Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do ospalého zapadákova přijíždí nový strážce pořádku, což se sice zamlouvá starousedlíkům, ale ne muži, který zde doposud platil za hlavní autoritu. Premisa jak vystřižená z klasického westernu; jen tentokrát není dějištěm historická usedlost v Americe, nýbrž současná dánská vesnice v Jutsku obklopená močály. Sem je za trest převelen kodaňský policista Robert, jehož příchod je vítán podivně uspokojeným výrazem místních obyvatel. Konstábl, jehož chování „podle příručky“ je záhy konfrontováno s lokálními zvyklostmi, začíná tušit, že za fasádou zdánlivě obyčejného maloměstského života se skrývají zneklidňující tajemství. Groteskně laděné drama se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu, natočené podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného Umění plakat), vyniká originální stylizací a poutavým vykreslením temné atmosféry obestírající podivně vyšinutou komunitu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (211)

zette 

všechny recenze uživatele

Ukrutne stastni je typicky dansky film, kdy na relativne male plose ( obci ) se da zahrat velke divadlo. Tempo filmu se muze zdat pomale, proc take ne, kdyz se na danskem venkove nic nedeje ( pripominalo mi to divoky zapad )... Snad az na nejake to zmizeni, umrti a par nestastnych nahod. Puvodne jsem plny pocet hvezdicek dat nechtel, zaver filmu me vsak dostal- fenomenalni. Pro fanousky severske kinematografie klenot, pro zbytek mozna nuda. ()

Elementál 

všechny recenze uživatele

Johohó! Tak to bylo něco! Ze začátku mi přišlo, že se ve snímku ani nic moc neděje a že se jedná o jednu z těch klasických slabších detektivek. Jenže chyba lávky! Znenadání se objeví (pro mě naprosto nečekaný) zvrat a my sledujeme rázem úplně jiný film. Skoro jsem si až říkal, že takhle to přece být ani nemůže... Nicméně vše se určitým způsobem zase srovná a dospěje do "šťastného" konce s pohodovou hudbou a život jde dál... _______Jakob Cedergren zvládá utáhnout celý film de facto sám, ale ostatní herci taky nejsou špatní. Po řemeslné stránce se dle mého nejedná o "pětkový" film, ale zasáhl mě natolik, že si tak vysoké hodnocení zaslouží. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Velice pestrá žánrová směsice (psychologická detektivka, existenciální drama, černá komedie, film noir, western, kriminální thriller, fantasy a bůhví co ještě všechno) chvílemi připomíná filmy bratrů Coenových a jindy spíš Davida Lynche. Skvěle napsané postavy, výborní herci a režisér, který tomu dokázal dát určitý řád a atmosféru, to jsou hlavní přednosti filmu. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem hledal od začátku roku 2008 - od té doby, co jsem o něm poprvé četl v PREMIERE, a kdy jsem velmi zatoužil jej vidět. Bohužel se mi vypařil z hlavy název, a já na Frygtelig lykkelig :-) narazil po dlouhé době až minulý týden na ČSFD -> okamžité sehnání. Na ponurou dánskou atmosféru, sympatického hlavního hrdinu a bažinu jsem se těšil moc... a zklamaný naštěstí nejsem. I když bych osobně uvítal více hororovějších prvků a hudby, jsem vcelku spokojen. Největší radost mám z toho, jak moc se od sebe liší evropské a americké dramatické snímky, a že mám možnost podobnou změnu sledovat a posoudit. Zatímco amíci sází většinou na efekt, my, evropané, nedáme dopustit na patřičně dávkovanou atmosféru. Příběh o mrazivě tajemné komunitě lidiček z jedné zapadlé vesnice rozhodně nezapomenu. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

V televizních upoutávkách to na mě působilo výrazně lepším dojmem, než jaký jsem z toho nakonec měl. Je to určitě lepší než běžná komerční produkce, ale osobně jsem od toho čekal mnohem víc. Nudilo mě to a pořád jsem čekal, kdy konečně přijde moment, který mě přesvědčí, že mělo cenu si tuhle "ryzí severskou depku" pustit. Za pár dnů si nejspíš ani nevzpomenu, že jsem tohle kdy viděl. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (2)

  • Snímek se žánrovými odbočkami ke krimi, westernu či hororu byl natočen podle románu Erlinga Jepsena (autora předlohy úspěšného UMĚNÍ PLAKAT). [Zdroj: CinemArt] (POMO)
  • Film dánského režiséra H. R. Genze získal hlavní cenu Křišťálový globus na 43. ročníku MFF Karlovy. Genz se českým divákům představil už v roce 2005 svým filmem ČÍŇAN, který získal Cenu FIPRESCI a Cenu Ekumenické poroty na 40. MFF Karlovy Vary. [Zdroj: CinemArt] (POMO)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama