Reklama

Reklama

Yippee: Cesta k židovské radosti

(festivalový název)
  • USA Yippee
všechny plakáty

Obsahy(1)

Dokumentární road movie proslulého filmaře Paula Mazurského přibližuje každoroční setkání několika desítek tisíc Židů v ukrajinském městečku Umaň, kde je pohřben legendární rabi Nachman. Ve snaze proniknout do genia loci a zprostředkovat intenzivní zážitek divákovi zpovídá režisér muže židovského původu z mnoha zemí, dělí se s nimi nejen o jídlo, ale i o anekdoty. Navštěvuje hrobku Nachmanova pradědečka a zakladatele chasidismu Baala Šem Tova, zároveň však diskutuje s obyvateli Umaně o jejich názoru na tuto rok od roku rostoucí událost. Dobrodružství vrcholící v neopakovatelné zkušenosti je zachyceno s pokorou a zároveň s režisérovým typickým břitkým humorem. [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokument o každoročním setkání asi 25 000 chasidských Židů z celého světa v ukrajinské Umani je díky osobě režiséra a průvodce Paula Mazurskyho nad očekávání vtipné. Mazursky je rozený bavič, který vlastní židovství nebere nijak vážně, a náboženská událost v jeho podání vypadá spíš jako záznam z podařené párty. Doporučuji bez ohledu na vaše vyznání. ()

bassator

všechny recenze uživatele

43rd KVIFF 2008 - OFFICIAL SELECTION - OUT OF COMPETITION - Hlavní program - Mimo soutěž, AUDIENCE AWARD - Divácká cena deníku Právo (Divácká cena: 1234) - 1.39/94 ()

Reklama

Reklama