýralá atmosféra Japonska ... přesné, jako by chtěl natočit film "jen pro mé oči". V jistém smyslu zde ani není hodnocení pro tento film. Pro mne osobně je to jeden z nejlepších martial arts filmů jaké jsem v životě viděl, svým způsobem překonává i zábavné pecky jako je třeba Ip Man (2008) či filmy Tonyho Jaa apod. Tohle je absolutní japonská čistota se vším všudy, jak s těmi pozitivními věcmi, tak s negativními. Karate je zde podáno v nejčistší formě, naprosto dokonale, absolutně realisticky (zapomeňte na jakoukoliv "realitu" Tonyho, apod. ...), kontaktně, prostě se vším všudy ... Neznám film, který by podal bojové umění ve své pravé podstatě tak reálně a skutečně, jako právě tento (a viděl jsem jich už docela dost ...), ale přitom zanechal ve filmu akčnost, dravost a napětí jednotlivých scén... Scénář filmu je sice jednoduchý, ale je krásně jednoduchý a já měl prostě od začátku slzy v očích a na samém konci téměř brečel. Já to tak prostě mám ... Tohle je šálek mé kávy, absolutní skvost. Většinu běžných diváků tento film zřejmě příliš neosloví, ale diváky zaměřené spíše na asijskou kinematografii jistě ano, proto vřele doporučuji!! Samozřejmě se zde na CSFD asi najdou mnohem větší znalci bojových umění a karate samotného než jsem já a zkritizují na něm co se dá, ale pokud jste běžný, průměrný nadšenec do filmového martial arts a východní filosofie a kultury, vůbec je neberte vážně a na film se rozhodně podívejte ... ()

Necron 

všechny recenze uživatele

Film s jednoduchym a primocarym pribehem, ktery sice spravne poukazuje na to, ze bojove umeni by nemelo byt jakkoliv zneuzivano, ale bohuzel krome teto zakladni filozofie divakovi nic vic neprinasi. Ano, techniky jsou provadeny precizne, ale kvuli tomu nemusel byt natacen tento film, staci se podivat na par exhibic na YT; nebo na usek pred zaverecnymi titulky, kde Akihito Yagi a Tatsuya Naka predvadi sestavy (kata). Choreografie boju ve filmu je usmevna. ()

Reklama

Pecival 

všechny recenze uživatele

Poměrně prostý příběh o rozdílném výkladu a přístupu k bojovým uměním (v tomto případě karate) okořeněný pár slušně natočenými souboji. Ty se snaží o realističtější přístup, tudíž mě na ních velmi iritovalo, že se tam občas nějaký ne-mistr vůbec nekryje a dostává údery, které trochu fyzicky zdatný člověk musí aspoň částečně vykrýt reflexivně (tedy pokud se karatističtí mistři nepohybují rychleji než Brad Pitt v Interview s upírem). ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, kde jde o klasický střet dvou rozdílných přístupů - využít bojové umění k získání bohatství a moci, nebo pro dosažení vnitřního souladu a jenom na obranu? Souboje jsou realistické (žádné rychlé střihy tu nečekejte), hlavní představitelé více než uvěřitelní. I přes krátkou stopáž bohužel ke konci už trochu natahované. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Když trio velmistrů svého řemesla mlčí a se strojovou čistotou cvičí jednotlivé katy, tak nezbývá než se s uznalým pokyvováním hlavy obdivovat jejich umění. Jenže k tomu dojde pouze na úplném začátku a poté až při závěrečných titulcích. Mezitím tuto trojici neherců po devadesát minut tvůrci z nepochopitelných důvodů nutí do ukecaných emocionálně vypjatých scén, které by měli problém se ctí uhrát i nějací páni herci; což tito vskutku nejsou. Navíc ani nechápu přístup tvůrců představit nepřikrášlené karate a jeho filozofii skrze scénář, který dělá karate medvědí službu, protože díky němu působí jako sebestředná disciplína nejmenšího odporu za účelem zisku kusu hadru bez ohledu na okolí. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (2)

  • Tatsuya Naka (Taikan), Yuji Suzuki (Choei) a Akihito Yagi (Giryu) jsou ve skutečnosti mistři v karate, proto se nenechali zastupovat kaskadéry a jejich boje jsou reálné. (ČSFD)
  • Film mal svetovú premiéru na festivale v Cannes v máji 2007. (Peter-1307)

Reklama

Reklama